Συνεχίζονται οι ρίψεις νερού αλλά η κατάσταση παραμένει εκτός ελέγχου

Συνεχίζονται οι ρίψεις νερού αλλά η κατάσταση παραμένει εκτός ελέγχου

Συνεχίζονται οι ρίψεις νερού αλλά η κατάσταση παραμένει εκτός ελέγχου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 10150 ΦΟΡΕΣ

Ξεκίνησαν ξανά πριν από λίγη ώρα οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, οι οποίες είχαν διακοπεί προσωρινά λόγω του πυκνού καπνού που δυσχαίρενε το εργο των πιλότων. Παράλληλα συνεχίζονται οι προσπάθειες των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων και στα τέσσερα μέτωπα της φωτιάς. Μέχρι αυτή τη στιγμή η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη και εκφράζονται εύλογες ανησυχίες για το μέγεθος της καταστροφής

17: 26 Υπεράνθρωπη προσπάθεια των εθελοντών σε δύσβατες περιοχές 

Υπερβαίνουν εαυτόν οι εθελοντές που συντρέχουν τις προσπάθειες δασοπυρόσβεσης. Ο λόγος είναι ότι πολλά σημεία στα οποία μαίνεται η πυρκαγιά είναι τόσο δύσβατα που δεν είναι προσβάσιμα από οχήματα της πυροσβεστικής. Με τα φωτιά να μην έχει ακόμη τεθεί υπό έλεγχο, οι εθελοντές κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφευχθεί η εξάπλωσή της. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο της "Ροδιακής" που ακολουθεί. 

16:43 Κάτοικοι των Απολλώνων ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες με δικό τους εξοπλισμό για να προστατεύσουν το χωριό τους

Στ' Απόλλωνα απ' όπου και ξεκίνησε η φωτιά, γίνεται υπεράνθρωπη προσπάθεια και από τους κατοίκους για να προστατεύσουν το χωριό τους. Με τα δικά τους χωματουργικά μηχανήματα και γενικότερα βαρέως τύπου οχήματα, ανοίγουν οι ίδιοι αντιπυρικές ζώνες στην προσπάθειά τους να περιορίσουν με κάθε τρόπο την πυρκαγιά.

Το ακόλουθο βίντεο που εξασφάλισε η "Ροδιακή" είναι ενδεικτικό των τρομερά δύσκολων συνθηκών που επικρατούν αυτή την ώρα:

 

16:00: Απομακρύνθηκαν εργαζόμενοι και επισκέπτες από τον αρχαιολογικό χώρο της Καμείρου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, λόγω της εξέλιξης της δασικής πυρκαγιάς στην κεντρική Ρόδο, προέβη σε προληπτική απομάκρυνση επισκεπτών και εργαζομένων από τον αρχαιολογικό χώρο της Καμείρου, σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023, έως το τέλος του ωραρίου λειτουργίας του χώρου (20:00)

15:55: Συνεδριάζει το Συντονιστικό για την πυρκαγιά στη Ρόδο- Σε ετοιμότητα το κλειστό της Καλλιθέας και η αίθουσα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου των Μουσουλμάνων της Ρόδου 

Στον πυροσβεστικό σταθμό Απολλώνων πρόκειται να συνεδριάσει στις 16:00 το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δωδεκανήσου για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης και αποκατάστασης των συνεπειών της δασικής πυρκαγιάς.

Σε ό,τι αφορά όσους εγκατέλειψαν τα χωριά Διμυλιά, Σάλακο, Ελεούσα λόγω της προληπτικής εκκένωσης, ο δήμος γνωστοποίησε πως βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα ο κλιματιζόμενος χώρος του Κλειστού Γηπέδου Καλλιθέας ενώ ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος των Μουσουλμάνων της Ρόδου δήλωσε από τη μεριά του πως και η δική τους κλιματιζόμενη άιθουσα μπορεί να υποδεχθεί κόσμο. 

Νερά και τρόφιμα στους Πυροσβέστες και εθελοντές με προσωπικές δαπάνες του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη

Όπως έγινε γνωστό, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης ο οποίος βρίσκεται στο μέτωπο της πυρκαγιάς, έχει ζητήσει να σταλούν τρόφιμα και νερά σε όλες τις περιοχές που γίνεται προσπάθεια κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που καίει από χθες τη Ρόδο, και να διανεμηθούν σε Πυροσβέστες και εθελοντές που βρίσκονται εκεί.

Νεκτάριος Φλοσκάκης, αντιδήμαρχος Πολιτικης Προστασίας Ρόδου: Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Τα σημεία είναι δύσβατα. Έχουμε επιτάξει τους πάντες και τα πάντα στο νησί» δήλωσε στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Νεκτάριος Φλοσκάκης. Ήδη στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν όλες οι υδροφόρες του νησιού και δεκάδες μικρά και μεγάλα χωματουργικά οχήματα.

«Το σημείο της πύρινης λαίλαπας δεν είναι τουριστικό. Είναι ορεινός όγκος. Από την ανατολική πλευρά του νησιού, το Φαληράκι και η Λίνδος -περιοχές που δέχονται μεγάλο όγκο τουριστών-δεν υπάρχει πρόβλημα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού και προς την πλευρά του προφήτη Ηλία» πρόσθεσε ο κ. Φλοσκάκης.

Παρέμβαση πρωθυπουργού για πτητικά μέσα- 2 οχήματα έρχονται από Κω και 5 από Αθήνα

Από Απόλλωνα προς τη διακλάδωση Έμπωνα - Σάλακο πριν 3 ώρες πέρασε η φωτιά σε δύο σημεία και ανέβηκε ευθεία προς τις κατασκηνώσεις του Προφήτη Ηλία, ωστόσο έως τώρα δεν είναι γνωστή η ακριβής κατάσταση που επικρατεί στο σημείο. Καίγεται η περιοχή Καρυδιές και η περιοχή Μύλοι. Με παρέμβαση του πρωθυπουργού, πέρα από τα 5 αεροπλάνα που επιχειρούν θα προστεθούν άλλα 2 αεροπλάνα και πριν λίγο έδωσε εντολή για ακόμα 2. Επίσης όπως δήλωσε ο σύμβουλος του περιφερειάρχη Στέργος Στάγκας με πλοίο της Blue Star φτάνουν αύριο το πρωί ( Πέμπτη) από την Κω δύο πυροσβεστικά οχήματα για να συνδράμουν στις δυνάμεις πυρόσβεσης της Ρόδου. Παράλληλα, με νεότερη ενημέρωση του υφυπουργού Ναυτιλίας κ. Ιωάννη Παππά,  τα δύο οχήματα θα συνοδέψουν άλλα πέντε από την Αθήνα και έτσι συνολικά αύριο θα καταφθάσουν στο νησί μας 7 πυροσβεστικά οχήματα. 

 

 

Διαβάστε ακόμη

Στη Σύμη ο Γιώργος Νικητιάδης εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ στην επέτειο της 8ης Μαΐου 1945

Εκδήλωση για τις ευρωεκλογές 2024: «Οι πολίτες αποφασίζουμε για την Ευρώπη του μέλλοντος»

Η διατήρηση των «ήρεμων νερών» το πρώτο θέμα στην ατζέντα Μητσοτάκη – Ερντογάν

Γ.Νικητιάδης : Ερώτηση στη Βουλή για τις ελλείψεις ιατρών στο νοσοκομείο και στην ΚΕΔ Λέρου

Σε πολλά χωριά της Ρόδου βρέθηκε με την οικογένειά του τις ημέρες του Πάσχα ο Δήμαρχος Ρόδου

Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) | Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες - Δηλώσεις του Δημάρχου Ρόδου κου Αλέξανδρου Κολιάδη

Γ. Νικητιάδης: Συνεχίζει την περιοδεία του στα νησιά μας και αυτή την εβδομάδα

Έφυγε από τη ζωή ο παραδοσιακός οργανοπαίκτης από τον Αρχάγγελο, Αντώνης Κ. Τσακίρης