Προφυλακίστηκαν δύο Ιρακινοί και ένας Παλαιστίνιος για διακίνηση μεταναστών

Προφυλακίστηκαν δύο Ιρακινοί και ένας Παλαιστίνιος για διακίνηση μεταναστών

Προφυλακίστηκαν δύο Ιρακινοί και ένας Παλαιστίνιος για διακίνηση μεταναστών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 762 ΦΟΡΕΣ

Τον δρόμο για τις φυλακές πήραν χθες μετά τις απολογίες τους δύο άνδρες από το Ιράκ ηλικίας 29 και 25 ετών καθώς και ένας 30χρονος από την Παλαιστίνη που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται σε κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών από την Τουρκία.

Οι συλλήψεις των τριών ανδρών έγιναν για τη μεταφορά των 71 αλλοδαπών που είχαν διασωθεί την προηγούμενη εβδομάδα (στις 21 Ιουλίου 2023) στη θαλάσσια περιοχή 15 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της νήσου Σαρία της Καρπάθου, όπου το ιστιοφόρο σκάφος στο οποίο επέβαιναν έμεινε ακυβέρνητο.

Όλοι οι διασωθεντές είχαν μεταφερθεί στο Κ.Υ.Τ. στην Κω και μετά από προανάκριση που έγινε διαπιστώθηκε ότι οι δύο Ιρακινοί και ο Παλαιστίνιος δεν ήταν μεταφερόμενοι αλλά συνεργάτες του καπετάνιου, ο οποίος επέστρεψε με φουσκωτό σκάφος στην Τουρκία όταν διαπίστωσε ότι το ιστιοφόρο έμεινε ακυβέρνητο και προτού εντοπιστεί από τους Λιμενικούς. Παρά το γεγονός ότι ο καπετάνιος διαφεύγει της σύλληψης, συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση.

Συγκεκριμένα οι διώξεις που ασκήθηκαν έχουν ως εξής:
• Μεταφορά από πλοίαρχο/ κυβερνήτη πλωτού μέσου από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο Ελληνικό έδαφος εκ κερδοσκοπίας, πράξη από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο κατά συρροή (για τον καπετάνιο που διαφεύγει της σύλληψης).

• Διευκόλυνση μεταφοράς πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου από το εξωτερικό στην Ελλάδα εκ κερδοσκοπίας από δύο ή περισσότερους που ενεργούσαν από κοινού από την οποία πράξη μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο κατά συρροή (η πράξη αυτή είναι για όλους τους κατηγορούμενους).

• Απόπειρα πρόκλησης ναυαγίου από κοινού από την οποία πράξη μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε άνθρωπο από πρόθεση (για όλους τους εμπλεκόμενους).

• Οργάνωση με άλλους για τη διάπραξη κακουργήματος (για όλους τους εμπλεκόμενους).

• Παράνομη είσοδος στη χώρα (για όλους).

Για αυτά τα αδικήματα ο 29χρονος και ο 25χρονος από το Ιράκ καθώς και ο 30χρονος από την Παλαιστίνη, προσήχθησαν χθες ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου διαδοχικά, συνοδευόμενοι από τις συνηγόρους τους κ.κ. Ματούλα Παπαβεργή, Μαρία Μανώλακα, Κάνδια Πολυχρόνη και Κατερίνα Γιαννιού, όπου και απολογήθηκαν αρνούμενοι τα όσα τους καταλογίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι τρεις άνδρες ισχυρίστηκαν ότι είναι κι αυτοί μεταφερόμενοι και ότι αναγκάστηκαν να αναλάβουν το ιστιοφόρο σκάφος όταν έφυγε ο καπετάνιος προκειμένου να σωθούν οι ίδιοι αλλά και οι λοιποί μεταφερόμενοι.

Οι ισχυρισμοί τους όμως αυτοί δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακριτή οι οποίοι με σύμφωνη γνώμη αποφάσισαν να κριθούν προσωρινά κρατούμενοι οι τρεις άνδρες οι οποίοι και οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί και τις καταθέσεις που έχουν δώσει οι μεταφερόμενοι, ορισμένοι από αυτούς ξεκίνησαν από την Κωνσταντινούπολη και αφού έφθασαν στα γειτονικά παράλια στις 20 Ιουλίου τα μέλη του κυκλώματος στα οποία είχαν πληρώσει από 6.000-8.000 ευρώ, τους επιβίβασαν στο πλοίο και πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας ξεκίνησαν το ταξίδι τους παραλιακά στα ελληνικά νησιά.

Περίπου στις 9 το βράδυ στις 20 Ιουλίου το ιστιοφόρο στο οποίο υπήρχε και μία μικρή βάρκα, ακινητοποιήθηκε πιθανώς λόγω μηχανικής βλάβης και άρχισε να βάζει νερά. Περίπου τα μεσάνυκτα ο καπετάνιος αφού επιβιβάστηκε στη βάρκα είπε ότι θα πήγαινε να φέρει βοήθεια για τη βλάβη του ιστιοφόρου και εξαφανίστηκε.

Οι μεταφερόμενοι κάλεσαν μέσω της γραμμής 112 βοήθεια και τότε ενημερώθηκε, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., η Λιμενική Αρχή Καρπάθου, για ύπαρξη Ι/Φ σκάφους σε δυσχερή θέση με ικανό αριθμό επιβαινόντων, 15 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της νήσου Σαρία της Καρπάθου.

Άμεσα ενεργοποιήθηκε το τοπικό σχέδιο έρευνας και διάσωσης και για την περιοχή απέπλευσαν ένα (01) Παράκτιο Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και δύο (02) Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τα οποία, πρωινές ώρες στις 21 Ιουλίου 2023, εντόπισαν το εν λόγω ιστιοφόρο με εβδομήντα ένα (71) άτομα, όλοι καλά στην υγεία τους.

Οι αλλοδαποί μετεπιβιβάστηκαν στο Παράκτιο Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και με τη συνοδεία του Περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Κω.

Από το Λιμεναρχείο Καρπάθου που διενήργησε την προανάκριση, κατασχέθηκε το ιστιοφόρο σκάφος.

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών