Η μεγάλη μάχη με τις αναζωπυρώσεις και τα μέτωπα σε Μαλώνα, Βάτι, Λαχανιά και Γεννάδι

Η μεγάλη μάχη με τις αναζωπυρώσεις και τα μέτωπα σε Μαλώνα, Βάτι, Λαχανιά και Γεννάδι

Η μεγάλη μάχη με τις αναζωπυρώσεις και τα μέτωπα σε Μαλώνα, Βάτι, Λαχανιά και Γεννάδι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 5334 ΦΟΡΕΣ

 

Με σύμμαχο την χαμηλή ένταση των ανέμων που επκρατεί από τις πρώτες πρωϊνές ώρες σχεδόν σε όλο το νησί της Ρόδου, πυροσβέστες, ομάδες εθελοντών, αλλά κυρίως πολίτες και νέα παιδιά, δίνουν τη μάχη για 9η μέρα στο νησί μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις και τα μέτωπα της φωτιάς.

Αναλυτικά η κατάσταση μέχρι αυτή την ώρα (12:20) έχει ως εξής: 

Στο Βάτι η φωτιά κινείται αργά και σταθερά προς Προφυλια, δημιουργούνται παντού αντιπυρικές ζώνες και προς το χωριό Μεσαναγρός. Το πρωί υπήρξαν πολλές αναζωπυρώσεις κοντά στον οικισμό, αλλά ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς από τη δύναμη της Πυροσβεστικής που παραμένει στην περιοχή καθώς επίσης και τους κατοίκους που βρίσκονται σε 24ωρη ετοιμότητα. Επίσης μικρές, αλλά ευτυχώς ελεγχομενες αναζωπυρώσεις παρουσιάζονται και στο Γεννάδι, οι οποίες όμως αντιμετωπίζονται άμεσα.

Στη Μαλώνα από το πρωί όλο το χωριό ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του προέδρου κ. Μουστακέλη και βρίσκεται επί ποδός.

Ο ίδιος σε δηλώσεις του στη «Ροδιακή» αναφέρει: «Είμαστε όλοι εδώ, προσπαθούμε να καθαρίσουμε ό,τι υπάρχει σε ξερά χόρτα και καμένα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για αναζωπυρώσεις. Αν δεν είμαστε όλοι πάνω από τη φωτιά, αυτός ο εφιάλτης δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ. Κάθε πρωί είμαστε καλύτερα και μετά γίνεται κόλαση».

Στη Λαχανιά δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες Βόρεια και Βορειοανατολικά της περιοχής, το παραθαλάσσιο μέτωπο που έκαιγε χθες βράδυ, σταμάτησε 2 χιλιόμετρα πριν το χωριό.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κοινοτάρχη κ. Βασίλη Μιχαήλ στη «Ροδιακή», η φωτιά εκεί έσβησε στο παραλιακό μέτωπο και λίγο πριν μπει στο χωριό, ενώ αυτό που διευκρίνισε είναι πως αυτό δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε αφού αν το απόγευμα ενισχυθούν οι άνεμοι όπως συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στην περιοχή, θα έχουμε θέμα.

«Αυτή την ώρα υπάρχει ένα μικρό μέτωπο στον λόφο πίσω από τον ΧΥΤΑ Νότιας Ρόδου, όπου και γίνεται μεγάλη επιχείρηση για τον περιορισμό της» αναφέρει ο ίδιος.

Σε όλα τα μέτωπα γίνεται μεγάλη προσπάθεια από πυροσβέστες , εθελοντές που συμμετάσχουν με οργανωμένες ομάδες αλλάς και πολλούς νέους και κυρίως προκειμένου να περιοριστούν οι αναζωπυρώσεις .

Σημειώνεται ότι είναι η 9η μέρα που οι φωτιές κατακαίνε το νησί μας, προκαλώντας φόβο , τρόμο, δεκάδες θανάτους σε ζώα που βρίσκονταν στα δάση μας και στα σημεία που πέρασε η φωτιά, τεράστια οικονομική ζημιά και ανυπολόγιστες συνέπειες για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Έντονες είναι επίσης και οι διαμαρτυρίες του κόσμου στα χωριά που επλήγησαν από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών οι οποίοι κάνουν λόγο για λάθη και παραλείψεις που έγιναν.

Στοιχείο συγκρατημένης αισιοδοξίας αποτελεί το γεγονός ότι από το πρωί, οι επιχειρήσεις κατάσβεσης έχουν σύμμαχο τον καιρό (οι άνεμοι πνέουν με χαμηλή ένταση) αλλά κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθούν για το υπόλοιπο της ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έξι δημοτικές ενότητες της Ρόδου κηρυχτήκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Παπαγεωργίου λόγω της πυρκαγιάς που πλήττει το νησί. Πρόκειται για τις δημοτικές ενότητες Ρόδου, Καλλιθέας, Ιαλυσού, Πεταλουδών , Αφάντου και Αρχαγγέλου με απόφαση που εκδόθηκε προχθές. Την περασμένη εβδομάδα με την εκδήλωση της πυρκαγιάς είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι δημοτικές ενότητες Ατταβύρου, Καμείρου και Λίνδου και την περασμένη Κυριακή η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου. Με τις νέες αποφάσεις σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχθεί όλο το νησί της Ρόδου.

 

 

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις και στο χωριό Ασκληπειό
Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις και στο χωριό Ασκληπειό


Η Φωτιά σε βουνό κοντά στη Λαχανιά
Η Φωτιά σε βουνό κοντά στη Λαχανιά
Η Φωτιά σε βουνό κοντά στη Λαχανιά
Η Φωτιά σε βουνό κοντά στη Λαχανιά
Η Φωτιά σε βουνό κοντά στη Λαχανιά
Η Φωτιά σε βουνό κοντά στη Λαχανιά
Η Φωτιά σε βουνό κοντά στη Λαχανιά
Η Φωτιά σε βουνό κοντά στη Λαχανιά

 

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη