Νίκος Γερονικόλας: Καταγράφουμε τις πληγές μας

Νίκος Γερονικόλας: Καταγράφουμε τις πληγές μας

Νίκος Γερονικόλας: Καταγράφουμε τις πληγές μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3843 ΦΟΡΕΣ

Η καταστροφή είναι ασύλληπτων διαστάσεων και παρόλα αυτά, ακόμα και σήμερα, παρακολουθούμε μια διαρκή προσπάθεια αποποίησης ευθυνών και απόκρυψης του πραγματικού μεγέθους της καμένης δασικής – αγροτικής έκτασης.

Η πραγματικότητα, ως η κορυφή του παγόβουνου, έχει ως εξής:

  • Το μεγαλύτερο ποσοστό του δασικού πλούτου στο νησί μας έχει καταστραφεί.
  • Τεράστιες εκτάσεις αγροτικών καλλιεργειών έχουν γίνει στάχτη και οι αποζημιώσεις δεν πρόκειται να υποκαταστήσουν τις πραγματικές σημερινές και μελλοντικές απώλειες των εισοδημάτων των αγροτών.
  • Οι αγρότες των ανεπηρέαστων από τη φωτιά περιοχών, θα έρθουν αντιμέτωποι με τους εναπομείναντες πληθυσμούς ελαφιών και αιγοπροβάτων, που μετακινούνται σε μια προσπάθεια επιβίωσης.
  • Το μεγαλύτερο ποσοστό των μελισσοκόμων της Ρόδου έχει μείνει χωρίς αντικείμενο.
  • Ένα μεγάλο ποσοστό κτηνοτρόφων δεν θα μπορεί να συντηρήσει το ζωικό του κεφάλαιο.
  • Το νερό στο φράγμα Γαδουρά γεμίζει στάχτη. Στην πρώτη βροχή θα κατρακυλήσουν και θα δημιουργηθούν, σε πυθμένα και επιφάνεια του ταμιευτήρα, στρώσεις υλικών καμένων και επιβλαβών για το νερό. Σε επικοινωνία που είχαμε το πρωί με την μονάδα διαχείρισης του φράγματος δόθηκε η βεβαιότητα ότι το διυλιστήριο θα δώσει καθαρό νερό στο δίκτυο ύδρευσης, ωστόσο δεν αποκλείεται να περιοριστεί η χωρητικότητα του ταμιευτήρα από τη λάσπη των βουνών. Αντικρουόμενες οι απόψεις για το εάν το νερό στον ταμιευτήρα (στο στάδιο πριν τη διύλιση) θα είναι πόσιμο για τα αιγοπρόβατα και τα ελάφια.
  • Χιλιάδες άνθρωποι, κάτοικοι και μέτοικοι της Νότιας Ρόδου, σήμερα βρίσκονται χωρίς δουλειά.
  • Χωρίς δουλειά είναι από σήμερα εκατοντάδες επιχειρήσεις στην αποτεφρωμένη περιοχή.
  • Το τουριστικό προϊόν της Ρόδου συνολικά θα διαφοροποιηθεί.

 

Όση προσπάθεια κι αν καταβάλλεται από εκείνους που έχουν την ευθύνη, όσο κι αν αναζητούνται δήθεν εμπρηστές και αποδιοπομπαίοι τράγοι, η πραγματικότητα, της από δω και πέρα ζωής στο νησί, θα διαψεύσει και θα διαγράψει όλα όσα σήμερα περιγράφουν για να περιορίσουν το κύμα των ευθυνών τους.

Συγχαρητήρια στους πυροσβέστες για την αυτοθυσία τους όλες αυτές τις μέρες.

Συγχαρητήρια στους εθελοντές – εθελόντριές, τόσο στο μέτωπο της φωτιάς, όσο και στα κέντρα φιλοξενίας των επισκεπτών μας. Οι εθελοντές και οι εθελόντριες, μόνοι τους, μόνες τους, με τη δουλειά τους και την ανιδιοτελή προσφορά τους, με δικούς τους οικονομικούς πόρους, έχουν γίνει ο καθρέφτης της εικόνας της Ρόδου. Η αξιοπρέπειά τους, η αγάπη τους για το νησί διδάσκει ολόκληρο τον κόσμο.

Συγχαρητήρια στους κατοίκους των χωριών που τρέχουν να βοηθήσουν όπου και όπως χρειάζεται.

Συγχαρητήρια στις επιχειρήσεις που προσέφεραν και εξακολουθούν να προσφέρουν για τις ανάγκες στο μέτωπο και στα κέντρα φιλοξενίας.

Σήμερα, Τρίτη 25 Ιουλίου 2023, κατά σειρά 8η ημέρα η πυρκαγιά εξακολουθεί να αναζωπυρώνεται σε κρίσιμα σημεία, σκύβουμε το κεφάλι σε ένδειξη πένθους για την τεράστια απώλεια και χωρίς αργοπορία, χωρίς να περιμένουμε άλλα αποτυχημένα συντονιστικά όργανα, ξεκινήσαμε δουλειά, για το νησί μας.

 

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών