Συνεργασία με τους δήμους ζήτησε για τα ιπποειδή ο Φιλ. Ζαννετίδης

Συνεργασία με τους δήμους ζήτησε για τα ιπποειδή ο Φιλ. Ζαννετίδης

Συνεργασία με τους δήμους ζήτησε για τα ιπποειδή ο Φιλ. Ζαννετίδης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 607 ΦΟΡΕΣ

Την άμεση ανταπόκριση και συνεργασία των δήμων στο θέμα της καταγραφής και ελέγχου των ιπποειδών που υπάρχουν στα νησιά μας ζήτησε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος αγροτικής ανάπτυξης Φιλήμονας Ζαννετίδης από τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του οργάνου που έγινε στην Αθήνα.

Ο κ. Ζαννετίδης που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση ανέλυσε το θέμα που συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης, υπογραμμίζοντας ότι το ελληνικό κράτος αποφάσισε για πρώτη φορά να καταγράψει τα ιπποειδή και επίσημα όπως έχει κάνει με τα αμνοερίφια και τις αγελάδες έτσι λοιπόν με την ευθύνη των περιφερειών η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα ώστε να γνωρίζουμε πόσα τέτοια ζώα υπάρχουν στη χώρα.

Μάλιστα ανέφερε ότι πριν μερικές μέρες στάλθηκε στους δήμους έγγραφο από την περιφέρεια ώστε να εφαρμοστεί το άρθρο 15 του προεδρικού διατάγματος που έχει ψηφιστεί σχετικά με τη διαχείριση των ανεπιτήρητων ιπποειδών όπου περιγράφεται η συνεργασία της περιφέρειας και των δήμων για να γίνει αυτή η διαχείριση, ζητώντας από τους δημάρχους να ασχοληθούν προσωπικά με το θέμα.

Όπως ενημέρωσε η περιφέρεια έχει συστήσει ήδη επιτροπή προκειμένου αυτό να γίνει πράξη και πρόσθεσε λέγοντας τα εξής:

«Είμαστε αποφασισμένοι να το φέρουμε σε πέρας παρά την τραγική έλλειψη προσωπικού και παρά το ότι δεν έχουμε υπηρεσίες σε όλα τα νησιά της περιφέρειας».

Με την ευκαιρία τόνισε ότι η ανυπαρξία των κτηνιάτρων σε όλα τα νησιά έχει συμβάλει στη μη ολοκλήρωση της καταγραφής στα περισσότερα νησιά αν και όπως είπε στα Δωδεκάνησα είμαστε σε καλό δρόμο καθώς προχωρά η καταγραφή αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ωστόσο θα πρέπει σύντομα να οι δήμαρχοι να απαντήσουν στο έγγραφο σχετικά με το προσωπικό που απαιτείται και τον ορισμό των χώρων φύλαξης, τη διαχείριση, τη συλλογή ακόμα και τη μεταφορά τους.

«Κάθε βοήθεια είναι δεκτή διότι πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα καθώς τα ιπποειδή δεν έχουν καταγραφεί ποτέ μέχρι σήμερα επίσημα» κατέληξε ο κ. Ζαννετίδης.

Σύμφωνα με τον νόμο, σε κάθε περιφέρεια συγκροτείται και ορίζεται, με απόφαση του περιφερειάρχη, τριμελής επιτροπή παρακολούθησης της διαχείρισης ανεπιτήρητων ιπποειδών, με υποχρεωτική συμμετοχή ενός τουλάχιστον κτηνιάτρου.

Η επιτροπή αυτή δε φέρει καμία αρμοδιότητα για διαχείριση θεμάτων αστικής ευθύνης, που τυχόν προκύπτουν, από την παρουσία των ανεπιτήρητων ιπποειδών.

Οι περιφέρειες της χώρας, με τη συνδρομή των οικείων δήμων, υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων ιπποειδών.

Με απόφαση του περιφερειάρχη, ύστερα από διαβούλευση με τους οικείους δήμους, καθορίζεται το πλαίσιο συνδρομής των δήμων (ιδίως προσωπικό, χώροι φύλαξης, διαχείριση, συλλογή, μεταφορά).

Για τον παραπάνω σκοπό, οι περιφέρειες ιδρύουν και λειτουργούν, σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, μία ή περισσότερες εγκαταστάσεις, επιτρεπομένης της συνεργασίας με άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα, σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο ή από ιδιώτες χώρους.

Στις εν λόγω εγκαταστάσεις αποδίδεται κωδικός αριθμός καταχώρισης σύμφωνα με το άρθρο 5.

Ως υπεύθυνος της εγκατάστασης ορίζεται η περιφέρεια η οποία επιβλέπει την εν λόγω εγκατάσταση.

Με απόφαση του περιφερειάρχη συγκροτούνται συνεργεία ή ανατίθεται σε συνεργεία η περισυλλογή των ανεπιτήρητων ιπποειδών. Τα εν λόγω συνεργεία αποτελούνται από άτομα έμπειρα στο χειρισμό ιπποειδών και σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται οι κανόνες για την προστασία των ζώων.

Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο υπεύθυνος του κάθε συνεργείου και δύναται να καθορίζονται, κατόπιν διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς, και λοιποί όροι της περισυλλογής (όπως συνδρομή του σώματος της αστυνομίας, του πυροσβεστικού σώματος, της οικείας δασικής υπηρεσίας).

Όλα τα ανεπιτήρητα ιπποειδή που περισυλλέγονται, οδηγούνται στις ειδικές εγκαταστάσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας συντάσσεται «πρακτικό περισυλλογής ανεπιτήρητων ιπποειδών» που υπογράφεται από τον υπεύθυνο του συνεργείου και στο οποίο καταγράφονται κατ' ελάχιστον η ημερομηνία περισυλλογής, το είδος των ιπποειδών που περισυλλέγονται, ο κωδικός αριθμός ταυτοποίησης των ιπποειδών που φέρουν σήμανση, το σύνολο των ιπποειδών που δε φέρουν σήμανση, η περιοχή απ' όπου τα ιπποειδή περισυλλέχθηκαν, ο τρόπος περισυλλογής και μεταφοράς των ιπποειδών.

Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων των εν λόγω ιπποειδών μπορούν να αιτηθούν την επιστροφή τους το αργότερο εντός 10 ημερολογιακών ημερών από την περισυλλογή τους.

Δεν επιτρέπεται η επιστροφή ανεπιτήρητων ιπποειδών που κατά την περισυλλογή τους δε φέρουν σήμανση, εφόσον ο υπεύθυνος επιχείρησης των εν λόγω ζώων δε μεριμνήσει, εντός της ανωτέρω προθεσμίας, για τη σήμανσή τους, για την ενημέρωση της ΚΗΒΔΙ και για την έκδοση των αντίστοιχων εγγράφων ταυτοποίησης.

Κατά την επιστροφή των ανεπιτήρητων ιπποειδών από τις εγκαταστάσεις της στις εγκαταστάσεις των υπευθύνων επιχείρησης αυτών, η μεταφορά των ζώων αποτελεί ευθύνη τους και βαρύνει αποκλειστικά τους ίδιους.

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας της παρά τα ανεπιτήρητα ιπποειδή περιέρχονται στην ιδιοκτησία της περιφέρειας και

α) σε όσα από τα περισυλλεχθέντα ανεπιτήρητα ιπποειδή δε φέρουν σήμανση εμφυτεύονται ενέσιμοι πομποδέκτες, σύμφωνα με το άρθρο 7,

β) ενημερώνεται αναλόγως η ΚΗΒΔΙ και

γ) εκδίδεται τυποποιημένο έγγραφο ταυτοποίησης ή αντίγραφό του ή έγγραφο αντικατάστασης, αν συντρέχουν οι λόγοι που περιγράφονται στα άρθρα 25 και 26 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963.

Διαβάστε ακόμη

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων