Θα κινηθεί η διαδικασία για την περισυλλογή αδέσποτων ιπποειδών

Θα κινηθεί η διαδικασία για την περισυλλογή αδέσποτων ιπποειδών

Θα κινηθεί η διαδικασία για την περισυλλογή αδέσποτων ιπποειδών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 982 ΦΟΡΕΣ

Η περισυλλογή των αδέσποτων ιπποειδών (αλόγων, γαϊδουριών και μουλαριών) που υπάρχουν στα νησιά μας θα συζητηθεί τη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση της περιφερειακής ένωσης δήμων νοτίου Αιγαίου.

Μάλιστα θα παραβρεθεί σε αυτήν για να ενημερώσει τους δημάρχους που θα παραβρεθούν ο εντεταλμένος πρωτογενούς τομέα της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου Φιλήμονας Ζαννετίδης.

Στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε χθες ο ίδιος αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας ότι η περισυλλογή αδέσποτων ιπποειδών, είναι μία αρμοδιότητα που ήρθε στην περιφέρεια πρόσφατα αν και δεν υπάρχει προσωπικό στα 48 νησιά για να την εφαρμόσει.

Όμως παρ’ όλα αυτά η διοίκηση έκρινε ότι η περιφέρεια μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό τον ρόλο και να επιβλέπει όλη τη διαδικασία που απαιτείται.

«Κατά συνέπεια ζητείται η συνεργασία μας με τον πρώτο βαθμό και έφυγε ήδη έγγραφο από τη διεύθυνση κτηνιατρικής σε όλους τους δήμους ζητώντας τον ορισμό υπαλλήλου και την εξεύρεση χώρου ώστε εκεί να μπορούν να διαβιούν τα ζώα που θα συλλαμβάνονται μέχρι να περάσει το δεκαήμερο που προβλέπει ο νόμος.

Η καταγραφή δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, μεγάλος αριθμός ιπποειδών δεν έχουν καταγραφεί, αν και όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει τα ζώα να σημανθούν ώστε να αποκτήσουν και βιβλιάριο όπως προβλέπει ο νόμος.

Το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσουμε να πάμε εμείς σε αυτές τις μονάδες που διαθέτουν τέτοια ζώα ώστε να ενημερώσουμε τους ιδιοκτήτες και να γίνει η καταγραφή» δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης και τόνισε ότι υπάρχουν σε διάφορα νησιά ιπποειδή που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις δηλαδή δεν έχουν καταγραφεί και δεν έχουν σημανθεί όπως ορίζει ο νόμος και γι΄αυτό προβλέπονται πρόστιμα.

Όποιος δεν ενδιαφερθεί χάνει το ζώο του, καθώς όπως είπε θα είναι πλέον περιουσιακό στοιχείο της περιφέρειας.

Όπως είχε γράψει προ ημερών η «Ροδιακή» ο αριθμός των ιπποειδών που δηλώθηκαν στη διεύθυνση κτηνιατρικής Δωδεκανήσου σε εφαρμογή σχετικού νόμου που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της χώρας μας, είναι ιδιαίτερα μικρός.

Η καταγραφή ξεκίνησε στις 21 Οκτωβρίου του περασμένου χρόνου και ολοκληρώθηκε τυπικά στις 21 Ιανουαρίου, αλλά δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα. Καθώς ο αριθμός των ζώων αυτών είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ροδιακή» η διεύθυνση Κτηνιατρικής Δωδεκανήσου κατέγραψε μόλις 93 ιπποειδή, εκ των οποίων τα 45 ήταν γαϊδούρια και τα 48 άλογα και σε όλα αυτά περιλαμβάνονται και όσα ζώα χρησιμοποιούνται για εργασία, για αναψυχή και άλλους σκοπούς. Τα περισσότερα από αυτά σύμφωνα με τα στοιχεία βρίσκονται στη Ρόδο.

Η επιστολή που στάλθηκε προς τους δήμους αναφέρει τα εξής:
Σας επισυνάπτουμε την υπ. Αριθμ. 5593/16.06.2023 Απόφαση περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου «Συγκρότηση επιτροπής παρακολούθησης διαχείρισης ανεπιτήρητων ιπποειδών» και στα πλαίσια του άρθρου 15 της υπ’ αριθμ. Απόφαση 726/107637/22.04.2022 «Καθορισμός συμπληρωματικών μέτρων εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2016 (L 84), του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2019/2035 της Επιτροπής της 28ης Ιουνίου 2019 (L 314) και του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963 της Επιτροπής της 10ης Ιουνίου 2021 (L 213), όσον αφορά τη δημιουργία συστήματος για την ταυτοποίηση και την ιχνηλάτηση των δεσποζόμενων ιπποειδών» και παρακαλούμε όπως ορίσετε ένα άτομο με τον αναπληρωτή του ως σημείο επαφής για τη συνδρομή σας για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων ιπποειδών.

Επίσης θα θέλαμε να καθορίσουμε το πλαίσιο συνδρομής σας (ιδίως προσωπικό, χώροι φύλαξης, διαχείριση, συλλογή και μεταφορά).
Παρακαλούμε η απάντηση ας να αποσταλεί στην Δ/νση Κτηνιατρικής Δωδεκανήσου μέσω email (vetdodec@otenet.gr).
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία και διευκρίνηση.

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου