Πότε θα διορθωθούν τα συστήματα πρόσβασης ΑμεΑ στη θάλασσα;

Πότε θα διορθωθούν τα συστήματα πρόσβασης ΑμεΑ στη θάλασσα;

Πότε θα διορθωθούν τα συστήματα πρόσβασης ΑμεΑ στη θάλασσα;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 761 ΦΟΡΕΣ

Αναφορικά με την λειτουργία των ειδικών συστημάτων πρόσβασης στη θάλασσα Sea Access, σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος ΑμεΑ Ρόδου, τονίζει τα εξής:

«Φίλες και φίλοι,
Επειδή το τελευταίο διάστημα γινόμαστε αποδέκτες δίκαιων παραπόνων και διαμαρτυριών από Α.με.Α. κατοίκων του νησιού μας αλλά και επισκεπτών σχετικά με την κατάσταση λειτουργίας των τεσσάρων ειδικών συστημάτων πρόσβασης στη θάλασσα SEA ACCESS που υπάρχουν στο νησί μας, θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε τα παρακάτω.

Στις 8 Μαρτίου 2023 με αριθμό πρωτοκόλλου 00/5, ο Σύλλογός μας με επιστολή προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, ζητούσε να αρχίσει η προεργασία οργάνωσης της τοποθέτησης των ειδικών συστημάτων, και των συνοδευτικών εγκαταστάσεων, ράμπες, διάδρομοι, κιόσκια, αλλακτήρια, τουαλέτες κ.λπ.

Επισημαίναμε το ωράριο που θα έπρεπε να βρίσκονται σε λειτουργία, αλλά και να οριστούν υπεύθυνοι της λειτουργίας των συστημάτων, αντί να καταφεύγουμε στην καλή θέληση και το φιλότιμο των ομπρελάδων ή κάποιου εστιάτορα.

Με νέα επιστολή που αποστείλαμε στις 03/7/2023 με αρ. πρωτ. 18/2023, και ύστερα από τα προβλήματα που ήδη είχαν παρουσιαστεί ως προς τη λειτουργία αλλά και στις συνοδευτικές εγκαταστάσεις, τα οποία τα είδαμε και οι ίδιοι κατόπιν προσωπικής επίσκεψής μας στα συστήματα, όπου είδαμε την πλήρη απραξία του συστήματος στο Φαληράκι και τη Λίνδο (το συγκεκριμένο σύστημα εξυπηρετεί άτομα με προβλήματα όρασης), τα οποία ακόμα και σήμερα παραμένουν εκτός λειτουργίας(!) ζητούσαμε την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων για να τεθούν επιτέλους σε λειτουργία όπως αρμόζει σε μία υπεύθυνη πόλη. Σήμερα, αρκετές ημέρες μετά δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση για να αποκατασταθεί η λειτουργία τους.

Στις 13 Ιουλίου υπήρξε συνάντηση του προέδρου μας και ενός μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου μας με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών υπηρεσιών κ. Καμπούρη Τηλέμαχο όπου του παραδώσαμε σχετικό υπόμνημα με τα προβλήματα, επισημαίναμε τις άμεσες παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν, και υπήρξε η διαβεβαίωση ότι θα προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες παρεμβάσεις.

Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, τη Δευτέρα δύο συνεργεία θα παρέμβουν για να διορθωθούν τα προβλήματα. Το παρακολουθούμε... Θεωρούμε όμως ότι είναι επιεικώς απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο εν μέσω μάλιστα της καλοκαιρινής περιόδου και του παρατεταμένου καύσωνα που βιώνουμε όλοι, να μην είναι διαθέσιμα αυτά τα συστήματα για τα άτομα που τα έχουν άμεση ανάγκη.

Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων και αγανάκτησης από Α.με.Α. που περιμένουν καρτερικά την ημέρα που θα διατεθούν σε πλήρη λειτουργία για χρήση. Δεχόμαστε e-mail από επισκέπτες που βρίσκονται στο νησί μας αλλά και από υποψήφιους επισκέπτες, όπου ζητούν να μάθουν ποιες παραλίες είναι προσβάσιμες στο νησί μας και αν λειτουργούν τα συστήματα.

Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε σαφή και κατατοπιστική απάντηση με ότι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα του τόπου μας. Πιστεύουμε ότι, η ενδεδειγμένη λύση είναι, να τοποθετηθεί ένας υπάλληλος σε κάθε παραλία που διαθέτει το ειδικό σύστημα, ο οποίος θα έχει την ευθύνη της λειτουργίας και της εξυπηρέτησης των ατόμων που θα χρειάζονται βοήθεια για να μπουν στη θάλασσα όπως γίνεται σε άλλους δήμους της χώρας. Να μην περιορίζεται ο χρόνος λειτουργίας των συστημάτων όπως είναι σήμερα (αν λειτουργούν) από 11:00 – 17:00, αλλά να είναι από 09:00- 19:00 τουλάχιστον.

Είναι τουλάχιστον λυπηρό και συνάμα απαράδεκτο στη ναυαρχίδα του τουρισμού, στο όμορφο νησί μας, να μην υπάρχουν στην ουσία αυτά τα συστήματα, όταν σε άλλες περιοχές της χώρας μας υπάρχουν χρόνια τώρα και προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στα άτομα που έχουν ανάγκη.

Είναι χαρακτηριστικό ένα πραγματικό γεγονός που έλαβε χώρα πέρυσι το οποίο μας προκαλεί συναισθήματα ψυχικής φόρτισης, όταν άτομο με παραπληγία συντοπίτης μας, στην ηλικία των σαράντα ετών μπόρεσε να μπει για πρώτη φορά στη θάλασσα! Βλέποντας αυτό το περιστατικό, την αντίδραση του, και την χαρά ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του, απλά λυγίζεις και μόνο τότε ίσως κατανοείς το τι προσφέρουν αυτά τα συστήματα...

Αυτός ο άνθρωπος όμως φέτος, και τόσοι άλλοι περιμένει καρτερικά την ημέρα που θα το ξανακάνει... Ας του δώσουμε λοιπόν αυτή τη χαρά...
Σαν Σύλλογος Α.με.Α. Επαρχίας Ρόδου που εκπροσωπούμε περισσότερα από τέσσερις χιλιάδες άτομα με αναπηρία, όπως πάντα κάνουμε, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και θα εντείνουμε τις ενέργειές μας για να δοθούν επιτέλους τα συστήματα ολοκληρωμένα αυτά για χρήση στα άτομα που τα περιμένουν με αγωνία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΩΝΙΑΔΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΑΡΙΑΜ».

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας