Εκδήλωση με θέμα: «Οι Φάνες στην Αρχαιότητα»

Εκδήλωση με θέμα: «Οι Φάνες στην Αρχαιότητα»

Εκδήλωση με θέμα: «Οι Φάνες στην Αρχαιότητα»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 939 ΦΟΡΕΣ

Ο Σύλλογος για τη Μελέτη και Διάδοση της Ελληνικής Ιστορίας, Weilheim/ Βαυαρίας, ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Φανών «Ο Πρόδρομος» και η Άτυπη Ομάδα Πρωτοβουλίας Φανών (Α.Ο.Π.), διοργανώνουν εκδήλωση/ ομιλία με θέμα «Οι Φάνες στην αρχαιότητα: Το φως μιας νέας επιγραφής».

Ομιλητής θα είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης Prf. Dr. Vincent Gabrielsen.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18.07.2023, ώρα 20:30, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου, στο χωριό Φάνες.

Περίληψη
Οι Φάνες στην Αρχαιότητα: Το Φως μίας Νέας Επιγραφής
Η επιγραφή που στολίζει σήμερα το νέο και ωραίο μνημείο στο χωριό Φάνες, δημοσιεύτηκε από τον υπογράφοντα σε επιστημονικό περιοδικό το 2017. Αν και βρέθηκε μακριά από τις Φάνες - στη νεκρόπολη της αρχαίας πρωτεύουσας Ρόδου, η επιγραφή καταλαμβάνει μία ιδιαίτερη θέση μεταξύ των πλουσίων αρχαιολογικών ευρημάτων, που κατά καιρούς έχουν εντοπισθεί στο χωριό και στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτό λόγω της γραπτής, αναμφισβήτητης και πολύτιμης μαρτυρίας που προσφέρει, τόσο για την ύπαρξη του τοπωνυμίου «οι Φάνες» (στην μορφή «αι Φάναι)» ήδη από την αρχαιότητα, αλλά όσο και για την παρουσία στην περιοχή μίας πλούσιας κοινωνικής, πολιτισμικής και λατρευτικής ζωής. Με αφετηρία τα στοιχεία που μας παρέχει η επιγραφή, η παρούσα ομιλία κάνει μία αναλυτική επισκόπηση αυτής της ζωής, συνδέοντάς την ταυτόχρονα με θεσμούς και ιστορικές εξελίξεις, που τεκμηριώνονται σε άλλα μέρη του ροδιακού κράτους, αλλά και στον ευρύτερο ελληνικό χώρο.

Στο επίκεντρο της ομιλίας: θα τεθεί το ερώτημα: Τι θέση κατείχαν οι αρχαίες Φάνες στη ροδιακή πολιτεία;

Vincent Gabrielsen,
σύντομο βιογραφικό
Ο Vincent Gabrielsen είναι καθηγητής (επίτιμος) στην Αρχαία Ιστορία στο Saxo Institute του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών και Γραμμάτων της Δανίας.


Υπήρξε διευθυντής του Copenhagen Associations Project και σήμερα είναι διευθυντής του Rhodes Centennial Project. Η τελευταία στοχεύει στη μελέτη και δημοσίευση πέντε μεγάλων κτηριακών συγκροτημάτων που έχουν ανασκαφεί στην αρχαία πόλη της Ρόδου και τη νεκρόπολή της. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: Ναυτική Ιστορία, Δημόσια Οικονομικά και Δημοσιονομικά Συστήματα, Πόλεμος, Πειρατεία και συγκρότηση κράτους. Ελληνιστικό Ναυτικό Εμπόριο Ρόδου και Αρχαίοι Σύλλογοι.


Διακρίσεις: Μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών και Γραμμάτων της Δανίας Μέλος της Academia Europaea.
Παράσημο Ιππότη του Τάγματος του Dannebrog
Επίτιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας
Βραβείο Έρευνας του Ιδρύματος Ερευνών Einar Hansens
Βραβείο Καλύτερου Δάσκαλου της Χρονιάς (2006) στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας