Εκδήλωση στις 20 Ιουλίου για την αρχαία Ρόδο

Εκδήλωση στις 20 Ιουλίου για την αρχαία Ρόδο

Εκδήλωση στις 20 Ιουλίου για την αρχαία Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1552 ΦΟΡΕΣ

Ο Σύλλογος για τη Μελέτη και Διάδοση της Ελληνικής Ιστορίας, Weilheim/ Βαυαρίας, ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Φανών «ο Πρόδομος» και η Άτυπη Ομάδα Πρωτοβουλίας Φανών (Α.Ο.Π.), διοργανώνουν εκδήλωση/ ομιλία με θέμα:

«Η Αρχαία Ρόδος - Μία Αξιοθαύμαστη Πόλις-Κράτος της Ανατολικής Μεσογείου».

Ομιλητής, θα είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης Prof. Dr. Vincent Gabrielsen».

Η εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20.07.2013, ώρα 20.30, στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, Γρ. Λαμπράκη 8. Ρόδος.
Είσοδος Ελεύθερη (η ομιλία είναι στα Ελληνικά).

Περίληψη:
ΑΡΧΑΙΑ ΡΟΔΟΣ - Μία Αξιοθαύμαστη Πόλις-Κράτος της Ανατολικής Μεσογείου.
Στους τρείς αιώνες που ακολουθούν τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου (το 323 π.Χ.) διακρίνεται η πόλις-κράτος της Ρόδου για την υπεροχή της σε πολλαπλούς τομείς. Το δημοκρατικό της καθεστώς, την κοινωνική της ευστάθεια, το κύρος της στη διεθνή διπλωματία, τη ναυτική της δύναμη, την πρωτοπορία της στα γράμματα και στις τέχνες και τέλος την ισχυρή της οικονομία, η οποία πάνω απ' όλα βασιζόταν στο ναυτικό εμπόριο.

Ένα μεγάλο ερώτημα που έχει απασχολήσει τους σύγχρονους μελετητές είναι επομένως, πώς κατόρθωσε η Ρόδος να καταλάβει μια τόσο προνομιακή θέση στον αρχαίο Μεσογειακό κόσμο. Ιδίως τη στιγμή που οι περισσότερες ελληνικές πόλεις ένιωθαν όλο και πιο πολύ την εξουσία των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, δηλαδή τα ελληνιστικά βασίλεια και - από το 200 π.Χ. - η Ρώμη. Με άλλα λόγια, ποιο ήταν το μυστικό πίσω απ’ αυτό το ροδιακό «θαύμα».

Η παρούσα ομιλία αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση. Με βάση τις πλούσιες ιστορικές πηγές, θα διεξαχθεί μία επισκόπηση των τομέων υπεροχής που μόλις αναφέρθηκαν. Συμπεραίνοντας, αποκαλύπτει η ομιλία τρεις ιδιαιτερότητες της ροδιακής κοινωνίας: (1) θεσμοί που θεμελιώνουν την αρμονική συμβίωση των κοινωνικών τάξεων, (2) καινοτόμος διαχείριση των υλικών και πνευματικών πόρων, αλλά κυρίως (3) μία δυναμική παραγωγική δραστηριότητα από το μέρος μίας ισχυρής κοινωνικής παράταξης, της Ροδιακής Ναυτικής Αριστοκρατίας.

Vincent Gabrielsen,
σύντομο βιογραφικό
Ο Vincent Gabrielsen είναι καθηγητής (επίτιμος) στην Αρχαία Ιστορία στο Saxo Institute του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών και Γραμμάτων της Δανίας.
Υπήρξε διευθυντής του Copenhagen Associations Project και σήμερα είναι διευθυντής του Rhodes Centennial Project. Η τελευταία στοχεύει στη μελέτη και δημοσίευση πέντε μεγάλων κτηριακών συγκροτημάτων που έχουν ανασκαφεί στην αρχαία πόλη της Ρόδου και τη νεκρόπολη της.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν Ναυτική Ιστορία, Δημόσια Οικονομικά και Δημοσιονομικά Συστήματα, Πόλεμος. Πειρατεία και συγκρότηση κράτους, Ελληνιστικό Ναυτικό Εμπόριο Ρόδου και Αρχαίοι Σύλλογοι.

Διακρίσεις
Μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών και Γραμμάτων της Δανίας.
Μέλος της Academia Europaea.
Παράσημο Ιππότη του Τάγματος του Dannebrog.
Επίτιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας.
Βραβείο Έρευνας του Ιδρύματος Ερευνών Einar Hansens Βραβείο Καλύτερου Δάσκαλου της Χρονιάς (2006) στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Διαβάστε ακόμη

Σε Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Σορωνής

Εκδήλωση για τη βία εναντίον των γυναικών

«Γη Μήτηρ»: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής της Ιουλίτας Ηλιοπούλου

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου