Γιάννης Κλούβας: Ικανοποιητική η κίνηση αλλά περιμέναμε να είναι καλύτερη

Γιάννης Κλούβας: Ικανοποιητική η κίνηση αλλά περιμέναμε να είναι καλύτερη

Γιάννης Κλούβας: Ικανοποιητική η κίνηση αλλά περιμέναμε να είναι καλύτερη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1490 ΦΟΡΕΣ

Γενική ικανοποίηση υπάρχει στην εστίαση του νησιού μας, όμως όπως φαίνεται οι επιχειρηματίες περίμεναν κάτι καλύτερο φέτος, βασιζόμενοι και στις επιδόσεις που άρχισε να καταγράφει ο τουρισμός στη Ρόδο από την αρχή της σεζόν.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, μεγάλος αριθμός τουριστών αδυνατεί να ξοδέψει πολλά χρήματα στις διακοπές του, κάτι που φαίνεται στις προτιμήσεις του, με αποτέλεσμα η μεγαλύτερη κίνηση να παρατηρείται στα ταχυφαγεία του νησιού μας.

Ο πρόεδρος των εστιατόρων της περιοχής μας Γιάννης Κλούβας με δηλώσεις που έκανε χτες υπογράμμισε αναφορικά με την κίνηση στα εστιατόρια της Ρόδου και τις τιμές τα εξής: «Η κίνηση είναι ικανοποιητική αλλά δεν είναι αυτή που περιμέναμε.

Οι περιοχές στα ορεινά έχουν μεγάλα παράπονα δηλαδή στη δυτική πλευρά πολλοί θέλουν να κλείσουν τα καταστήματά τους. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος δε βγαίνει έξω και δε ξοδεύει για βενζίνη.

Κάνοντας μία βόλτα στην πόλη, τα εστιατόρια μπορεί να είναι κάπως γεμάτα ενώ ασφυκτικά γεμάτα είναι τα γυράδικα και τα Fast food. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα και προσπαθεί με λίγα να γεμίσει το στομάχι του.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, δεν είμαστε ακριβοί, συγκριτικά με την αύξηση που έχουν πάρει τα προϊόντα, δεν είμαστε καθόλου ακριβοί. Να σας πω χαρακτηριστικά ότι στη Φινλανδία ένα φιλέτο σε ένα κοινό εστιατόριο κοστίζει 48 ευρώ και στη Ρόδο στο ακριβότερο εστιατόριο πωλείται έως 32 ευρώ.

Τα υπόλοιπα καταστήματα το πουλάνε γύρω στα 28 ευρώ. Ένα κομμάτι φιλέτο κοστίζει 10 ευρώ το κομμάτι. Η σαλάτα 7,5 ευρώ δεν είναι ακριβή… αγοράζεις τα πάντα πανάκριβα, όλα έχουν ανέβει, ειδικά το βόειο κρέας.

Κάναμε κάποιες αυξήσεις, όχι όμως στα επίπεδα που έγιναν αυξήσεις στις πρώτες ύλες. Προσπαθούμε να κρατήσουμε όσο γίνεται. Το βλέπω και στο δικό μου μαγαζί όπου έρχονται, ανοίγουν τον κατάλογο και μετά από δύο λεπτά τον κλείνουν και φεύγουν. Κυρίως αυτοί που προέρχονται από το πρώην ανατολικό μπλοκ».

Με την ευκαιρία ανέφερε για μία ακόμα φορά ότι το μεγάλο πρόβλημα του κλάδου είναι ότι δεν υπάρχει προσωπικό, και οι λόγοι είναι πολλοί. Σχεδόν όλοι οι Αλβανοί έχουν φύγει από το νησί και έμειναν αυτοί που εργάζονται στις οικοδομές.

Επίσης δεν υπάρχουν δωμάτια για ενοικίαση, όπως είπε, τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις στη Λίνδο υποφέρουν να βρουν ανθρώπους γιατί πρέπει να βρεθούν και δωμάτια να μείνουν, όπως και στη νότια Ρόδο.

Για τις παραλίες
Ο κ. Κλούβας ρωτήθηκε και για το θέμα συζήτησης των τελευταίων ημερών που δεν είναι άλλο από τις παραλίες και τις επιχειρήσεις που λειτουργούν σε αυτές χωρίς άδεια, καταπατώντας κοινόχρηστους χώρους.

Όπως είπε, πριν από 15 χρόνια ως πρόεδρος των εστιατόρων προσπάθησε να βάλει μία τάξη στα πράγματα και μάλιστα μαζί με εκπροσώπους της ΠΟΕΣΕ και της ΓΣΕΒΕΕ επισκέφθηκαν τις παραλίες και φωτογράφισαν όλες τις καντίνες που λειτουργούσαν ως εστιατόρια κατά παράβαση των αδειών λειτουργίας τους.

«Η κατάσταση είχε ξεφύγει ...πήγαμε στον τότε δήμαρχο κ. Κουσουρνά και μάλιστα τον απειλήσαμε ότι θα του κάναμε μήνυση για παράβαση καθήκοντος για το πώς δίνονταν άδειες σε καταστήματα που έχουν αλλάξει τη χρήση τους και δεν ήταν πια καντίνες αλλά εστιατόρια.

Το αποτέλεσμα ήταν… μηδέν. Ο δήμαρχος δεν μας άκουσε… μάλιστα απειλήθηκα και από έναν ιδιοκτήτη καντίνας με καραμπίνα. Αποτέλεσμα ήταν να στείλω εξώδικα στο υγειονομείο στην αποκεντρωμένη διοίκηση στον δήμο.

Μερικές από τις καντίνες ήταν ήδη κλειστές. Σε ερώτηση στον τότε δήμαρχο Καλλιθέας: πώς δίνεις νερό στις καντίνες; μου είπε, εγώ δε δίνω νερό στις καντίνες... δίνω νερό στα ντους. Ο νοών νοείτω.

Μετά πήγα στη ΔΕΗ, βρήκα τον προϊστάμενο και ρώτησα πως γίνεται στην παραλία Τσαμπίκας πάνω από έναν στύλο να περνάς ένα καλώδιο σε έναν τσιμεντένιο πυλώνα και από εκεί να δίνεις σε καντίνες ρεύμα. Μη ρωτάς εμένα μου είπε ρώτα τον δήμαρχο της περιοχής. Αυτά για εμένα είναι γελοίες δικαιολογίες».

Πάντως ο κ. Κλούβας τόνισε ότι μπορεί η Ρόδος και τα νησιά μας να έχουν ανάγκη αυτών των επιχειρήσεων, και να είναι αυτές που αρέσουν στους επισκέπτες μας, αλλά ας πάρουν νόμιμες άδειες.

«Να βρεθεί ένας τρόπος να πάρουν άδειες και ας τα νομιμοποιήσουν. Αν κάποιος λειτουργεί παράνομα και ο άλλος νόμιμα είναι αθέμιτος ανταγωνισμός. Αυτά πρέπει να τα ρυθμίσει η πολιτεία και όχι να κάνει μήνυση ο ένας στον άλλον επιχειρηματία.

Είναι ο ιστός της αράχνης τα μεγάλα περνούν και τα μικρά πιάνονται, αυτή είναι η μέθοδος που λειτουργεί μέχρι σήμερα. Εμείς είμαστε Ροδίτες. Ούτε μπράβους έχουμε, ούτε όπλα, ούτε φουσκωτούς... προσπαθούμε με τον σταυρό στο χέρι» κατέληξε ο κ. Κλούβας.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών