ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1963: 16 πλοία στη Ρόδο η οποία όμως δεν έχει λιμάνι

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1963: 16 πλοία στη Ρόδο η οποία όμως δεν έχει λιμάνι

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1963: 16 πλοία στη Ρόδο η οποία όμως δεν έχει λιμάνι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 283 ΦΟΡΕΣ

Εν Ρόδω
Κυριακή 21 Ιουλίου 1963
Αριθ. Φύλλου 3689

Διαπιστώσεις ευχάριστες και δυσάρεστες
ΕΝΑ ΡΕΚΟΡ: 16 ΠΛΟΙΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Η ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΙΜΑΝΙ
Ποία πλοία κατέπλευσαν την 10ην Ιουλίου - Τα εντός και τα εκτός - Αι ελλείψεις υπογραμμίσθησαν έντονα
ΝΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΝ
Η μεγαλυτέρα κίνησις που εσημειώθη μεταπολεμικώς ίσως δε και καθ’ όλον τον 20όν αιώνα - εις τον λιμένα της  Ρόδου, κατεγράφη υπό του Κεντρικού Λιμεναρχείου την Τετάρτην 10ην Ιουλίου 1963. Εν συνόλω 16 πλοία ευρέθησαν ταυτοχρόνως εις τον λιμένα, αν και η λέξις λιμήν είναι, τρόπος του λέγειν, αφού ουσιαστικώς δεν υπάρχει αξιόλογος λιμήν εις την Ρόδον.

Τα καταπλεύσαντα πλοία ήσαν τουριστικά, επιβατηγά της ακτοπλοΐας, φορτηγά, πολεμικά και δύο από τα μεγαλύτερα θαλαμηγά σκάφη του κόσμου. Ειδικώτερον τα καταπλεύσαντα κατά την Τετάρτην 10ην Ιουλίου σκάφη, ήσαν τα εξής:
• Τουριστικά: Τα Σεμίραμις, Ρόδος, Αιγαίον, Ελλάς, Πήγασος, Νέα Ελλάς, Στέλλα Σολλάρις και Αγαμέμνων.
• Επιβατηγά: Τα Φίλιππος και Μιαούλης
• Φορτηγά: Τα ΕΟΣ και Οδυσσεύς
• Πολεμικά: Τα Λάσκος, και Πυρπολητής διά του οποίου είχεν έλθει ο Πατριάρχης.
• Θαλαμηγά: Τα Κρεολή, του κ. Νιάρχου και Φλάιν Κλίππερ.

Εκ των εν λόγω σκαφών τα δύο φορτηγά και τα Σεμίραμις, Ρόδος, Αιγαίον, Φίλιππος, Λάσκος, Μιαούλης, ΕΟΣ και Οδυσσεύς, ήτοι εκείνα που έπρεπε οπωσδήποτε να πλευρίσουν και εκείνα που επρόλαβαν ήσαν εντός του λιμενικού χώρου, ήτοι εν συνόλω 8.

Τα υπόλοιπα ήσαν εκτός του λιμένος, εις τα ανοικτά της Ρόδου.
Εξυπηρετηθέντα δι’ ιδίων μέσων, ή διά των τριών ευπροσώπων αποβατικών του Δήμου Ρόδου. Τα εκτός του λιμένος ήσαν επίσης οκτώ.

Και το συμπέρασμα είναι ότι ναι μεν εσημειώθη αυτός ο αριθμός-ρεκόρ εις την κίνησιν της Ρόδου, οφειλόμενος εις την γεωγραφικήν θέσιν, την εμπορικήν και τουριστικήν δραστηριότητα και εν έκτακτον γεγονός, αλλά, συγχρόνως, διά του ρεκόρ αυτού υπεγραμμίσθησαν κατά τον πλέον έντονον τρόπον αι ελλείψεις της Ρόδου από της πλευράς των λιμενικών εγκαταστάσεων.

Προσφάτως αφού ενεκρίθη υπό της Λιμενικής Επιτροπής Δωδεκανήσου το καταρτισθέν υπό του καθηγητού-λιμενολόγου κ. Πίππα οριστική μελέτη διά την κατασκευήν του νέου Μεγάλου Λιμένος Ρόδου εις τρία στάδια προϋπολογισθείσης δαπάνης 65 περίπου εκατομμυρίων δραχμών -υπεβλήθη προς έγκρισιν εις το υπουργείον Δημοσίων Έργων.

Δια την εκτέλεσιν του Λιμενικού αυτού έργου είχεν εκδηλωθεί ζωηρόν το ενδιαφέρον της κυβερνήσεως Καραμανλή και των παραγωγικών τάξεων, καθώς και του Δήμου.
Εδέχθησαν επίσης πολλοί να υποβληθούν εις θυσίας διά να βοηθήσουν. Χρειάζεται όμως και η οικονομική συμπαράστασις εκ μέρους του Κράτους.

Και δεν πρέπει να βραδύνη η λήψις αποφάσεως, διότι ο Λιμήν είναι απαραίτητος εις την Ρόδον, τρίτην από πλευράς λιμενικής κινήσεως το 1962 με 1000 και πλέον προσεγγίσεις πλοίων και σταθερώς ανερχομένην κατά το 1962 προς την 2αν θέσιν.

380 τόννοι τομάτας παρεδόθησαν εις την Ρόδον
Ως ανεκοίνωσεν εκπρόσωπος της Ενώσεως Γεωργικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου, μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθή 380 τόννοι τομάτας καταλλήλου διά βιομηχανικήν επεξεργασίαν και παρασκευήν τοματοπολτού, προερχόμενοι εκ διαφόρων περιοχών της Ρόδου.
Διά την επεξεργασίαν ελειτούργησε το Κονσερβοποιείον της Α.ΒΙ.ΡΟ. το οποίον συμφώνως προς απόφασιν ετέθη εις κίνησιν διά να απορροφήση μέρος της παραγωγής.
Το κονσερβοποιείον θα λειτουργήση και πάλιν την προσεχή Τρίτην, κατά την ανακοίνωσιν δε δύνανται οι παραγωγοί τομάτας να προσκομίσουν το προϊόν των από της πρωίας της Δευτέρας εις το συνεργείον του κονσερβοποιείου.


Ανευρέθη νερό εις Σύμην
πλησίον του Πανορμίτου
ΣΥΜΗ (Του ανταποκριτού μας). Μετά την επισκευήν και το άσπρισμα που εγένετο, η μονή του Πανορμίτου παρουσιάζεται τώρα ανανεωμένη.
Εν τω μεταξύ, ενώ ανεσκάπτετο όπισθεν των κελλιών Κυπραίου ο χώρος διά την κατασκευήν βόθρου, εις βάθος 4 1/2 μέτρων ανευρέθη γλυκύ ύδωρ, το οποίον είναι πόσιμον.
Εν τούτοις οι αρμόδιοι θέλουν να προχωρήσουν ως λέγεται εις την κατασκευήν του βόθρου, οπότε η πηγή θα καλυφθή.
Ι. ΧΑΤΖΗΦΩΤΗΣ

Διαβάστε ακόμη

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1963: Νέαι καθυστερήσεις, άγονος ο διαγωνισμός δια τον λιμάνι λόγω ασαφειών του κειμένου

Φλας στο παρελθόν, 1964: Σήμερον τα ανεπίσημα εγκαίνια της πινακοθήκης

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Ενώ αναμένεται ο δήμαρχος κρίσιμος θα είναι η νέα εβδομάς δια τον δήμον

Φλας στο παρελθόν, 1964: Επιτυχίαν εσημείωσεν ο χθεσινός έρανος

Φλας στο παρελθόν 1964, Υπερπαραγωγή βερύκοκων στ' Αφάντου!

Φλας στο παρελθόν 1964, Το "Ελάκι" προσάραξε...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Αγωγή κατά του κ. Δημάρχου...

Φλας στο παρελθόν 1964, 1.000 και πλέον άτομα μετανάστευσαν σ' ένα τετράμηνο...