Οι προτάσεις του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη για τις παραλίες

Οι προτάσεις του Δημάρχου Ρόδου  Αντώνη Καμπουράκη για τις παραλίες

Οι προτάσεις του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη για τις παραλίες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4355 ΦΟΡΕΣ

Η πρόταση του δημάρχου Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη, να ζητήσει ο δήμος τις αρμοδιότητες για τ’ αυθαίρετα στις παραλίες και τα δάση, απ’ όλα τα αρμόδια υπουργεία για να έχει τη δυνατότητα να τα κατεδαφίσει, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προχθές το βράδυ, από την οποία δεν έλειψαν οι αιχμές και οι εντάσεις... σε προεκλογικό φόντο.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι πήραν μία επιστολή από το δίκτυο «Ομπρέλα» που τους ζητά να καταδικάσουν τα αυθαίρετα στις παραλίες και να έρθουν στο δ.σ. για να το θέσουν θέμα προς συζήτηση.

Στη συνέχεια, θέλησε να ξεκαθαρίσει τη θέση του και είπε: «Είναι ωραίο να χρησιμεύει προεκλογικά η συζήτηση και…τα τσιτάτα “να πέσουν κάτω τα αυθαίρετα στις παραλίες”. Εξαιρετική προεκλογική στρατηγική».

Ο κ. Καμπουράκης υπεραμύνθηκε της περιβαλλοντικής ευαισθησίας της δημοτικής αρχής αντιπαραβάλλοντας το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Βόρειας Ρόδου που δεν είχε αδειοδότηση.

Είπε, ακόμη, ότι ακούγεται καθημερινά ότι θέλουμε να γίνει η Ρόδος Μονακό ή Μύκονος, λέγοντας ότι σέβεται όποιον έχει θέσεις με επιχειρήματα και όχι «με προεκλογικά χτυπήματα τα οποία έχουν στόχο να αποδείξουν ένα πράγμα: ότι αυτό που ενοχλεί σήμερα δεν είναι τα αυθαίρετα.

Αυτό που ενδιαφέρει σήμερα είναι ότι λείπει η εξουσία σε κάποιους και προτιμούν να εργαλειοποιήσουν τα αυθαίρετα αντί να συμπράξουν στην επίλυση προβλημάτων».

Αναρωτήθηκε, ακόμη, αν υπάρχουν αυθαίρετα στα ξενοδοχεία και αν έχει ανοίξει τέτοια συζήτηση από αυτούς που καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή «γιατί οι ίδιοι άνθρωποι που σήμερα κατηγορούν για αυθαίρετα, επί σειρά ετών έκρυβαν τις δικές τους αυθαιρεσίες και τη δική του περιβαλλοντική ρύπανση λες και δεν υπήρχαν ποτέ;

Δε δούλευε ο ΧΥΤΑ μέχρι την ώρα που ήρθε η σημερινή δημοτική αρχή και τον έκλεισε που ήταν ντροπή για τη Ρόδο να έχει αυτό τον ΧΥΤΑ…», είπε ο δήμαρχος κάνοντας λόγο για υποκρισία.

Στο σημείο αυτό, ανακοίνωσε ότι η δημοτική αρχή έχει σαφή πρόταση για το θέμα των αυθαιρέτων και ζήτησε να ψηφιστεί. Αυτή συνίσταται στο να ζητήσουν όλες τις αρμοδιότητες από το κράτος και τα αρμόδια υπουργεία «για να μπορούμε να πάμε και να τα κατεδαφίσουμε».

Τον λόγο πήρε και ο αντιδήμαρχος πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης, κ. Στέφανος Δράκος, ο οποίος είπε ότι τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει αποδέκτες μίας τεράστιας επίθεσης λάσπης και μάλιστα για γεγονότα και δράσεις που δεν είναι αρμοδιότητάς τους και σύρονται ακόμη και στα γραφεία της Εισαγγελίας. «Εν γνώσει τους εργαλειοποιήθηκε η μη αρμοδιότητά μας ως μία ενέργεια προεκλογική», είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος.

Με την πρόταση της δημοτικής αρχής συμφώνησαν τόσο ο επικεφαλής της μείζονος κ. Σάββας Διακοσταματίου όσο και ο επικεφαλής της ελάσσονος κ. Δημήτρης Κρητικός. Διαφώνησαν ο ανεξάρτητος σύμβουλος κ. Σάββας Καραταπάνης και το μέλος της μείζονος κ. Δημήτρης Ζαννετούλης.

Η επιμονή του τελευταίου σε κάποιες ενστάσεις που διατύπωσε σχετικά με το κατά πόσον μπορούν να εκχωρηθούν όλες οι αρμοδιότητες, προκάλεσε ένταση προς στιγμήν, με τον αντιδήμαρχο κ. Τάσο Σπανό να παίρνει τον λόγο και να λέει ότι τελείως αναίτια οξύνονται οι τόνοι και ο δήμαρχος κατέθεσε μία ξεκάθαρη πρόταση.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο ίδιος ο δήμαρχος, εξήγησε ότι η βάση της δικής του πρότασης είναι ότι «η αυτοδιοίκηση επιτέλους θα πρέπει να αποκτήσει τις αρμοδιότητες για να μπορεί η ευθύνη να συνοδεύεται και από τη δυνατότητα να βρίσκει λύσεις.

Είναι αδιανόητο να σου λέει κάποιος ότι δεν βοηθάς, δεν συνδράμεις, δεν εκτελείς μία απόφαση όταν δεν έχεις αρμοδιότητα», είπε και κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο να ξεπεράσει... τις νεανικές συνήθειες και να συσπειρωθεί και ζήτησε η απόφαση να είναι ομόφωνη. Ωστόσο, τελικά, ο κ. Ζαννετούλης δεν τη ψήφισε.

Για τις δημοπρασίες
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στις δημοπρασίες για τις παραλίες της ΕΤΑΔ που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη στο Δημαρχείο με πρωτοφανή επεισόδια.

Ο κ. Καμπουράκης, είπε, λοιπόν, ότι από τη μία είναι υπερήφανος για την ημέρα αυτή αλλά τον στενοχωρεί παράλληλα. Όπως είπε, η μέρα αυτή αποτελεί την απόδειξη ότι η δημοτική αρχή στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, βοήθησε τους ανθρώπους και προσπάθησε, εν μέσω μπουνιών και κλωτσιών, απ’ όπου και να προέρχονταν, να αποδείξει ότι αυτό που υπόσχονται, με όποιο κόστος, θα το υπερασπιστούν.

Είπε, ακόμη, ότι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι ο δήμος πρέπει να είναι και νόμιμος και ευχαρίστησε έναν προς ένα τα μέλη της Επιτροπής, τους υπηρεσιακούς και τον νομικό σύμβουλο του δήμου κ. Μανόλη Στάγκα «για τη θυσία που έκαναν» και τους προπηλκισμούς που δέχθηκαν.

Τοποθετούμενος το μέλος της επιτροπής διεξαγωγής των δημοπρασιών, εντεταλμένος, κ. Θανάσης Στάμος είπε ότι, παρά τα όσα αναφέρθηκαν, τα πράγματα πήγαν πολύ καλά με τις δημοπρασίες, το αποτέλεσμα είναι θετικό και αυτό πρέπει να μείνει στο μυαλό μας.

«Τα μέλη της επιτροπής ομόφωνα ενήργησαν, έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας γι’ αυτό που κάναμε και από την άλλη πλευρά θεωρώ ότι έχει εκτιμηθεί η όλη προσπάθεια του δημάρχου, της δημοτικής αρχής και όλων υμών», είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Διακοσταματίου είπε: «Πηγαίνοντας προς τις εκλογές, να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει δημοτική αρχή και θα έπρεπε να είχε εξετάσει αυτά τα ζητήματα μέσα στον ορίζοντα της τετραετίας που διοικεί και όχι προς το τέλος της.

Ο τρόπος διαχείρισης των παραλιών στο νησί (όπως και οι καταπατήσεις μέσα στα δάση, αλλά και η ανεξέλεγκτη δόμηση χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό) θα έπρεπε να είχαν εξεταστεί μέσα στην διάρκεια της θητείας της δημοτικής αρχής.

Μετά από τα επεισόδια που δεν περιποιούν τιμή για το νησί και τον δήμο, πρέπει να πούμε την αλήθεια. Στην Τσαμπίκα π.χ. δεν πλειοδότησαν οι συμπολίτες μας. Είναι ένα ζήτημα το οποίο οφείλει να το φέρει η δημοτική αρχή σε διαβούλευση με τους φορείς και την κοινωνία».

Ο εκπρόσωπος της μείζονος, πρότεινε για όλα αυτά τα θέματα να συγκληθεί το δημοτικό συμβούλιο σε ειδική συνεδρίαση.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος, κ. Δημήτρης Κρητικός, εξέφρασε και εκείνος τη λύπη του για τα όσα εκτυλιχθηκαν αλλά και για το ότι ο δήμος δεν κάνει κουμάντο στα του οίκου του.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Τάκης Πότσος, μεταξύ άλλων, είπε ότι ο τρόπος διαχείρισης των παραλιών είναι ένα θεσμικό πλαίσιο που διατηρείται απ’ όλες τις κυβερνήσεις και είναι επιβεβλημένος ο αγώνας.

Για τις εκλογές
Συχνές-πυκνές ήταν και οι αναφορές του δημάρχου στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Είπε σε μία αποστροφή του λόγου του: «Από εδώ και μπρος, εκατό μέρες περίπου έχουμε μέχρι τις εκλογές και η δουλειά μας είναι να πείσουμε 400 περίπου εκλεκτά μέλη της Ροδιακής κοινωνίας να μην το πάρουν και πολύ… τοις μετρητοίς αυτό το “κατεβαίνω στην πολιτική” αλλά να το πάρουν περισσότερο ως μία καλή κουβέντα στο βιογραφικό τους».

Και συμπλήρωσε: «Και βέβαια είμαστε ανοιχτοί να υποδεχθούμε… τους ευαίσθητους συμπολίτες που τους πειράζουν σε περίπου 220 χιλιάδες μέτρα τα 1675 μέτρα που έχουν πρόβλημα».

Μάλιστα, ο δήμαρχος ανέβασε τους τόνους, στη συνέχεια, λέγοντας ότι θα ήθελε να συγκριθεί το δικό του βιογραφικό με όσων είναι ευαίσθητοι στα περιβαλλοντικά.

Και συνέχισε: «Για να θυμηθούμε, από τις προηγούμενες θέσεις που υπηρετήσαμε ποιος φώναζε τότε να πέσουν τα αυθαίρετα τα ξενοδοχείων και ποιος έλεγε τότε ότι ο δίκαιος, ο υγιής ανταγωνισμός απαιτεί όλοι να λειτουργούμε σε κράτος δικαίου;

Ποιος πάλευε για εφαρμοσμένες οριζόντια τοπικές συλλογικές συμβάσεις και ποιοι δεν ήθελαν; Αλλά τότε κανένας δεν ήταν κοντά μου. Τότε δεν τους πείραζαν τα παράνομα στη θέση που εγώ υπηρετούσα, τα οποία εγώ φώναζα “ρίξτε τα κάτω τώρα όλα”. Τώρα βρέθηκαν λοιπόν... από μηχανής σωτήρες και έρχονται και λένε “παράνομα όλα”. Ακόμα κι αυτά που δεν έχουμε καμία ευθύνη».

Εντάσεις
Ανέβηκαν οι τόνοι και σε κάποιο άλλο σημείο της συνεδρίασης, όταν ο πρόεδρος της Διμυλιάς κ. Νίκος Σαρούκος, δήλωσε ότι παρέστη στη συνεδρίαση για να κάνει μία «διαμαρτυρία αξιοπρέπειας», καταγγέλλοντας «τραμπουκισμούς» στην προχθεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας.

Όπως είπε, ανάμεσα σε άλλους παρών ήταν και το μέλος της μείζονος κ. Αγαπητός Πάλλας ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, άρχισε να κάνει κριτική στη δημοτική αρχή και τον παρέπεμψε στο δ.σ.

Παρεμβαίνοντας ο δήμαρχος, εξέφρασε τη στενοχώρια και τη λύπη του γι’ αυτά που άκουσε και είπε: «Συμμετέχοντας στα κοινά δε χάνουμε την αξιοπρέπειά μας ούτε την κατεβάζουμε στο επίπεδο του πεζοδρομίου».

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Πάλλας, δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του, καλώντας όλους να του πουν στα 13 χρόνια που υπηρετεί τον θεσμό αν έδειξε απρέπεια ή ασέβεια σε άλλο σύμβουλο.

Όπως είπε, πήρε τον λόγο στη συνεδρίαση αναφέρθηκε σε προβλήματα που απασχολούν το νησί και ο πρόεδρος του αφαίρεσε τον λόγο. «Δεν έχει δικαίωμα ο δημοτικός σύμβουλος να εκφραστεί; Τι το πέρασε, δηλαδή, ο πρόεδρος; Τσιφλίκι του;», είπε ο κ. Πάλλας.

Ο αντιδήμαρχος της περιοχής, κ. Σάββας Χριστοδούλου επιβεβαίωσε τα όσα αναφέρθηκαν, αποδίδοντάς τα σε μία κακή στιγμή.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας