Αντώνης Καμπουράκης: Θετικό για τα νησιά μας το αποτύπωμα της Αυτοδιοίκησης

Αντώνης Καμπουράκης: Θετικό για τα νησιά μας το αποτύπωμα της Αυτοδιοίκησης

Αντώνης Καμπουράκης: Θετικό για τα νησιά μας το αποτύπωμα της Αυτοδιοίκησης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 824 ΦΟΡΕΣ

Την τελευταία συνεδρίασή του πριν τις δημοτικές εκλογές πραγματοποίησε προχτές στην Αθήνα το Διοικητικό Συμβούλιο Π.Ε.Δ. Ν. Αιγαίου, υπό την προεδρία του δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη.

Η συνεδρίαση έγινε παρουσία του νέου υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Παππά, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, του κοσμήτορα της Βουλής Βασίλη Υψηλάντη, του βουλευτή Δωδεκανήσου Γιώργου Νικητιάδη, της γενικής γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Μαριάννας Νικολαΐδου, του γ.γ. Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλη Κουτουλάκη.

Ο πρόεδρος του οργάνου κ. Καμπουράκης πραγματοποίησε έναν σύντομο απολογισμό της θητείας του υπογραμμίζοντας ότι το αποτύπωμα της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού σε αυτή την τετραετία είναι θετικό για όλα τα νησιά μας.

Όπως είπε, η Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου κατά τη διάρκεια της θητείας της από τον Νοέμβριο 2019 έως σήμερα έλαβε σημαντικές αποφάσεις και είχε σημαντικές παρεμβάσεις προς τα αρμόδια κυβερνητικά – πολιτειακά και Ευρωπαϊκά όργανα με σκοπό την προώθηση της θεσμικής λειτουργίας της Νησιωτικής Αυτοδιοίκησης, της οικονομικής κατάστασης των ΟΤΑ, της προαγωγής και προστασίας του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και κοινωνικών δράσεων στα Νησιά μας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο αναπτύχθηκαν δράσεις που βασίστηκαν πάνω σε πέντε στρατηγικούς άξονες: στη θεσμική αναβάθμιση και ισχυροποίηση της Νησιωτικής Αυτοδιοίκησης, στην οικονομική θωράκιση της Νησιωτικής Αυτοδιοίκησης, στη βιωσιμότητα και προστασία του περιβάλλοντος των νησιών, στη σταθερή και γενναία στήριξη του Πολιτισμού και του Αθλητισμού και στην άμεση ανταπόκριση σε κοινωνικές ανάγκες.

Ο περιφερειάρχης
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος έκανε λόγο για πολλές επιτυχίες στο Νότιο Αιγαίο υπογραμμίζοντας ότι, η μισή θητεία χαρακτηρίστηκε από μία πρωτοφανή καταιγίδα την πανδημία.

Όπως είπε όμως, κάτι έγινε στο Νότιο Αιγαίο σε αυτό το διάστημα και μεσούσης αυτής της καταιγίδας. Έγινε πράξη αυτό που διαβάζαμε μέχρι τώρα, ότι οι κρίσεις κρύβουν και ευκαιρίες και ότι είναι δυνατόν από την εφαρμογή ενός καλοστημένου σχεδίου και μίας γερής ομάδας να μετατρέψεις την κρίση σε ευκαιρία.

Δεν υπάρχει, όπως είπε, θέμα στο οποίο να μην υπήρξε παρέμβαση, όπως για παράδειγμα δασικοί χάρτες, ανεμογεννήτριες, ακτοπλοΐα, παιδεία, υγεία κ.λπ. με αποτέλεσμα: το Νότιο Αιγαίο να είναι η πρώτη περιφέρεια στην Ευρώπη σε ρυθμό ανάπτυξης, η μόνη περιφέρεια στην Ελλάδα με αύξηση πληθυσμού.

Το να είμαστε για τρίτη συνεχή χρονιά πρώτη σε ποσοστό απορρόφησης πόρων στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς.

Ο κ. Χατζημάρκος κατέληξε κάνοντας αναφορά στην εκτέλεση των έργων υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν εργολάβοι για να τα αναλάβουν, υποστηρίζοντας τα εξής:

«Οδεύουμε σε μία περίοδο στην οποία σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομής θα μας λείψουν εργολάβοι. Δεν υπάρχουν εργολάβοι στην περιοχή μας για να σηκώσουν το τεχνικό πρόγραμμα που είτε είναι σε εξέλιξη είτε έρχεται... δηλαδή σε έργα που είναι στο στάδιο της δημοπράτησης και είναι πάνω από 75.

Ο Θοδωρής Λιβάνιος
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος μιλώντας στη συνεδρίαση είπε ότι κανένας δεν ξέρει τα προβλήματα του τόπου του καλύτερα απ’ αυτόν που τα ζει κάθε μέρα, άρα κανένας δεν μπορεί να έρθει από οπουδήποτε και να πει πώς να τα λύσει.

«Ζείτε στο αρχιπέλαγος του Αιγαίου είναι πολλά τα νησιά, πολλοί οι δήμοι, με πολλά προβλήματα. Είστε μία διαφορετική κατηγορία και ξέρω τον δύσκολο δρόμο που διανύετε κάθε μέρα. Ήρθε η πανδημία, πάνω που είπαμε να το ξεπεράσουμε ήρθε και το ενεργειακό που δυσκόλεψε πολύ τη ζωή.

Υπάρχουν ζητήματα υποδομών στελέχωσης και στέγασης εποχιακού προσωπικού. Είμαστε μαζί σας χωρίς να κοιτάξουμε κόμματα, ούτε το μέγεθος νησιού.

Όλοι οι δήμοι έχουν ανάγκες, είτε μικροί είτε μεγάλοι, όλοι έχουν προβλήματα» δήλωσε ο κ. Λιβάνιος και πρόσθεσε:

«Προσωπικά πιστεύω πάρα πολύ στην αυτοδιοίκηση και όταν η κεντρική πολιτεία δίνει τα εργαλεία που χρειάζεται η αυτοδιοίκηση αυτό είναι κοινό όφελος και για τους δύο. Δεν έχει κανένας να φοβηθεί κάτι από την αυτοδιοίκηση και κανένας δεν ξέρει τα προβλήματα καλύτερα από εσάς και στο τέλος θα πρέπει να έχετε τα εργαλεία να λογοδοτήσετε στους δημότες που σας εκλέγουν».

Ο Γιάννης Παππάς
Τέλος, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς αφού αναφέρθηκε στο ρόλο του υπουργείου του δήλωσε:

«Είμαι ένας δικός σας άνθρωπος η πόρτα του γραφείου μου είναι ανοιχτή και μαζί με εσάς θα μπορέσω να κάνω ακόμα περισσότερα πράγματα.

Ο πρωθυπουργός μού είπε ξεκάθαρα: δε θέλω στα νησιά να υπάρχουν προβλήματα. Δε θα υπάρχουν λοιπόν προβλήματα στα νησιά γιατί θα είμαστε εδώ να τα λύνουμε άμεσα, θα είμαστε δίπλα σας, κοντά σας όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε μαζί τα θέματα που έχουν να κάνουν με το υπουργείο αλλά μαζί θα πηγαίνουμε σε όλα τα υπουργεία για να δίνουμε λύσεις, να παίρνουμε πρωτοβουλίες για να έχουν τα νησιά μας κανονικότητα και ασφάλεια».

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο κοσμήτορας της Βουλής Βασίλης Υψηλάντης, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Γιώργος Νικητιάδης, και η γ. γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Μαριάννα Νικολαΐδου.

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος