Τι προβλέπει το σύμφωνο για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης που υπέγραψε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Τι προβλέπει το σύμφωνο για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης που υπέγραψε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Τι προβλέπει το σύμφωνο για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης που υπέγραψε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 913 ΦΟΡΕΣ

Μεταξύ της υφυπουργού Τουρισμού και του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου

Σύμφωνο συνεργασίας για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης υπέγραψαν χτες στην περιφέρεια η υφυπουργός Τουρισμού και επικεφαλής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, Έλενα Ράπτη και ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος.

Σημειώνεται ότι η κ. Ράπτη είναι συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ» του συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα, που σκοπό έχει τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, η οποία και παρουσίασε τις δράσεις που υλοποιούνται για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Στην υπογραφή του συμφώνου παρευρέθηκαν η βουλευτής Μίκα Ιατρίδη και η αντιπεριφερειάρχης Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Μέριμνας Χαρούλα Γιασιράνη.


Μιλώντας για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε ότι πρόκειται για ένα κοινωνικό ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό ενώ αναφερόμενος στην κ. Ράπτη δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο αγώνας της γίνεται με έναν απολύτως συγκροτημένο τρόπο στη βάση ενός συνεκτικού σχεδίου το οποίο είναι υπό τη συνεχή συνεργασία με το συμβούλιο της Ευρώπης.


«Χαίρομαι γιατί από σήμερα η περιφέρειά μας γίνεται ένα μικρό γρανάζι αυτής της πολύ μεγάλης προσπάθειας που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια για την καταπολέμηση αυτού του δυσάρεστου και αρνητικού κοινωνικού φαινομένου και θα μπορέσουμε να συμβάλουμε και εμείς μέσα από τη δουλειά μας σε αυτό τον ευγενή στόχο που δίνεται πανευρωπαϊκά» είπε ο περιφερειάρχης.

Οι δράσεις
Από την πλευρά της η κ. Ράπτη τόνισε ότι η προσπάθεια της ενημέρωσης στοχεύει σε κάθε σπίτι και σε κάθε παιδί και ταυτόχρονα στην αφύπνιση των γονέων. Όπως είπε η καμπάνια ονομάζεται «ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ» γιατί ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 16%.


Αναφερόμενη αναλυτικά στην καμπάνια δήλωσε τα εξής: «Η δική μου αποστολή είναι να ενημερώσω και να ευαισθητοποιήσω μέσα από τα εργαλεία που παρέχει το συμβούλιο της Ευρώπης.

Πρόκειται για:
- Το παραμύθι «Η Κίκο και το Χέρι» που διδάσκει στα παιδιά τον κανόνα του εσωρούχου. Ένα φυλλάδιο που απευθύνεται στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς, και σε κάθε ενήλικα που καλείται να εξηγήσει σε ένα παιδί ότι κανείς δεν επιτρέπεται να το αγγίζει ή να το χαϊδεύει σε εκείνα τα σημεία που καλύπτονται από το εσώρουχό του.
- Επίσης το παραμύθι που απευθύνεται σε παιδιά λίγο μεγαλύτερης ηλικίας με τίτλο «Μίλα σε κάποιον που εμπιστεύεσαι».
- Ένα φυλλάδιο με 7 τηλεφωνικές γραμμές βοηθείας για περισσότερη ενημέρωση.
- Ιστορίες κινουμένων σχεδίων ώστε με ευχάριστο οπτικοαουστικό τρόπο να περάσουμε τα μηνύματή μας.


Τα ενημερωτικά μας εργαλεία έχουν τη θετική γνωμοδότηση του ινστιτούτου εκπαιδευτικής πολιτικής του υπουργείου Παιδείας».
Σύμφωνα με την κ. Ράπτη έχουν γίνει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα συμπεριλαμβανομένης και της Ρόδου και έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 870 δράσεις σε όλη τη χώρα. Υπάρχει στενή συνεργασία με φορείς και τοπικές αρχές καθώς και υπουργεία για την επιμόρφωση των στελεχών, υλοποιείται πληθώρα προγραμμάτων σε σχολεία ενώ και οι περιφέρειες στο σύνολό τους έχουν στρατευτεί στον αγώνα για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης αναλαμβάνοντας δράσεις και συμβάλλοντας στην αναπαραγωγή του ενημερωτικού υλικού για να φτάσουμε σε κάθε σπίτι.

Σημειώνεται ότι το συμβούλιο της Ευρώπης κάθε χρόνο επιλέγει να δώσει έμφαση σε μία νέα θεματική. Πρόσφατα επέλεξε να δώσει έμφαση στην ασφάλεια των παιδιών στο ψηφιακό περιβάλλον και κυκλοφόρησε το παραμύθι «Η Κίκο και το φωτοσκορπούλι» καθώς έγινε ενημέρωση στα παιδιά ότι το σώμα τους, τους ανήκει και τώρα θα μάθουν ότι και η εικόνα τους , τους ανήκει και κανείς δεν μπορεί να τα φωτογραφίσει χωρίς την άδειά τους.

Όπως υπογράμμισε η κ. Ράπτη στην Ελλάδα το ποσοστό των περιστατικών ανέρχεται στο 16% σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού. Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα περιστατικά δημοσιοποιούνται αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα περιστατικά αυξήθηκαν. Ήταν πολλά, παραμένουν πολλά όμως τώρα τα παιδιά από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση βρίσκουν πιο εύκολα τη δύναμη να καταγγείλουν, να σπάσουν τη σιωπή τους και να απευθυνθούν στις αρχές.


Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας πριν από μερικά χρόνια το 2% των παιδιών τολμούσαν να το κάνουν. Σήμερα είναι πολύ περισσότερα. Αυτό οφείλεται και στην αφύπνιση των μεγάλων, γιατί θεωρούσαν ότι αυτό δεν τους αφορά. Οι γονείς όμως πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά και να τα ακούν.


Πάντως, όπως τόνισε η κ. Ράπτη, η παιδική σεξουαλική κακοποίηση δεν έχει ηλικία, ούτε φύλο. Οι δράστες είναι από το οικείο οικογενειακό περιβάλλον σε ποσοστό 9 στις 10 περιπτώσεις και τα παιδιά έχουν ανάμεικτα συναισθήματα. Μάλιστα πολλά από αυτά δεν κατανοούν ότι αυτό δεν είναι σωστό.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας