Μοτοσικλέτα του ΕΚΑΒ θα βρίσκεται από Δευτέρα στη Ρόδο

Μοτοσικλέτα του ΕΚΑΒ θα βρίσκεται από Δευτέρα στη Ρόδο

Μοτοσικλέτα του ΕΚΑΒ θα βρίσκεται από Δευτέρα στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3464 ΦΟΡΕΣ

Την ερχόμενη Δευτέρα θα βρίσκεται εκτός απροόπτου στη Ρόδο μία μοτοσικλέτα ταχείας ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ προκειμένου να προσφέρει ευέλικτες υπηρεσίες σε διάφορα περιστατικά, για τα οποία η πρόσβαση είναι δύσκολη.

Το πλήρωμά της θα αποτελείται από δύο διασώστες του ΕΚΑΒ που εκπαιδεύονται στην Αθήνα ώστε να αναλάβουν δράση και να επιχειρούν μαζί με τα υπάρχοντα ασθενοφόρα στο νησί μας.

Όπως δήλωσε χτες ο διευθυντής ΕΚΑΒ Αιγαίου Σάββας Καραταπάνης σε πρόσφατη απόφασή του το ΕΚΑΒ ανακοίνωσε ότι θα στείλει σε πολλά νησιά δίκυκλες μηχανές για την άμεση επέμβαση σε ένα τροχαίο και κάποιο περιστατικό για το οποίο η πρόσβαση είναι πιο δύσκολη.

Κι αυτό γιατί όπως είπε η μηχανή είναι πιο ευέλικτη, μπορεί να πλησιάσει το συμβάν να βοηθήσει τον ασθενή και ακολούθως το ασθενοφόρο να πάει να τον πάρει εφόσον χρειαστεί.

«Είναι κάτι που θα το δούμε και στη Ρόδο, ελπίζω την επόμενη εβδομάδα, την επόμενη Δευτέρα ότι θα υπάρχει στο νησί ένα δίκυκλο που θα μπορεί να επιχειρεί στα στενά της Μεσαιωνικής Πόλης και όχι μόνο.

Έτσι, θα έχουμε ακόμα πιο γρήγορη πρόσβαση στον τραυματία στον ασθενή κ.λπ. αυτά σε συνεργασία με τα ασθενοφόρα που θα καλούνται να παραλάβουν τον ασθενή.

Το πλήρωμα αποτελείται από δύο διασώστες του ΕΚΑΒ που κατάγονται από τη Ρόδο, υπηρετούν στη Ρόδο, εκπαιδεύονται στην Αθήνα και θα επιχειρούν μαζί με τα ασθενοφόρα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με την ευκαιρία, υπογράμμισε ότι μέσα στο καλοκαίρι το ΕΚΑΒ καλείται να διαχειριστεί έναν μεγάλο όγκο επισκεπτών στα νησιά. Είναι χωρισμένο σε παραρτήματα και βρίσκεται σε 18 νησιά σε όλο το Αιγαίο, από Λήμνο και Μυτιλήνη μέχρι Σύρο, Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Ρόδο και Κω.

Μιλώντας για τις ανάγκες που υπάρχουν, ο κ. Καραταπάνης δήλωσε τα εξής: «Συνήθως σε κάποια νησιά έχουμε κάποιες ελλείψεις σε προσωπικό που τις καλύπτουμε με μετακινήσεις από την Αθήνα ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις μεγάλες και ιδιαίτερα αυξημένες υποχρεώσεις που προκύπτουν διότι τα νησιά το καλοκαίρι στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα αλλά και το βόρειο Αιγαίο είναι γεμάτα από πληθυσμό.

Οι ανάγκες του υγειονομικού προσωπικού είναι πάρα πολύ μεγάλες και για το νοσοκομείο και για το ΕΚΑΒ. Καλύπτονται οι ανάγκες με μετακινήσεις ώστε να έχουμε τουλάχιστον ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη λειτουργία.

Πιστεύω ότι το ΕΚΑΒ παρά τις δυσκολίες θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτό το μεγάλο έργο που εκτελεί και εύχομαι να έχουμε μία χρονιά που να κυλήσει όσο το δυνατόν με λιγότερα προβλήματα.

Πρόσφατα είχαμε στην Κω το περιστατικό που ενώ επιχειρούσε το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού συγχρόνως παρουσιάστηκε δεύτερο περιστατικό.

Αυτό προσπαθούμε να το λύσουμε αναπτύσσοντας δεύτερο ασθενοφόρο τουλάχιστον τη μέρα σε μεγάλα νησιά με ιδιαίτερες ανάγκες. Αυτό τον ρόλο θα παίξουν και οι μηχανές, δηλαδή θα λειτουργούν επικουρικά στα ασθενοφόρα».

Υποσχέσεις για προσλήψεις
Παράλληλα υπογράμμισε πως σε ό,τι αφορά το προσωπικό υπάρχει η υπόσχεση και από την πολιτική ηγεσία και από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ ότι θα έχουμε μόνιμες προσλήψεις.

Ο κ. Σάββας Καραταπάνης
Ο κ. Σάββας Καραταπάνης

Καθώς μόνο έτσι θα λυθούν τα πολλαπλά προβλήματα λειτουργίας του ΕΚΑΒ στα νησιά. Οι κενές θέσεις, όπως είπε, είναι αρκετές και σίγουρα θα χρειαστούν τουλάχιστον 100 άτομα μόνο για τα νησιά. Μάλιστα, πολλά νησιά δεν έχουν ΕΚΑΒ και τα ασθενοφόρα υπάγονται στα κέντρα υγείας.

«Το ΕΚΑΒ μετακινεί διαρκώς προσωπικό από την Αθήνα για να καλύψει τα κενά και πρόσφατα υπήρξε υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία στρατιωτικοί οδηγοί εντάσσονται στα προγράμματα των κέντρων υγείας ή μικρών ιατρείων (για παράδειγμα ακόμα και στο Καστελλόριζο θα πάνε δύο στρατιωτικοί οδηγοί) για να καλύψουν τις ανάγκες. Το ίδιο γίνεται για την Κάσο, την Αστυπάλαια κ.λπ.

Η αγωνία μας είναι να είναι πάντα καλυμμένα τα νησιά για να μην υπάρχει ούτε ώρα που να μείνει χωρίς ασθενοφόρο κάποιο νησί. Αυτό το πετύχαμε πέρυσι και πρόπερσι και θα το πετύχουμε και φέτος» δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι τα περιστατικά είναι αυξημένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς έχουμε πολλά τροχαία στη Ρόδο και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει ως κοινωνία.

Διότι, όπως είπε, έχουμε πολλούς θανάτους και πολλούς τραυματίες και πρέπει όλοι μαζί να δούμε τι πρέπει να κάνουμε ώστε αυτή η μάστιγα να σταματήσει.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς