Συνεργασία για την προστασία της θαλάσσιας ζωής στις ακτές του νησιού

Συνεργασία για την προστασία  της θαλάσσιας ζωής στις ακτές του νησιού

Συνεργασία για την προστασία της θαλάσσιας ζωής στις ακτές του νησιού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1322 ΦΟΡΕΣ

Πρωτοβουλία για την επιτήρηση και την προστασία της θαλάσσιας ζωής στις τουριστικές ακτές ολόκληρης της νήσου Ρόδου, ξεκινά μέσα από τη συνεργασία της κοινσεπ «Για τη φύση» με τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Το στοιχείο που καθιστά μοναδικό το όλο έργο, είναι ότι θα υλοποιηθεί με μία ευρεία συμμετοχή ξενοδόχων, τουριστικών πρακτορείων, επιχειρήσεων τουρισμού και τη συνδρομή πολιτών (επισκεπτών και μη) λουόμενων σε παραλίες.


Για την πρωτοβουλία αυτή μίλησαν χτες σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ Δρ. Αντώνιος Μαγουλάς (διαδικτυακά), ο διευθυντής του υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου Γιώργος Χατήρης και ο επικεφαλής της κοινσεπ «Για τη φύση» Νεκτάριος Καλογήρου, ενώ παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή τους σε αυτή την προσπάθεια ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου Χρήστος Μιχαλάκης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου Γιώργος Ματσίγκος.

Πρώτος στόχος της συνεργασίας είναι η περιβαλλοντική παρακολούθηση μιας σειράς παραλιών της νήσου Ρόδου, οι οποίες εμφανίζουν υψηλή τουριστική κίνηση, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν περιοχές ωοτοκίας για τις θαλάσσιες χελώνες. Στις ίδιες παραλίες παρατηρούνται συχνά και εκβρασμοί όχι μόνο θαλάσσιων χελωνών, αλλά και θαλάσσιων θηλαστικών (τραυματισμένων ή νεκρών).


Στις παραλίες έντονης τουριστικής εκμετάλλευσης μπροστά από τα ξενοδοχεία θα τοποθετηθούν ειδικές πινακίδες ενημέρωσης των λουόμενων για την παρακολούθηση της περιοχής.


Στην κάθε πινακίδα θα υπάρχουν επιγραμματικές πληροφορίες για τα κυριότερα, θαλάσσια είδη της περιοχής, τη δράση της συνεργασίας καθώς και ένα QRCode το οποίο θα καθοδηγεί μέσω κινητού και διαδικτύου στο οποίο θα ενημερώνει ο λουόμενος το τι ακριβώς είδε να συμβαίνει στην παραλία (φωλιά χελώνας, τραυματισμός θαλάσσιου θηλαστικού, εκβρασμός νεκρού θηλαστικού, παρουσία ξενικού είδους, πληθυσμιακή έξαρση μεδουσών, έντονη συγκέντρωση πλαστικής ρύπανσης κ.λπ.).


Η ειδοποίηση θα κοινοποιείται στο Λιμεναρχείο και στον Υ.Σ.Ρ./ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και στην Κοιν.Σ.Επ. «Για τη φύση», η οποία αμέσως θα κινητοποιεί τον πιο κοντινό συνεργάτη ή εκπαιδευμένο στέλεχος του οικείου ξενοδοχείου, τουριστικού γραφείου ή επιχείρησης ώστε να δράσει σύμφωνα με το προσδιορισμένο πρωτόκολλο.


Αφού θα γίνει άμεση προστασία του χώρου, θα επαφίεται στον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου να δώσει τις κατευθύνσεις για τα όσα θα πρέπει να ακολουθήσουν κατά περίπτωση. Το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. θα παρέχει το επιστημονικό υπόβαθρο, την εποπτεία και την εκπαίδευση των συμμετεχόντων εθελοντών.

Η Κοιν.Σ.Επ. «Για τη φύση» θα φροντίσει για τη δημιουργία του online συστήματος ειδοποίησης, την επικοινωνία με τα ξενοδοχεία, τα τουριστικά πρακτορεία και τις λοιπές επιχειρήσεις ώστε να προσδιορίσουν το προσωπικό παρέμβασης, τον προγραμματισμό των εκπαιδεύσεων που θα τους γίνουν στον Υ.Σ.Ρ. και την τοποθέτηση των πινακίδων μπροστά στα ξενοδοχεία τους, ή στην παραλία ευθύνης τους. Επίσης η Κοιν.Σ.Επ. «Για τη φύση» θα έχει την ευθύνη παρακολούθησης της λειτουργίας του συστήματος και την ειδοποίηση κινητοποίησης σε περίπτωση συμβάντος (σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που έχουν οριστεί).


Οι ξενοδόχοι θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή των πινακίδων μπροστά από τις παραλίες των επιχειρήσεών τους, τα υλικά προστασίας σημείου συμβάντος (πασσάλους, πλέγμα, σημαιάκια κ.λπ.), καθώς και να ορίσουν το προσωπικό άμεσης παρέμβασης.


Το όλο σύστημα θα δημιουργηθεί με αποκλειστικό σκοπό το περιβαλλοντικό όφελος. Από την εφαρμογή του το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., η Κοιν.Σ.Επ. «Για τη φύση», τα ξενοδοχεία, τα τουριστικά πρακτορεία και οι λοιπές συμμετέχουσες επιχειρήσεις δε θα έχουν οικονομικές απολαβές.


Σε πρώτη φάση, φέτος θα εφαρμοστεί στις παραλίες που βρίσκονται μπροστά ή κοντά στα ξενοδοχεία, σε σημεία ευθύνης που θα αναλάβουν τα τουριστικά γραφεία και σε παραλίες κοντά στη Μαρίνα Ρόδου.


Οι πρώτες συμμετέχουσες τουριστικές επιχειρήσεις είναι εκείνες που ήδη συνεργάζονται με την Κοιν.Σ.Επ «Για τη φύση» στο δεκαετές σχέδιο φροντίδας και εποπτευόμενης αναδάσωσης 3.500 στρεμμάτων καμένης δασικής έκτασης στην κεντρική νήσο Ρόδο.


Οι επιχειρήσεις αυτές είναι οι:
1. Ένωση Τουριστικών Γραφείων
2. GEM Travel
3. Destination One
4. Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου
5. Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου


6. Apollo Beach & Apollo Blue Hotel
7. H Hotels Collection
8. Esperia Group
9. Lindos Hotels
10. AtriumHotels


11. Aeonian Sublime Hotels & more
12. Blu Collection Luxury Hotels
13. Atlantica Hotels
14. Elysium Resort & Spa
15. Rhodes Palladium


16. Sun Beach Resort
17. Amada Colossos & Park Hotel
18. Sheraton Rhodes Resort
19. Rodos Palace & Mediterranean Hotel
20. Markopoulos Hotels


21. Olympic Palace - Porto Angeli Resort
22. Semiramis Hotel
23. Cactus Hotel & Aquarium View Hotel
24. Rhodes Bay & Elite Suites by Rhodes Bay
25.Sunwing Kallithea Beach


26. Sunprime Miramare Beach
27. M Group
28. Rhodos Horizon Hotels
29. Electra Palace Rhodes
30. Cook’s Club Ialysos


31. Alex Beach Family Resort
32. Atalanti Boutique Hotel
33. Ceasars Gardens Hotel & Spa
34. Melenos Boutique Hotel

35. Logos Beach Village – Surf & Kite Theologos
36. Rhodes Marina

37. Pegasus Deluxe Hotel


Με τη συνδρομή τους , φέτος θα επιτευχθεί η περιβαλλοντική παρακολούθηση παραλιών συνολικού μήκους 80 χιλιομέτρων. Από του χρόνου, με τη συνδρομή και του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, θα επιτευχθεί η παρακολούθηση σχεδόν για το σύνολο των ακτών της νήσου Ρόδου.


Η προτεινόμενη συνεργασία αποσκοπεί στη δημιουργία και εφαρμογή ενός μηχανισμού δράσης αμιγώς εξωστρεφούς, ο οποίος θα στηρίζεται στις δυνάμεις που ήδη λειτουργούν σε κάθε τόπο, δε θα έχει οικονομικές απολαβές και θα αποδίδει στο κοινό μια δράση πρωτοποριακή. Η δράση αυτή, δυνητικά θα μπορεί να εφαρμοστεί σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου