«Ασύδοτη» η πυρκαγιά δεν άφησε τίποτα στο διάβα της

«Ασύδοτη» η πυρκαγιά  δεν άφησε τίποτα στο διάβα της

«Ασύδοτη» η πυρκαγιά δεν άφησε τίποτα στο διάβα της

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3701 ΦΟΡΕΣ

• Τεράστια καταστροφή υπέστη το φυσικό περιβάλλον του νησιού • Απίστευτα ρεζιλίκια με τις εκκενώσεις των ξενοδοχείων στο Κιοτάρι

Εφιάλτης δίχως τέλος για το νησί της Ρόδου, το οποίο έχει υποστεί βιβλικές καταστροφές από την πύρινη λαίλαπα που το καίει ανεξέλεγκτα, για πέντε συνεχόμενες ημέρες.

Χθες, εξαιτίας της φωτιάς εκκενώθηκαν άλλες τέσσερις κοινότητες Λάερμα, Λάρδος, Πυλώνα, Ασκληπιειό και η παραθαλάσσια τουριστική περιοχή Κιοτάρι, ενώ τρία ξενοδοχεία που βρίσκονται εκεί τυλίχθηκαν χθες το απόγευμα στις φλόγες και υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Όλοι οι τουρίστες που διέμεναν σε ξενοδοχεία στο Κιοτάρι μεταφέρθηκαν στην πλειοψηφία τους με σκάφη του Λιμενικού και τουριστικά πλοία σε ασφαλές σημείο στην περιοχή Κάλαθος.

Την ίδια ώρα, τιτάνια ήταν η «μάχη» που έδιναν δασοπυροσβέστες και εθελοντές με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις που εκδηλώνονταν σχεδόν σε όλα τα σημεία απ’ όπου είχε περάσει η φωτιά τις προηγούμενες ημέρες.

Οι δυνατοί άνεμοι που επικρατούν από προχθές το απόγευμα στη Ρόδο, ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς, η οποία «έτρεχε» ανεξέλεγκτη και με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε όλα τα μέτωπα.

Όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση χθες το απόγευμα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός. η πυρκαγιά στη Ρόδο αποτελεί τη δυσκολότερη που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Στις περιοχές Λάρδος, Λάερμα και Κιοτάρι επιχειρούν 173 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 5 ελικόπτερα, 3 αεροσκάφη και 31 Σλοβάκοι με 5 οχήματα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη χθες το απόγευμα στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.), όπου βρισκόταν σε εξέλιξη Συντονιστικό για την πυρκαγιά στη Ρόδο.

Εκκενώσεις χωριών και ξενοδοχείων
Πιο αναλυτικά, χθες το μεσημέρι με απόφαση του δημάρχου Ρόδου εκκενώθηκαν αρχικά οι κοινότητες Λάρδου και Πυλώνας και λίγο αργότερα η κοινότητα Ασκληπιειού και το Κιοτάρι.

Ήδη από το προηγούμενο βράδυ, είχε δοθεί εντολή για εκκένωση του χωριού Λάερμα, το οποίο η φωτιά συνέχισε να απειλεί και κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Παρά τις προσπάθειες που γίνονταν επίγεια και εναέρια για τον περιορισμό του πύρινου μετώπου, οι φλόγες συνέχισαν ακάθεκτες το καταστροφικό έργο τους και έφθασαν μέχρι το χωριό Λάρδος (σε δύο σημεία) ενώ κύκλωσαν και το Μοναστήρι της Παναγίας της Υψενής που βρίσκεται στην περιοχή.

Μάλιστα, μέσα στο Μοναστήρι εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες οι μοναχές μαζί με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου. Νωρίς το απόγευμα, η φωτιά έφθασε στην παραθαλάσσια και κατ’ εξοχήν τουριστική περιοχή Κιοτάρι. Δόθηκε εντολή χθες το μεσημέρι για εκκένωση των ξενοδοχείων που βρίσκονται εκεί και στα οποία διαμένουν χιλιάδες τουρίστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής» η πυρκαγιά έφτασε στις εγκαταστάσεις τριών ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή «Κιοτάρι». Και τα τρία ξενοδοχεία έχουν εκκενωθεί από τουρίστες και καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες να περιοριστούν στο ελάχιστο οι ζημιές από την πυροσβεστική, τους εθελοντές και το προσωπικό.

Η μεταφορά των τουριστών
Για τους τουρίστες που διέμεναν στα ξενοδοχεία που εκκενώθηκαν στο Κιοτάρι αλλά και στη Λάρδο, στήθηκε επιχείρηση από το Λιμενικό για να μεταφερθούν με ασφάλεια σε άλλο σημείο του νησιού.

Για τον λόγο αυτό και επιτάχθηκαν όλα τα τουριστικά σκάφη του νησιού μας τα οποία σε συνεργασία με πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ναυαγοσωστικά κ.ά. κατάφεραν να μεταφέρουν τους ξένους επισκέπτες σε ασφαλές σημείο στην Κάλαθο. Περισσότεροι από 2000 τουρίστες είχαν μεταφερθεί με τον τρόπο αυτό έως χθες το απόγευμα.

Επίσης, και η Δημοτική Επιχείρηση Συγκοινωνιών ΡΟΔΑ ματαίωσε όλα τα δρομολόγιά της και έστειλε τον στόλο της στη Νότια Ρόδο προκειμένου να μεταφερθούν οι ξένοι επισκέπτες αλλά και οι κάτοικοι.

Τα μέλη του Σωματείου Ιδιοκτητών Ε.Ι.Χ. με οδηγό «Δωριεύς», λόγω της πυρκαγιάς ανακοίνωσαν ότι διαθέτουν και τα 140 οχήματά τους για τη μεταφορά οποιουδήποτε συντοπίτη μας ή ξένου επισκέπτη από τις περιοχές που εκκενώθηκαν ή αντιμετωπίζουν πρόβλημα από τη φωτιά.

Αλλά και ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ταξί ενημέρωσε τον δήμο Ρόδου και την περιφέρεια ότι οποιαδήποτε στιγμή χρειαστούν τα ταξί, είναι διαθέσιμα για την ασφαλή μεταφορά του κόσμου.

Στην απόφαση που εκδόθηκε από τον δήμο της Ρόδου σε συνέχεια της εντολής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στον αριθμό 112, για την εκκένωση της Δημοτικής Κοινότητας Ασκληπιείου και της περιοχής Κιοταρίου της Δ.Ε. Νότιας Ρόδου, προς αποφυγή κινδύνου από τη δασική πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή, τονίζονταν ότι «ιδιαίτερα και κατά προτεραιότητα απομακρύνονται τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, άτομα παιδικής ηλικίας, ηλικιωμένοι, ασθενείς, άτομα με κινητικά προβλήματα, κ.λπ.

Οι πολίτες που δε διαθέτουν Ι.Χ. συγκεντρώνονται στην παραλία του Κιοταρίου στην περιοχή του Πελεκάνου να φέρουν μαζί τους τα απαιτούμενα προσωπικά τους αντικείμενα και να φροντίσουν να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας των οικιών και των περιουσιών τους.

Λεωφορεία για τη μεταφορά των πολιτών διέρχονται συνεχώς από το σημείο του Πελεκάνου στο Κιοτάρι.

Οι πολίτες κατευθύνονται στους ακόλουθους ασφαλείς χώρους συγκέντρωσης:
• Δημοτικό Κατάστημα Γενναδίου
• Γυμνάσιο Γενναδίου
• Λύκειο Γενναδίου
• Το Δημοτικό κατάστημα Γενναδίου

Οι ανάγκες σίτισης των πολιτών καλύπτονται δωρεάν από όλα τα επισιτιστικά καταστήματα του οικισμού Γενναδίου.
Η διάρκεια της απομάκρυνσης προσδιορίζεται για 24 ώρες μέχρι να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος, η οποία διάρκεια ενδέχεται να τροποποιηθεί.

Οι πολίτες που θα επιλέξουν να απομακρυνθούν από την υπό εκκένωση κοινότητα, με τα Ι.Χ. τους, καλούνται να υπακούσουν και να ακολουθήσουν ρητά τις κατευθυντήριες οδηγίες της Τροχαίας/Αστυνομίας.

Σημειώνεται πως για τη φιλοξενία τουριστών αλλά και κατοίκων του νησιού μας άνοιξαν αίθουσες σχολείων στον Αρχάγγελο, το Κλειστό γήπεδο στις Καλυθιές αλλά και η αίθουσα εκδηλώσεων «Νίκος Γκάλης» στον Άγιο Ισίδωρο.

Δεσμεύτηκαν τρία επιβατηγά πλοία για τη φιλοξενία απεγκλωβισθέντων στη Ρόδο
Τρία επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία έχουν δεσμευτεί στο λιμάνι της Ρόδου προκειμένου να φιλοξενηθούν οι απεγκλωβισθέντες από τις περιοχές όπου μαίνεται η πυρκαγιά σε περιοχές του νησιού. Πρόκειται για τα πλοία Blue Star Chioς, Dodekanisos Express και Panagia Skiadeni.

Αναγκαστικές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και της υδροδότησης
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας πραγματοποιήθηκαν αναγκαστικές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σχεδόν σε όλο το νησί καθώς το νέο εργοστάσιο τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω της φωτιάς.

Μάλιστα ο ΔΕΔΔΗΕ ζήτησε από τους συμπατριώτες μας να περιορίσουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για την εξοικονόμηση ενέργειας. Ειδικότερα ανέφερε τα εξής:

«Ο ΔΕΔΔΗΕ γνωστοποιεί ότι, εξαιτίας της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στο νησί κοντά στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης, τέθηκε εκτός ο ΘΗΣ (Θερμοηλεκτρικός Σταθμός) Ν. Ρόδου και κρίθηκε αναγκαίο να προγραμματισθούν για σήμερα, Σάββατο 22 Ιουλίου 2023, έως το βράδυ, εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης περιορισμένης έκτασης και χρονικής διάρκειας έως 1 ώρα, με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος.

Στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας για την εύρυθμη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της Ρόδου, ο ΔΕΔΔΗΕ παρακαλεί θερμά τους καταναλωτές να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά για τις ώρες αιχμής 12:00 – 15:00 και 17:00 – 22:00.

Τις συγκεκριμένες ώρες, συστήνεται:
– να αποφεύγεται η χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να μετατίθεται κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής)

– να ρυθμίζεται η θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.

Η λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τη διάρκεια των ακραίων αυτών καιρικών συνθηκών, θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εκφράζει τη λύπη του για την ταλαιπωρία των καταναλωτών και τους ευχαριστεί εκ των προτέρων για την ενεργό συμμετοχή τους στις προσπάθειες περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος.

Επίσης, με ανακοίνωση που εκδόθηκε έγινε γνωστό ότι οι φωτεινοί σηματοδότες κατά μήκος της Εθνικής Οδού Ρόδου - Λίνδου, τίθενται σταδιακά εκτός λειτουργίας, λόγω της αναγκαίας και ελεγχόμενης διακοπής της ρευματοδότησης από τον ΔΕΔΔΗΕ και όχι λόγω βλαβών.

Οι εκ περιτροπής διακοπές της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος είναι επιβεβλημένες εκ των συνθηκών, για τη σταθερότητα του Δικτύου Υψηλής Τάσης και προκειμένου να αποφευχθεί γενικευμένο blackout.

Επίσης από τη ΔΕΥΑΡ έγινε γνωστό ότι «στις περιοχές ΛΙΝΔΟΥ, ΛΑΡΔΟΥ, ΠΕΥΚΩΝ, ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ και της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ.
Λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης στις περιοχές των γεωτρήσεων έχει σταματήσει η πλήρωση των δεξαμενών.

Καλούμε τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους να κάνουν χρήση του νερού μόνο για τις βασικές ανάγκες διότι τα αποθέματα στις δεξαμενές εξαντλούνται.

Οι τεχνικοί με τα συνεργεία, τόσο της ΔΕΗ όσο και της ΔΕΥΑΡ καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα.
Όταν θα αποκατασταθεί το πρόβλημα ηλεκτροδότησης θα επανέρχεται σταδιακά και η υδροδότηση».

Κλειστοί οι δρόμοι
Λόγω της πυρκαγιάς αρκετοί δρόμοι του νησιού μας έκλεισαν και απαγορεύτηκε η κυκλοφορία οχημάτων όπως για παράδειγμα από τη Μαλώνα προς Λίνδο και Νότια Ρόδο αλλά και σε δρόμους όπου υπήρχαν αναζωπυρώσεις όπως Απόλλωνα προς Λάερμα κ.α.

Εγκλωβίστηκαν σε μοναστήρι

Μέσα στη Μονή της Παναγίας της Υψενής στη Λάρδο εγκλωβίστηκαν από χθες το μεσημέρι ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου κ. Νικήτας Βενιός και οι μοναχές που διαμένουν εκεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Πυροσβεστικής πήγε στο Μοναστήρι στο πλαίσιο της εκκένωσης που έγινε στην περιοχή της Λάρδου για ν’ απομακρυνθούν από εκεί οι μοναχές.

Όμως η φωτιά γρήγορα βρέθηκε σε κοντινή απόσταση από τη Μονή κι έτσι όλοι προφυλάχθηκαν στο υπόγειο της εκκλησίας έως ότου καταφέρουν να βγουν με ασφάλεια.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η καταστροφική φωτιά, έκαψε κελιά και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στη Μονή στο πέρασμά της προς Λάρδο.

Έκκληση από τον Ερυθρό Σταυρό
Έκτακτη Ανακοίνωση ΕΕΣ Ρόδου
Χρειάζονται Φαρμακευτικό υλικό:
- Βαζελινούχες και αποστειρωμένες γάζες
- Αλοιφές εγκαυμάτων
- Φυσιολογικό ορό 500ml
- Ελαστικούς επιδέσμους
- Tears natural οφθαλμολογικές σταγόνες

Επίσης, Ισοτονικά φακελάκια, μπάρες δημητριακών, σπαστούς καφέδες.
Αυτά μπορούν όσοι πολίτες θέλουν να τα προωθήσουν στις αποθήκες του Ερυθρού στο παλιό νοσοκομείο.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6937010482

Αναβάλλονται δύο εκδηλώσεις του ΔΟΠΑΡ που ήταν προγραμματισμένες γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο
Ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου (ΔΟΠΑΡ) ανακοινώνει ότι οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις: «Αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη» το Σάββατο 22 Ιουλίου στο Ασκληπιείο και «Μουσική εκδήλωση» την Κυριακή 23 Ιουλίου στην Αρχίπολη, αναβάλλονται λόγο της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις για τη διεξαγωγή των παραπάνω εκδηλώσεων.

Σταματούν οι προβολές του 13ου Φεστιβάλ Ταινιών Ψυχικής Υγείας «ΠΑΝΑΚΕΙΑ»
Όπως γνωστοποίησε η Εταιρεία Ψυχικής Υγείας «ΠΑΝΑΚΕΙΑ», σταματούν οι προβολές του 13ου Φεστιβάλ Ταινιών, με το ενδεχόμενο για μετάθεσή του σε άλλες ημερομηνίες να παραμένει ανοιχτό.

Ειδικότερα η «ΠΑΝΑΚΕΙΑ» στην ανακοίνωσή της αναφέρει:
Το Φεστιβάλ ταινιών της «Πανάκεια» αποτελούσε πάντα για εμάς μία ευκαιρία να ενημερώσουμε και να γιορτάσουμε τη ψυχική υγεία.

Δυστυχώς, με όλες αυτές τις δυσάρεστες συνθήκες που επικρατούν αυτές τις μέρες στο νησί μας, το να γιορτάσουμε θεωρείται μακρινό εάν αναλογιστούμε το πλήθος των πυροσβεστών που μάχονται με τις φλόγες, τους συντοπίτες μας που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, όλους εκείνους που έχουν αφήσει την ευκολία του σπιτιού τους για να προσφέρουν στην κατάσβεση και στους συνανθρώπους τους.

Η ενσυναίσθηση, το να συμπάσχουμε και να μπαίνουμε στη θέση του άλλου, θεωρείται θεμέλιο της συναισθηματικής νοημοσύνης μας και απαραίτητο στοιχείο της ψυχικής μας υγείας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, με μεγάλη μας λύπη, αποφασίστηκε να τερματίσουμε τις προβολές του 13ου Φεστιβάλ Ταινιών με παράλληλη προσπάθεια να μετατεθεί σε άλλες ημερομηνίες, που θα επικρατούν ευνοϊκότερες συνθήκες. Θα ενημερωθείτε προσεχώς…

Διαβάστε ακόμη

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί