Τσ. Ψαρά: Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές και τους πυροσβέστες

Τσ. Ψαρά: Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές και τους πυροσβέστες

Τσ. Ψαρά: Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές και τους πυροσβέστες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1171 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η
Τσαμπίκα Ψαρά
Δικηγόρος

 

Νιώθω πραγματικά την ανάγκη να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου στα παιδιά που ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης και παλεύουν εδώ και δέκα μέρες να σβήσουν τις φωτιές. Ειλικρινά όλοι υποκλιθήκαμε στη λεβεντιά και στην παλικαριά τους.

Συχνά ακούω για τους Ροδίτες ότι είναι «δήθεν», δεν έχουν μάθει να δουλεύουν και τα βρίσκουν όλα έτοιμα λόγω του τουρισμού στο νησί, είναι κακομαθημένοι και όλη μέρα κάθονται στις καφετέριες και στο instagram. Μέγα Ψέμα.

Στις φλόγες ρίχθηκαν από αγρότες, ξενοδοχοϋπάλληλοι, επιχειρηματίες, υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, σπουδαστές, πιτσιρικάδες μέχρι μορφωμένοι , μηχανικοί και δικηγόροι.

Όλοι τους ήταν εκεί χωρίς να διστάσουν παρότι ήταν εθελοντές, μόνοι τους, αβοήθητοι, χωρίς οργάνωση, χωρίς εργαλεία, χωρίς εκπαίδευση για τέτοιου είδους καταστροφές κι όμως ανταποκρίθηκαν βγάζοντας ασπροπρόσωπο το νησί μας εντός και εκτός Ελλάδος.

Φυσικά και δεν μπορώ να μη σταθώ στην τόλμη των συμπολιτών μου Αρχαγγελιτών, οι οποίοι πραγματικά σε κάθε μέτωπο φωτιάς ήταν παρόντες και μάλιστα μπροστάρηδες.

Αυτό άλλωστε τους το αναγνώρισαν όλα τα χωριά της Ρόδου που πλήγηκαν από τις φωτιές. Δε βρήκα άνθρωπο αυτές τις μέρες που να μη μου δώσει συγχαρητήρια για τους Αρχαγγελίτες εθελοντές που ολομόναχοι χωρίς τη στήριξη κανενός πάλευαν σε όλα τα μέτωπα.

Συγχαρητήρια όμως αξίζουν και όλοι οι εθελοντές που από μόνοι τους μετέφεραν τους τουρίστες από και προς το αεροδρόμιο, τους φιλοξένησαν στα σπίτια τους, που μάζευαν τρόφιμα και νερά και τα μοίραζαν στους πληγέντες και σε αυτούς που ήταν στις φωτιές, που πηγαίνουν στα καμένα δάση και βάζουν νερό και δίνουν τροφή στα ελάφια, που φροντίζουν τα ζώα που τραυματίστηκαν από τις φωτιές αλλά και σε όσους αν και δεν κατάγονται από τη Ρόδο ήταν στις επάλξεις δημοσιεύοντας την κατάσταση που επικρατούσε στο νησί και στέλνοντάς μας μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης.

Ειλικρινά σκεφτόμουν να δημοσιοποιούσα τα ονόματα όσων βοήθησαν γιατί αυτοί πραγματικά αξίζουν τη δόξα και την τιμή όλων μας αλλά πρώτον θα ήταν αδικία γι’αυτούς που δεν ξέρω καν τα ονόματά τους και δεύτερον δε θα έφτανε ένα άρθρο αλλά θα χρειαζόταν ολόκληρος πάπυρος.

Είναι πια καιρός όλες οι κατά καιρούς κυβερνήσεις να καταλάβουν ότι όλα τα νησιά χρειάζονται περισσότερους πυροσβέστες, δασοφύλακες, υλικοτεχνική υποδομή και μέσα κατάσβεσης.

Δεν μπορεί εν έτει 2023 και ενώ η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ σε όλους τους τομείς, να κινδυνεύουν να καούν πυροσβέστες και εθελοντές και να θρηνούμε για τα ζώα που κάηκαν.

Δυστυχώς έχουμε αποτύχει σαν άνθρωποι αν δεν μπορούμε να προστατέψουμε τα δάση και τα ζώα μας αλλά και φυσικά τους πιλότους μας.

Είναι πραγματικά θλιβερό η Ρόδος που αποτελεί μαζί με την Σαντορίνη και την Κρήτη έναν από τους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς να καίγεται επί δέκα μέρες και οι κάτοικοι να είναι αβοήθητοι και να στηρίζονται στους λιγοστούς πυροσβέστες που ούτε αυτοί είναι εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα μέσα και στους εθελοντές. Πυροσβέστες και εθελοντές αφέθηκαν στο έλεος του Θεού.

Έπρεπε από την πρώτη κιόλας μέρα να σπεύσουν ειδικές δυνάμεις και μέσα για να περιοριζόταν αμέσως η φωτιά. Ουδέν κακόν όμως αμιγές καλού.

Μέσα από αυτήν τη μεγάλη καταστροφή για άλλη μία φορά αναδείχθηκαν μεγάλες αρετές όπως ο εθελοντισμός, η αυτοθυσία και η αλληλεγγύη, ο ομοψυχία και η φιλοξενία των Ελλήνων.

Όμως καλό θα ήταν να προλαμβάνουμε και όχι να καταστέλλουμε, να μην περιμένουμε να συμβεί κάτι κακό για να αποδείξουμε τα ανωτέρω αλλά αυτά να τα εφαρμόζουμε καθημερινά και οι εκάστοτε Κυβερνήσεις και όλα τα κόμματα επιτέλους ας αναλάβουν τις ευθύνες τους γιατί εδώ και πολλά χρόνια το νησί έχει έλλειψη σε πυροσβέστες, δασοφύλακες και υλικοτεχνική υποδομή και παρά τις υποσχέσεις τους κάθε χρόνο, εδώ και χρόνια, δε γίνεται τίποτα.

Αίσθημα ευθύνης και ενσυναίσθηση μηδέν.

Ο λαός δε θέλει άλλους θανάτους πιλότων ούτε να τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές των εθελοντών και των πυροσβεστών. Ο λαός θέλει ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου