(Βίντεο + Φωτογραφίες) Δύσκολη και η αποψινή νύχτα στη Ρόδο - Σκληρή η μάχη με τα πύρινα μέτωπα

(Βίντεο + Φωτογραφίες) Δύσκολη και η αποψινή νύχτα στη Ρόδο - Σκληρή η μάχη με τα πύρινα μέτωπα

(Βίντεο + Φωτογραφίες) Δύσκολη και η αποψινή νύχτα στη Ρόδο - Σκληρή η μάχη με τα πύρινα μέτωπα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 9668 ΦΟΡΕΣ

Με νύχια και με δόντια παλεύουν κι απόψε στη Ρόδο με τα πύρινα μέτωπα, οι πυροσβέστες, οι εθελοντές αλλά κυρίως τα νέα παιδιά του νησιού μας που πήραν αυτόν τον αγώνα στις πλάτες τους, προκειμένου να μπορέσουν να σταματήσουν την πύρινη κόλαση που για 8 μέρες και 8 νύχτες κατακαίει τα δάση του νησιού μας, προκαλώντας ανησυχία, τρόμο και ανυπολόγιστη καταστροφή.

Τα μέτωπα αυτή την ώρα εστιάζονται στην περιοχή της Μαλώνας, του Βατίου και την περιοχή του Γενναδίου ενώ αναζωπυρώσεις δημιουργούνται σε πολλές περιοχές, κινητοποιώντας έτσι τις δυνάμεις δασοπυρόσβεσης του νησιού μας.

Πριν από λίγα λεπτά η φωτιά πέρασε από το Γεννάδι και κατευθύνεται προς Λαχανιά και Μεσσαναγρό, γεγονός το οποίο έχει θέσει σε συναγερμό όλες τις δυνάμεις και τους εθελοντές που βρίσκονται στην περιοχή.

Η κατάσταση θα είναι κι απόψε δύσκολη, αλλά ωστόσο κανείς δεν το βάζει κάτω παρά την κούραση των ημερών και την ταλαιπωρία που εκ των πραγμάτων έχει δημιουργηθεί. 

Ο πύρινος αυτός  εφιάλτης πάντως μοιάζει να είναι χωρίς τέλο για το νησί της Ρόδου, ο οποίος για 8η συνεχόμενη μέρα κατακαίει τα δάση του νησιού, απειλεί τα χωριά μας προκαλώντας έτσι τεράστια προβλήματα και ανυπολόγιστους κινδύνους.

Σημειώνεται ότι αν  και κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας υπήρξε μικρή  ύφεση των μεγάλων μετώπων που έκαιγαν κοντά στα χωριά Βάτι, Μάσσαρι, Μαλώνα και Γεννάδι, εν τούτοις λίγο μετά τις 10 το πρωί σήμερακαι παρά τις προσπάθειες που έγιναν από τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής, τους εθελοντές και τους κατοίκους οι αναζωπυρώσεις φούντωσαν εκ νέου και δημιούργησαν νέα μέτωπα τα οποία απείλησαν τους οικισμούς της Μαλώνας, του Βατίου και του Γενναδίου.

Στο πεδίο με τα πύρινα μέτωπα επιχειρούν  284 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 63 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν 16 συνολικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα που σταθμεύουν στη Ρόδο. 

Εντυπωασιακός όμως είναι ο αριθμός των νέων ανθρώπων και των μελών που συμμετέχουν σε εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης και προστασίας των δασών μας, ο οποίος συνολικά εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 3.000 σε ολόκληρο το νησί.

 

Ενδεικτική είναι η περίπτωση νέων παιδιών που εργάζονταν σε άλλες περιοχές της χώρας  και άφησαν τις δουλειές τους για να έρθουν στη Ρόδο και να προσφέρουν στον βαθμό που μπορούν στο έργο της δασοπυρόσβεσης.

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν από τις 6 και 20 το πρωί όπου ξεκίνησαν να γίνονται οι πρώτες ρίψεις νερού, εν τούτοις τα μέτωπα αναζωπυρώνονταν συνεχώς και δυστυχώς, οι φωτιές δεν μπορούσαν να περιοριστούν.

Καρδιοχτύπησαν για ακόμα μία μέρα και νύχτα στο Βάτι οι κάτοικοι
Η κατάσταση έτσι όπως διαμορφώθηκε, δοκίμασε για ακόμα μία φορά τους κατοίκους του Βατίου οι οποίοι σε συνεργασία με τις πυροσβεστικές αρχές και τους εθελοντές, έκαναν ολονυχτία περιμένοντας το μέτωπο της φωτιάς για να το αντιμετωπίσουν.

Όπως δήλωσε μιλώντας στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος της κοινότητας κος Βασίλης Καλαποδάκης το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε ήταν πραγματικά εφιαλτικό, αφού ανά πάσα στιγμή το μέτωπο απειλούσε να εισβάλει το χωριό και να κάψει τα πάντα. Για λόγους ασφαλείας οι πάντες βρίσκονταν σε πλήρη ετοιμότητα.

Εξαγριωμένοι οι κάτοικοι στη Μαλώνα
Ασπίδα προστασίας για να μην περάσουν οι φλόγες μέσα στο χωριό της Μαλώνας άνοιξαν δεκάδες κάτοικοι, εθελοντές και πυροσβέστες, καθώς το χωριό απειλήθηκε ιδιαίτερα σοβαρά, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Τρίτης.

Στο χωριό υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από τους κατοίκους και τον κοινοτάρχη, οι οποίοι ζητούσαν συνεχώς ενισχύσεις από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Μιλώντας στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Νεκτάριος Μουστακέλλης επισήμανε την κρισιμότητα των στιγμών και περιέγραψε την κατάσταση ως εφιαλτική λέγοντας ότι οι κάτοικοι ήταν πανέτοιμοι να υπερασπιστούν το χωριό τους παλεύοντας με νύχια και με δόντια και να αποτρέψουν την καταστροφή που θα προκαλούσε το μέτωπο της φωτιάς.

Λίγο μετά τις 18:40 το μέτωπο της φωτιάς, κατάφερε να μετριαστεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, γεγονός που απέτρεψε τον κίνδυνο να δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Σε ασφυκτικό κλοιό και το Γεννάδι
Στο Γεννάδι, από νωρίς το πρωί, δόθηκε εντολή οι πάντες να βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς το μέτωπο που βρισκόταν σε μικρή απόσταση από το χωριό είχε αρχίσει να φουντώνει επικίνδυνα.

Σε όλη τη διάρκεια της μέρας, το μέτωπο της φωτιάς κατευθύνονταν απειλητικά προς το χωριό. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, πλησίασε απειλητικά τον δρόμο και αφού οι φλόγες άρχισαν να γλύφουν τα πρώτα κτίσματα στο χωριό, στη συνέχεια το μέτωπο κατευθύνθηκε προς τη Λαχανιά, όπου και εκεί ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Εθελοντές είχαν παραταχθεί προκειμένου να το ανακόψουν.

Οι φλόγες απείλησαν το Δημοτικό Σχολείο στο Γεννάδι
Λίγο έλειψε να τυλιχθεί στις φλόγες το Δημοτικό Σχολείο του Γενναδίου λίγο πριν τις 8 χθες το απόγευμα, καθώς οι φλόγες που μένονταν στην περιοχή έφτασαν δυστυχώς σε κοντινή στο σχολείο βλάστηση.

Έγινε άμεσα προσπάθεια να σβηστεί η φωτιά από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, εθελοντές και κατοίκους της περιοχής οι οποίοι έμειναν στο σημείο για την περιφρούρηση του σχολικού συγκροτήματος.

 

Εξετάζεται το ενδεχόμενο εμπρηστικών ενεργειών
Μετά τις αναφορές που υπήρξαν αλλά και τις ενδείξεις που περιήλθαν στη διάθεση των αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών της περιοχής μας, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, ξεκίνησε σχετική έρευνα, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο των εμπρηστικών ενεργειών.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να αξιοποιηθούν μαρτυρίες και στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες διωκτικές αρχές. Ήδη χθες κλήθηκαν στην Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου και κατέθεσαν σχετικά, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών κα Αικατερίνη Μπαλατσούκα και ο διοικητής της ΠΥ Ρόδου κος Νικήτας Βενιός.

 

 

 

 

Φωτογραφίες από Γεννάδι από τον Σταύρο Φλαμπουριάρη : 

 

Φωτογραφίες από Βάτι: 

 

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο