Η Ρόδος της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης!

Η Ρόδος της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης!

Η Ρόδος της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4411 ΦΟΡΕΣ

Με μπροστάρηδες τους νέους έδωσαν δυναμικά το «παρών» στη φιλοξενία των πυρόπληκτων τουριστών

Πρωτοφανή αλληλεγγύη, ανθρωπιά και προσφορά επέδειξαν εκατοντάδες Ροδίτες προς τους πυρόπληκτους τουρίστες του νησιού μας από το Σάββατο το βράδυ όταν και ξεκίνησαν οι εκκενώσεις στη Νότια Ρόδο.

Εθελοντές με τεράστια δύναμη ψυχής, συντονίστηκαν και άνοιξαν δεκάδες αίθουσες υποδοχής σε διάφορες περιοχές του νησιού μας προκειμένου να υποδεχθούν και να φιλοξενήσουν τους τουρίστες. Το Κλειστό Γήπεδο Βενετοκλείου, Αθλητικό Κέντρο Ροδίων Παιδεία, Κλειστό Γυμναστήριο Κολλεγίου Ρόδου, Κλειστό Γυμναστήριο Καλλιθέας, Κλειστό Γήπεδο Ιαλυσού, Κλειστό Γήπεδο Κρεμαστής, Γυμνάσιο Ιαλυσού, η αίθουσα στο Ροδίνι, γυμνάσια, λύκεια, αίθουσες πολιτιστικών συλλόγων στα διάφορα χωριά του νησιού μας, ήταν μόνο λίγα από τα σημεία που φιλοξενήθηκαν όλες αυτές τις μέρες οι πυρόπληκτοι.

Περίπου 8.000 άτομα, κυρίως ξένοι επισκέπτες, φιλοξενήθηκαν στις δομές που στήθηκαν και λειτούργησαν κυρίως από εθελοντές που βρίσκονταν όλη μέρα από στην πρώτη γραμμή βοηθώντας για την καλύτερη δυνατή φιλοξενία τους.

Μάλιστα, στις περισσότερες δομές οι εθελοντές με όση δύναμη ψυχής τους έχει μείνει, φρόντισαν και να ψυχαγωγήσουν όσο περισσότερο μπορούσαν τα παιδιά που βρίσκονταν στις δομές πραγματοποιώντας δράσεις, δημιουργώντας σημεία για να ζωγραφίσουν, να παίξουν και να απασχοληθούν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτέλεσαν τα ιδιωτικά σχολεία που με δραστηριότητες από τους εκπαιδευτικούς, ακόμη και στις πισίνες τους απασχόλησαν τα παιδιά που φιλοξενούσαν αλλά και την ομάδα «Χορόσπιτο» που ψυχαγώγησε τον κόσμο που βρέθηκε στη δημοτική κοινότητα Ιαλυσού.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο την πρώτη μέρα, το Σάββατο, στο Κλειστό Γήπεδο στο Βενετόκλειο φιλοξενήθηκαν περίπου 700 άτομα, στο Ροδίων Παιδεία 500 άτομα, στο Κολλέγιο Ρόδου 350 άτομα, ενώ γεμάτες ήταν οι αίθουσες σχολείων και κλειστών γυμναστηρίων σε δεκάδες χωριά αλλά και στην πόλη.

Την Κυριακή το πρωί από νωρίς, στο σημείο παρασχέθηκαν στους πυρόπληκτους φαγητά, φρούτα, χυμοί, νερά, όλα προσφορά συμπολιτών μας, ιδιωτών που άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους και έστειλαν όσα τρόφιμα μπορούσαν, ενώ μάλιστα άνοιξαν σούπερ μάρκετ και μίνι μάρκετ για την εξυπηρέτησή τους.

Τα εν λόγω καταστήματα κατακλίστηκαν από συμπολίτες μας που έσπευσαν εθελοντικά να τροφοδοτήσουν τις κοντινές τους περιοχές με τα αναγκαία τρόφιμα και προμήθειες. Εκατοντάδες προσφορές από απλούς πολίτες που πήγαιναν και άφηναν σακούλες με τρόφιμα και προμήθειες, μαγειρευτά φαγητά, στρώματα, σεντόνια, ανεμιστήρες και ό,τι άλλο χρειάζονταν.

Δεκάδες ήταν και οι επιχειρηματίες που προσέφεραν μερίδες φαγητών στα εστιατόρια τους, και ακόμη χώρο να κοιμηθούν οι τουρίστες, ξενοδοχεία φιλοξένησαν σε κλιματιζόμενες αίθουσες τους πυρόπληκτους, ενώ δεκάδες ήταν και οι συμπολίτες μας που από διέθεσαν μέχρι και τα ίδια τους τα σπίτια προκειμένου να φιλοξενήσουν, να προσφέρουν ένα μπάνιο και έναν ύπνο σε όσους το είχαν ανάγκη.

Οι κάτοικοι του νησιού ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα για βοήθεια και οι τουρίστες δήλωσαν ικανοποιημένοι και συγκινημένοι γι’ αυτό το κύμα υπερπροσφοράς.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεκάδες ήταν και οι εθελοντές που βοήθησαν στις εκκενώσεις των πληγέντων περιοχών, μεταφέροντας τουρίστες αλλά και πολίτες στις δομές ενώ μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις συνέδραμε και ο στρατός. Τις επόμενες μέρες, εθελοντές βοήθησαν και στη μεταφορά των τουριστών προς το αεροδρόμιο ή ακόμη και πίσω στα καταλύματα όπου διέμεναν προτού αναγκαστούν να φύγουν από αυτά.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα η «Ροδιακή» είναι χαρακτηριστικές της κατάστασης που επικρατεί αλλά και της βοήθειας που προσφέρεται από τους εκατοντάδες συμπολίτες μας προς τους πυρόπληκτους.

Η ανακοίνωση του δήμου Ρόδου αναφορικά με τις δομές φιλοξενίας
Παραμένουν ανοιχτοί συνολικά 37 χώροι φιλοξενίας σε Ρόδο, Ιαλυσό, Κρεμαστή, Σορωνή, Καλυθιές, Αφάντου και Αρχάγγελο. Μεταξύ αυτών και αρκετά ξενοδοχεία, που σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, προσφέρουν σίτιση και στέγη σε περισσότερα από 5.000 άτομα.

Πληρώματα ελικοπτέρων, πυροσβέστες και δασοκομάντος φιλοξενούνται με μέριμνα της δημοτικής αρχής σε ξενοδοχεία που προσφέρουν δωμάτια.

Φαγητό, νερό, πάγος, χαρτιά υγείας, καθαριστικά διατίθενται καθημερινά από τον δήμο Ρόδου, ξενοδοχεία, επιχειρήσεις και από εκατοντάδες εθελοντές συμπολίτες μας. 2.000 κρεβάτια-ράντζα και 444 υπνόσακοι έχουν διατεθεί σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στελέχη της δημοτικής αρχής και δημοτικοί υπάλληλοι βρίσκονται καθημερινά στους χώρους φιλοξενίας και συντονίζουν τις προσπάθειες.
Όλα τα μηχανήματα, τα οχήματα, οι υδροφόρες και ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας του δήμου Ρόδου βρίσκονται στη διάθεση των Πυροσβεστικών Δυνάμεων.

Η ΔΕΣ ΡΟΔΑ, από την πρώτη μέρα της πυρκαγιάς διαθέτει τον στόλο της για τις εκκενώσεις των χωριών και των ξενοδοχειακών μονάδων και τη μεταφορά των συμπολιτών και των επισκεπτών μας στα δημοτικά κέντρα υποδοχής και σε διαθέσιμες κλίνες.

Σε διάστημα 12 ωρών, από το απόγευμα του Σαββάτου ως τα ξημερώματα της Κυριακής μετακινήθηκαν 3.000 άτομα από το Κιοτάρι, το Γεννάδι και το λιμάνι της Ρόδου.

Στα μέτωπα της πυρκαγιάς διατίθενται από τον δήμο Ρόδου φαγώσιμα (ζεστά γεύματα, σνακς, κρουασάν, κριτσίνια, μπάρες κ.λπ.), νερό, πάγος, μάνικες πυρόσβεσης, μάσκες οξυγόνου, φαρμακευτικό υλικό και διάφορα είδη ατομικής προστασίας και υγιεινής.

Ευχαριστούμε πολύ τους συμπολίτες μας, τους συλλόγους και φορείς, τις επιχειρήσεις και όλους όσοι προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια στους έχοντες ανάγκη.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο