Π. Αλεξανδρής: Δύσκολο παζλ η επίλυση των προβλημάτων του Κτηματολογίου

Π. Αλεξανδρής: Δύσκολο παζλ η επίλυση των προβλημάτων του Κτηματολογίου

Π. Αλεξανδρής: Δύσκολο παζλ η επίλυση των προβλημάτων του Κτηματολογίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1879 ΦΟΡΕΣ

«Δύσκολο παζλ» χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Πάνος Αλεξανδρής το Κτηματολόγιο της Ρόδου «λόγω της φύσεώς του», τονίζοντας πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την επίλυση των ζητημάτων του και για τη διασύνδεσή του με το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Ο κ. Αλεξανδρής που βρέθηκε χθες στο νησί μας, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο θέμα αυτό, ενώ αναφερόμενος στο κτήριο του πρώην Κτηματολογίου ξεκαθάρισε πως εκεί θα μεταστεγαστεί είτε το Ειρηνοδικείο είτε το Διοικητικό Πρωτοδικείο, καθώς ο χώρος είναι περιορισμένος.

Μάλιστα για τα θέματα αυτά ο γενικός γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε συναντήσεις στο Κτηματολόγιο, επισκέφθηκε τα δικαστήρια της Ρόδου και είχε συνεργασία με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, τους προέδρους Εφετών Δωδεκανήσου και Πρωτοδικών Ρόδου αλλά και τον δήμαρχο Ρόδου.

Πιο αναλυτικά, σε δηλώσεις που έκανε χθες το μεσημέρι στους δημοσιογράφους, ο κ. Αλεξανδρής για το Κτηματολόγιο της Ρόδου είπε χαρακτηριστικά: «Είναι πολύ δύσκολο το «παζλ» του Κτηματολογίου λόγω της φύσεως του Κτηματολογίου.

Τα έκαναν πολύ ωραία οι Ιταλοί αλλά είμαστε σε μία σύγχρονη εποχή η οποία μας δημιουργεί πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα στο πως θα κάνουμε το αρχείο εδώ απ’ ότι στην Αθήνα όπου έχει γίνει ήδη η μετάπτωση και έχει αναλάβει η Κτηματολόγιο Α.Ε.

Γιατί εδώ είναι πάρα πολλές οι ιδιαιτερότητες (σχεδιαγράμματα κ.ά.), έχει υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη, έχει υπάρξει ανάληψη πρωτοβουλιών. Θεωρώ ότι είναι ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που στον βαθμό που μπορώ ως γενικός γραμματέας θα το ενισχύσω, όπως και ο νέος υπουργός όσο μπορούμε περισσότερο. Γιατί εδώ είναι η οικονομική ανάπτυξη, κρίνεται από το Εθνικό Κτηματολόγιο».

Ερωτηθείς ο κ. Αλεξανδρής για τους τρόπους ενίσχυσης του Κτηματολογίου της Ρόδου απάντησε πως μία λύση είναι να βρεθούν δικηγόροι μέσα από μία προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στην Κτηματολόγιο Α.Ε. και του Κτηματολογίου Ρόδου για την πρόσληψη δικηγόρων Ρόδου προκειμένου να μεταγραφούν 40.000 πράξεις που εκκρεμούν.

Επίσης να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ Κτηματολογίου και του δήμου Ρόδου ώστε να παραχωρηθεί κάποιος μηχανικός ενόψει της αποχώρησης του μηχανικού του Κτηματολογίου Ρόδου ο οποίος συνταξιοδοτείται.

«Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για περαιτέρω επίλυση διασυνδέοντας ει δυνατόν απευθείας την Κτηματολόγιο Α.Ε. με τον Δικηγορικό Σύλλογο ώστε να λυθεί ένα πρόβλημα παροχής βοήθειας εκ μέρους συναδέλφων επ’ αμοιβή βέβαια.

Να λύσουμε το θέμα του μηχανικού που είναι επίσης πολύ σημαντικό και να τους βοηθήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο.

Να δοθούν αυτές οι βοήθειες για ν’ αρχίσει να υπάρχει μεγαλύτερη ροή στην καταχώρηση για να δούμε πως θα πάει αυτό. Και βέβαια από εκεί και έπειτα θα πρέπει και η Εθνική Κτηματολόγιο Α.Ε. να αναλάβει μία task force όπως ανέλαβε στην Αθήνα για να λυθεί το θέμα των μεταγραφών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξανδρής.

Θετικοί οι δικηγόροι
Στην ίδια συνέντευξη για το θέμα του Κτηματολογίου της Ρόδου μίλησε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Βασίλης Περίδης, ο οποίος είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του φορέα του Κτηματολογίου κ. Σταθάκη.

Όπως είπε ο κ. Περίδης «είμαστε διατεθειμένοι να στείλουμε υπάλληλο του συλλόγου (στο Κτηματολόγιο) μέχρι να βρεθεί μία πιο μόνιμη λύση».

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου είπε πως από την πλευρά τους έθεσαν θέμα επίσπευσης διαδικασιών μετάπτωσης και ένταξης του Κτηματολογίου Ρόδου στο Εθνικό Κτηματολόγιο και ότι καλό είναι να βρεθεί ένας τρόπος ώστε εφ’ εξής οι πράξεις να καταχωρούνται όπως καταχωρούνται στο Εθνικό Κτηματολόγιο ούτως ώστε να μη γίνει διπλή δουλειά. «Να ξεκινήσουμε εφ’ εξής τουλάχιστον να μπούμε στον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Κτηματολογίου.

Ο κ. Σταθάκης μου είπε ότι έχει ήδη ετοιμαστεί ομάδα ειδική η οποία θα ασχοληθεί με το Κτηματολόγιο Ρόδου και θα συζητήσουμε περαιτέρω γιατί τους απασχολεί και αυτούς διότι βλέπουν το πρόβλημα και υποτίθεται ότι μέσα σε έναν ορίζοντα χρονικό να προχωρήσουν στο να γίνει μετάπτωση».

Επίσης τέθηκε και το θέμα των υπαλλήλων του Κτηματολογίου οι οποίοι ζήτησαν να παραμείνουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης με αποτέλεσμα σε περίπτωση μετάπτωσης θα απογυμνωθεί η υπηρεσία και θα πρέπει και εκεί να βρεθεί μία λύση παράτασης της παραμονής τους εκεί μέχρι να εκπαιδευτούν άλλοι υπάλληλοι που θα μπορούν να βοηθήσουν και αυτό δεν ξέρω πως θα γίνει ακριβώς με κάποια νομοθετική ρύθμιση ή με άλλον τρόπο» είπε ο κ. Περίδης.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του Κτηματολογικού δικαστή, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου είπε ότι «είναι ένας θεσμός παρωχημένος, αμφιβόλου συνταγματικότητας και ο οποίος δεν εξυπηρετεί κάποια πρακτική σκοπιμότητα πλέον, δεδομένου ότι στο Εθνικό Κτηματολόγιο δεν προβλέπεται ο θεσμός αυτός με τη μορφή αυτή.

Άρα δε νομίζω ότι χρειάζεται η διαδικασία αυτή η οποία ταλαιπωρεί και το διευθυντή και καθυστερεί και δημιουργεί περαιτέρω καθυστερήσεις κ.ά.

Θέσαμε το θέμα της ενημέρωσης των οικοδομών που ταλανίζει το τεχνικό τμήμα του Κτηματολογίου. Υπάρχουν 5-6.000 πράξεις μεταγραφής οικοδομών οι οποίες πλέον στο Εθνικό δεν απαιτούνται και συνεπώς διενεργούνται πράξεις που δε χρειάζονται και οι οποίες όταν θα γίνει η μετάπτωση θα είναι άχρηστες και περιττές.

Συνεπώς αυτή η διαδικασία θα πρέπει να σταματήσει, δεδομένου ότι πλέον σε όλα τα συμβόλαια υπάρχει ηλεκτρονική ταυτότητα του ακινήτου η οποία προσδιορίζει το ακίνητο με συντεταγμένες και επίσης επισυνάπτονται βεβαιώσεις αν υπάρχουν αυθαίρετα αν έχουν ρυθμιστεί κ.ά.

Δηλαδή έχει λυθεί με άλλον τρόπο και το να εμμένουμε σε μία διαδικασία η οποία είναι περιττή δεν έχει κάποιο νόημα και απλώς επιβαρύνουμε τις υπηρεσίες με φόρτο εργασίας και δυσχεραίνουμε τη μεταγραφή αυτών των 40.000 πράξεων.
Τέλος τέθηκε το θέμα των παραβόλων.

Πολλά παράβολα του Κτηματολογίου δεν κόβονται ηλεκτρονικά και οι δικηγόροι πρέπει ακόμη και για ένα παράβολο των 4 ή 5 ευρώ να πάνε στην Εφορία η οποία το εκδίδει με μορφή διπλοτύπου».

Το κτήριο του πρώην Κτηματολογίου και η ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου
Αναφερόμενος στο κτήριο του πρώην Κτηματολογίου, ο γενικός γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ξεκαθάρισε ότι «ο χώρος είναι 600 τετραγωνικά μέτρα και δε νομίζω να χωράει και τα δύο δικαστήρια.

Αυτό θα αποφασιστεί, θα κάνει εισήγηση και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου, θα δούμε και τις ανάγκες και με τις τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου γιατί πρέπει να καλυφθούν εκείνες οι στεγαστικές ανάγκες οι οποίες είναι πρόσφορες και απολύτως απαραίτητες.

Και το «απολύτως απαραίτητες» κρίνεται από την πραγματοποίηση μη ακροατηρίων σε έναν χώρο, από τον φόρτο δουλειάς που έχει το ένα ή το άλλο δικαστήριο και ταυτόχρονα και από μία πραγματικότητα που θα έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας που είναι η ανακατασκευή του κεντρικού Δικαστικού Μεγάρου για την οποία εμείς εγκρίναμε ήδη μία δαπάνη 500.000 ευρώ για να κάνει μελέτη η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για το πώς μπορεί να κατασκευαστεί.

Σαφώς δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε μία δαπάνη πολλών εκατομμυρίων για την ανακατασκευή. Αν επιλεγούν πόροι από άλλα προγράμματα ευρωπαϊκά οπωσδήποτε δεν υπάρχει καμία αντίρρηση.

Θα πρέπει δε να πω ότι όλα τα κτήρια τα δικά σας, δεν είναι του υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά του υπουργείου Οικονομικών και ο κύριος και ιδιοκτήτης του ακινήτου είναι αυτός που πρέπει να έχει την επιμέλεια για να τα φτιάξει.

Επειδή όμως δε γίνεται κάθε φορά στο ελληνικό Δημόσιο να λέμε «δεν είμαι εγώ είναι ο άλλος» και να δείχνουμε τον προηγούμενο ή τον επόμενο, με κάποιες διατάξεις που μας δίνει ο νόμος το δικαίωμα όταν ο χώρος χρησιμοποιείται για δικαστική χρήση με χρήση αυτών των διατάξεων δώσαμε τα 600.000 ευρώ για το παλιό Κτηματολόγιο και τα 500.000 ευρώ τώρα για τη μελέτη».

Σε κάθε περίπτωση ο κ. γενικός γραμματέας ξεκαθάρισε πως την τελική απόφαση μετά τις εισηγήσεις για το τελικά ποιο δικαστήριο από τα δύο θα μεταφερθεί στο κτήριο του παλιού Κτηματολογίου θα λάβει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως ο κ. Αλεξανδρής μετέβη χθες και στην Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου για το κτήριο του παλιού Κτηματολογίου.

«Πήγαμε για να διευθετήσουμε το αυτονόητο, δηλαδή ο χώρος τον οποίο έφτιαξε το υπουργείο Δικαιοσύνης δια του ΤΑΧΔΙΚ, ο χώρος του παλιού Κτηματολογίου να δοθεί σ’ ένα από τα δύο δικαστήρια που εμφανίζονται να έχουν αυτή τη στιγμή στεγαστικό πρόβλημα, είτε αυτό είναι το Ειρηνοδικείο, είτε αυτό είναι το Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Ο χώρος αυτός πρέπει να αξιοποιηθεί τάχιστα γιατί είναι κρίμα... δόθηκαν αρκετά χρήματα και δεν πρέπει να οδηγηθεί σε μία απαξίωση εκ της μη χρησιμότητάς του.
Έχουμε κάποια ζητήματα να λύσουμε, διότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία για την προσβασιμότητα εκεί πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να ανεβαίνουν και οι πολίτες που ανήκουν στις πιο ευάλωτες κατηγορίες.

Αλλά φαντάζομαι ότι θα βοηθήσουν και οι λοιπές υπηρεσίες που δεν είναι του υπουργείου Δικαιοσύνης, έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα αυτό και να αποδοθεί ο χώρος αυτός».

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας