Χωρίς τέλος ο πύρινος εφιάλτης για τη Ρόδο

Χωρίς τέλος ο πύρινος εφιάλτης για τη Ρόδο

Χωρίς τέλος ο πύρινος εφιάλτης για τη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 13583 ΦΟΡΕΣ

Τα αυξημένα μποφόρ φούντωσαν τα ενεργά μέτωπα

Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση σε ότι αφορά τις φωτιές στη Ρόδο καθώς η ένταση των ανέμων κάθε άλλο παρά σύμμαχος των δυνάμεων δασοπυρόσβεσης, είναι.

Αυτή την ώρα υπάρχουν τρία ενεργά μέτωπα τα οποία πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν μάχη προκειμένου να τα περιορίσουν ενώ οι αναζωπυρώσεις που παρουσιάζονται σε διάφορες περιοχές δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Ειδικότερα, στο μέτωπο από Πλατάνια προς Μαλώνα, η φωτιά κατευθύνεται προς το χωριό με μεγάλη ταχύτητα και με αρκετά μέτωπα και στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφική πορεία της προς το χωριό.

Η φωτιά στην περιοχή Γεννάδι και Βάτι εξακολουθεί να καεί ανελέητα και η μάχη δίνεται σε δύο σημεία: κάτω από τον ποταμό και στην επάνω πλευρά περίπου τρία χιλιόμετρα από το χωριό Βάτι. Και σε αυτό το μέτωπο οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις υπερβάλλουν εαυτό προκειμένου να μην ξεφύγει η φωτιά προς τα δύο χωριά Γεννάδι και Βάτι.

Στο Ασκληπειό η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμα της από το χωριό προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον δέκα σπίτια, με μία πρόχειρη εκτίμηση, καθώς η μάχη συνεχίζεται και εκεί λόγω των συνεχώς αναζωπυρώσεων.

Στα Λάερμα, χωριό το οποίο και αυτό έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά, υπάρχουν και εκεί αρκετές και σοβαρές αναζωπυρώσεις. Μάλιστα πριν από λίγο κινδύνευσε ένα ακόμη σπίτι που ευτυχώς με ρίψεις νερού από πτητικά μέσα και τη σημαντική συνδρομή των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών, σώθηκε. Αυτή την ώρα οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται γύρω από το χωριό, όπως επίσης και σε άλλες περιοχές όπως Απόλλωνα κ.α.

Οι άνεμοι που πνέουν στο νησί και στην περιοχή της φωτιάς φθάνουν και τα επτά μποφόρ, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς σε όλα τα μέτωπα.

Αρτοποιός για Ρόδο: Άνεμοι 8 μποφόρ κατεβάζουν τη φωτιά στο παραλιακό μέτωπο – Επιστρέφουν οι κάτοικοι της Λίνδου

«Το δυσκολότερο μέτωπο είναι στη Ρόδο», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, αναφερόμενος στην ανεξέλεγκτη φωτιά που καίει στο νησί, κάνοντας λόγο για ανέμους έντασης έως 8 μποφόρ.

«Κύματα ανέμου εντάσεως 6 έως 8 μποφόρ βόρειου ανέμου στη Ρόδο, ουσιαστικά κατεβάζουν την πυρκαγιά προς το νότιο κομμάτι, το παραλιακό μέτωπο», επεσήμανε ο Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην ΕΡΤ για την τιτάνια μάχη με τη φωτιά στη Ρόδο.

«Το δυσκολότερο μέτωπο αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή στη Δυτική Ρόδο, όπου ισχυρά καταστροφικά κύματα του ανέμου εντάσεως 6 έως 8 μποφόρ, βόρειου ανέμου, ουσιαστικά κατεβάζουν την πυρκαγιά προς το νότιο κομμάτι το παραλιακό μέτωπο.

Στις 11:00 εκδόθηκε ένα μήνυμα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Γεννάδι και Βαθύ (…) Είναι ουσιαστικά μια τουριστική καταστροφή.

(…) Κατά τις 08:45 υπήρχε μια μεγάλη αναζωπύρωση λόγω των ισχυρών ρευμάτων του ανέμου, τα οποία δημιουργούσαν ένα ιδιαίτερο πρόβλημα στην περιοχή του Ασκληπιείου», τόνισε ο ίδιος.

«(…) Είχαμε και υλικές ζημιές στα πρώτα σπίτια του οικισμού και ουσιαστικά δημιουργήθηκε ένα ένα μέτωπο ενιαίο – καθοδικό που κατέβαινε προς το Βαθύ και το Γεννάδι και έπρεπε να δώσουμε μήνυμα αποχώρησης των κατοίκων αυτών και των τουριστών, όπου υπάρχουν εναπομείναντες. Υπάρχουν κάποιοι κάτοικοι οι οποίοι μπορεί να επιστρέφουν και δεν θα πρέπει να κινδυνεύσει σε καμία περίπτωση η σωματική τους ακεραιότητα.

Αντιθέτως στις 12:00 εκδόθηκε ένα μήνυμα από το 112 ασφαλούς επιστροφής των κατοίκων της Λίνδου και της ευρύτερης περιοχής στην Ανατολική Ρόδο, όσο και στο ανατολικό κομμάτι – για ασφαλή επιστροφή.

(…) Η δυσκολία που είχαμε στην Κάρυστο έγκειται στο γεγονός ότι ο βόρειος άνεμος που επικρατεί στην περιοχή κατέβαζε την πυρκαγιά προς το Λιβάδι και στο Καστρί. Δεν μας αναφέρουν ότι απειλούνται κατοικημένες περιοχές, προς το παρόν. Επιχειρούν και εκεί ισχυρές επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα», κατέληξε ο κ. Αρτοποιός.

 

Διαβάστε ακόμη

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»