Επανέκθεση του Τάγματος των Ιπποτών θα γίνει στο Καστέλλο της Ρόδου

Επανέκθεση του Τάγματος των Ιπποτών  θα γίνει στο Καστέλλο της Ρόδου

Επανέκθεση του Τάγματος των Ιπποτών θα γίνει στο Καστέλλο της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1646 ΦΟΡΕΣ

Εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού η πρόταση του Τάγματος των Ιωαννίτων Ιπποτών για επανέκθεση στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.

Στη σχετική απόφαση αναφέρονται τα εξής:
«Εγκρίνουμε την πρόταση του Τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών για επανέκθεση στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, νήσου Ρόδου, με τους εξής όρους:
1. Το επιστημονικό περιεχόμενο όλων των εκθεσιακών παρεμβάσεων, κυρίως αυτών που αφορούν στην περίοδο της Ιπποτοκρατίας στη Ρόδο (βλ. εκθεσιακή ενότητα 2, εκθεσιακές παρεμβάσεις με αρ. 3 και 4), να αποσταλεί εγκαίρως στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκάνησου προς έλεγχο και, σε κάθε περίπτωση, πριν από το τελικό στάδιο υλοποίησης της έκθεσης.

2. Να προβλεφθεί (α) μία σύντομη εισαγωγή στην έκθεση (με εποπτικά ή ψηφιακά μέσα) και (β) τίτλοι για τις θεματικές ενότητες στις 4 αίθουσες του Παλατιού.

3. Να ελεγχθεί από την αρμόδια Εφορεία τόσο το σκριπτ-σενάριο των κειμένων που θα διαχέονται από τους καταιονιστήρες όσο και το ψηφιακό ηχητικό αρχείο με την ανάγνωση των κειμένων από ηθοποιούς ή άλλους επαγγελματίες, προκειμένου να είναι σωστή η εκφορά του λόγου.

4. Να διασφαλιστεί ότι οι προτεινόμενες εκθεσιακές παρεμβάσεις (ειδικά οι αρ. 2 και 7) δε θα υπερισχύουν του μνημειακού χαρακτήρα του κελύφους. Για τον λόγο αυτό, όταν οριστικοποιηθεί από τους μελετητές η μορφή των προτεινόμενων εκθεσιακών εγκαταστάσεων, τα σχέδια αυτών να υποβληθούν προς έγκριση τόσο από την αρμόδια ΕΦΑ Δωδεκανήσου όσο και από τις συναρμόδιες Διευθύνσεις.

5. Να υπάρξει μέριμνα για την αντισεισμική θωράκιση των εκθεσιακών παρεμβάσεων.

6. Να εξασφαλίζεται ο απαραίτητος χώρος κίνησης περιμετρικά των πάγκων (tables), που προτείνεται να τοποθετηθούν στην 1η και 2η αίθουσα.

7. Δεδομένης της πολυχρωμίας της τοιχοδομίας στις Αίθουσες 3 και 4, να διερευνηθεί η εξεύρεση κατάλληλης λύσης για την ευχερέστερη θέαση από τους επισκέπτες των ψηφιακών ταινιών που θα προβάλλονται επί της τοιχοδομίας του μνημείου.

8. Να κατατεθεί από τους μελετητές τεχνική έκθεση για την τροποποίηση του τρόπου ανάρτησης των προβολέων στις αίθουσες 3 και 4.

9. Το Τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών να αναλάβει τη δαπάνη τόσο της αποξήλωσης, συσκευασίας και απομάκρυνσης των πρωτότυπων ιστορικών αντικειμένων της υφιστάμενης έκθεσης, όσο και αυτή των εργασιών που σχετίζονται με την επανέκθεση. Επίσης, να αναλάβει τη συντήρηση των εκθεμάτων, συμβατικών και ψηφιακών, μετά το άνοιγμα της έκθεσης στο κοινό, καθώς και των σχετικών Η/Μ εγκαταστάσεων και εξοπλισμού.

10. Οι τεχνικοί που θα αναλάβουν, από πλευράς του Τάγματος, να εγκαταστήσουν τον εξοπλισμό και τις παροχές της έκθεσης, καθώς και τη συντήρηση αυτών, να ακολουθούν σε κάθε περίπτωση τις οδηγίες των αρμοδίων υπαλλήλων της ΕΦΑ Δωδεκανήσου.

11. Στους βοηθητικούς χώρους των Αιθουσών 1 και 4, όπου θα φυλάσσεται υλικό σχετικό με τη λειτουργία της νέας έκθεσης, να έχουν πρόσβαση ο εξουσιοδοτημένος από το Τάγμα συντηρητής εγκαταστάσεων της έκθεσης και ο αρχιφύλακας του Παλατιού.

12. Η λειτουργία της έκθεσης να προσαρμόζεται στη λειτουργία του Παλατιού (ωράριο, φυλακτικό προσωπικό κ.λπ.).

Η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Πολυξένη Αδάμ-Βελένη».

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»