Αλληλεγγύη στη Ρόδο από τους δήμους όλης της χώρας

Αλληλεγγύη στη Ρόδο από τους δήμους όλης της χώρας

Αλληλεγγύη στη Ρόδο από τους δήμους όλης της χώρας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 991 ΦΟΡΕΣ

Αντ. Καμπουράκης: Έχουμε καταφέρει να σώσουμε τη φήμη του ροδιακού τουρισμού

Την αλληλεγγύη σύσσωμης της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού για την πρωτοφανή καταστροφή που υπέστη η Ρόδος, μετέφερε χθες στον δήμαρχο Ρόδου και πρόεδρο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, κ. Αντώνη Καμπουράκη, το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), το οποίο πραγματοποίησε αυτοψία στις πυρόπληκτες περιοχές και ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ότι οι δήμοι δεν έχουν σχέση με την αρμοδιότητα της δασοπυρόσβεσης ενώ τα κονδύλια που διατίθενται για την πρόληψη είναι πενιχρά.

Πάνω από τέσσερις ώρες διήρκεσε η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ στις πυρόπληκτες περιοχές. Γύρω στη 1:30 το μεσημέρι επέστρεψαν στη Ρόδο και μετά από εθιμοτυπική επίσκεψη στην περιφέρεια, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου. Μετά το πέρας και αυτής, ακολούθησε έκτακτη, διευρυμένη, συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ, με τη συμμετοχή του Προεδρείου της ΚΕΔΕ.

Σημειώνεται ότι παρών ήταν και ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας καθώς και ο καθηγητής γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος τους συνόδευσε στην αυτοψία.

Ο κ. Καμπουράκης
Μετά την αυτοψία, συνέντευξη τύπου μαζί με τον κ. Καμπουράκη παραχώρησαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας Αττικής κ. Δημήτριος Κάρναβος και ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ- πρώην δήμαρχος Πύλου κ. Νέστορος Δημήτριος Καφαντάρης.

Ξεκινώντας, ο οικοδεσπότης δήμαρχος Ρόδου, καταρχάς έδωσε έμφαση στην επίσκεψη αυτή λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση ολόκληρης της χώρας, μέσω του προέδρου της εκφράζει την αλληλεγγύη της και τη συμπαράστασή της στη Ρόδο μας και νιώθουμε πραγματικά ευγνωμοσύνη γι’ αυτό». Και συνέχισε ο κ. Καμπουράκης λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Μετά από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση που έζησε για 10 μέρες το νησί μας, το μόνο που μας παρηγορεί είναι ότι πετύχαμε κάτι σημαντικό: να σώσουμε τη φήμη της Ρόδου ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού. Πετύχαμε να γίνει η μεγαλύτερη στα χρονικά της χώρας μετακίνηση πληθυσμού, με απόλυτη ασφάλεια και με διαρκή φροντίδα και μέριμνα για τις ανάγκες πάνω από 20.000 ανθρώπων.

Μέσα στην πιο δύσκολη στιγμή για το νησί μας, άνοιξε η πιο μεγάλη αγκαλιά της ροδίτικης φιλοξενίας. Κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την εικόνα της Ρόδου μας καθώς αυτή η φιλοξενία καρδιάς αναδείχθηκε από τους ίδιους τους επισκέπτες μας και συγκίνησε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και τα διεθνή ΜΜΕ. Σώσαμε τη φήμη μας και έτσι σώσαμε και το ψωμί μας. Γιατί καταφέρνουμε έτσι να κρατήσουμε ζωντανό τον προορισμό φέτος και ακόμη πιο ελκυστικό στα επόμενα χρόνια...».

Στη συνέχεια, όμως, στάθηκε στο ότι θα πρέπει και ο δήμος Ρόδου αλλά και όλοι οι αυτοδιοικητικοί οργανισμοί της χώρας που αντιμετωπίζουν τα ίδια αδιέξοδα, αυτή τη στιγμή να αναδείξουν τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν με βάση τα μεγέθη των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της ΠΕΔ, λοιπόν, έκανε γνωστό ότι θέτει την ατζέντα τεσσάρων πολύ κρίσιμων ζητημάτων και σ’ αυτά ζητούν την υποστήριξη της ΚΕΔΕ και του προέδρου της. Επιπλέον, θα επιδιώξει, άμεσα, να έχει μια συνάντηση με την υπουργό Εσωτερικών, την κα. Κεραμέως «προκειμένου σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες να δώσουμε εξαιρετικά τολμηρές και ρεαλιστικές απαντήσεις», όπως είπε και ανέφερε συγκεκριμένα:
-Να ξαναδούμε το νομοθετικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορεί ένας δήμος να κάνει παρεμβάσεις πρόληψης στα δάση ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες. Και ανέφερε: «Κάνουμε πρόληψη και μάλιστα πάνω από τις δυνάμεις μας. Αρκεί να σας πως ότι για το 2023 ο δήμος μας έχει επιχορηγηθεί για δράσεις πυροπροστασίας με 280.000 ευρώ. Διέθεσε όμως, από ίδιους πόρους, 1.157.363 ευρώ. Κάναμε δηλαδή πέντε φορές παραπάνω από αυτά που μπορούσαμε να κάνουμε με βάση τους πόρους που πήραμε. Αν αυτό δεν είναι αρκετό πρέπει να δούμε ξανά τα περιθώρια που έχουμε για να κάνουμε τα περισσότερα που πρέπει».

-Δεύτερο και εξίσου σημαντικό, σύμφωνα με τον δήμαρχο, είναι να βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας, και να ενισχυθεί με πόρους ο δήμος για να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Στο σημείο αυτό θέλησε να πει: «Οι πόροι μας δεν είναι απεριόριστοι και παρ’ όλα αυτά συνεχώς ενισχύουμε την άμυνά μας. Ακούω και κριτικές για κάποια οχήματα που ήρθαν στη Ρόδο και λένε ορισμένοι «τι να τα κάνουμε τώρα;». Μα αυτά τα οχήματα δεν είναι για να σβήνουν φωτιές... είναι για να προλαμβάνουν τις αναζωπυρώσεις».

-Τρίτον, η αξιοποίηση του εθελοντικού κινήματος, για το οποίο είπε ότι στη Ρόδο ζήσαμε ένα σπουδαίο παράδειγμα για όλη τη χώρα. Είπε, όμως, ότι απαιτείται καλύτερος συντονισμός, αναβαθμισμένος εξοπλισμός, διαρκής υποστήριξη. Ανέφερε, ακόμη, ότι, άμεσα, ως δήμος Ρόδου, πήραν την πρωτοβουλία της δημιουργίας Ηλεκτρονικού Μητρώου Πολιτικής Προστασίας Ρόδου προκειμένου να καταγράψουν το δυναμικό, να ξέρουν ποιος μπορεί να κάνει τι αλλά και να πετύχουν τον καλύτερο δυνατό συντονισμό με τις δημοτικές υπηρεσίες. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό μέσω του Μητρώου να διασφαλίσουν και την εκπαίδευση των εθελοντών. «Οι άνθρωποι αυτοί με αυταπάρνηση και γενναιότητα σε πολλές περιπτώσεις ρισκάρουν τη ζωή τους, πρέπει να έχουν την υψηλότερη δυνατή εκπαίδευση», τόνισε ο κ. Καμπουράκης. Επιπλέον, σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να εξετάσουμε και το πλαίσιο για την αξιοποίηση της εθνοφυλακής καθώς μία φωτιά σαν κι αυτή που ζήσαμε είναι εκ των πραγμάτων θέμα εθνικής ασφάλειας.

-Τέταρτο σημείο πρέπει να είναι η παραδοχή πως με το υφιστάμενο νομοθετικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο δεν γίνεται να αντιμετωπίσουμε έναν «ασύμμετρο πόλεμο»-όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και τις συνέπειές του. Μάλιστα, θέλησε να μιλήσει με παραδείγματα και είπε συγκεκριμένα: «Μπορώ να πάω στην παραλία της Γλύστρας, για την οποία είχαμε δεχτεί και τόση κριτική πριν την πυρκαγιά, για να καθαρίσω ό,τι άφησε πίσω της η φωτιά; Όχι δεν μπορώ. Είναι περιοχή ευθύνης της ΕΤΑΔ. Μπορώ να πάω να κάνω φυτεύσεις στα πρανή των κεντρικών δρόμων; Όχι δεν μπορώ. Είναι στην ευθύνη της περιφέρειας. Μπορώ να πάω να καθαρίσω δασικές εκτάσεις ή ιδιωτικές περιουσίες; Όχι δεν μπορώ. Μπορεί για τον πολίτη, που δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει όλη τη νομοθεσία, ο δήμος να είναι υπεύθυνος για όλα. Όμως δεν είναι. Εμείς δεν λέμε να μην είναι. Εμείς λέμε δώστε μας το πλαίσιο και τους πόρους για να κάνουμε αυτό που ζητούν οι πολίτες. Αλλιώς πώς θα ανασυγκροτήσουμε το νησί μας; Πώς θα ενισχύουμε την άμυνά του απέναντι σε πρωτοφανείς υβριδικές απειλές;».

«Όπου υπάρχει δάσος θα παραμείνει δάσος»
Σε ερώτηση τι απαντούν στη διαδεδομένη άποψη στην κοινωνία ότι μετά τη φωτιά θα γεμίσει ο τόπος ανεμογεννήτριες, καταρχάς ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ξεκαθάρισε ότι το Σύνταγμα της Ελλάδας και οι εκδοθείσες κανονιστικές παρεμβάσεις απαγορεύουν την αλλαγή του χαρακτήρα μίας καμένης έκτασης η οποία πρέπει να ξαναγίνει δάσος. Είπε, μάλιστα, ότι δεν έχει δει πουθενά στη χώρα, σε καμένες εκτάσεις, να έχουν εγκατασταθεί ανεμογεννήτριες και ότι πρόκειται για «θεωρία συνομωσίας».

Στο σημείο αυτό, τον λόγο πήρε και ο δήμαρχος Ρόδου ο οποίος ήταν κατηγορηματικός λέγοντας: «Και από τη δημοτική αρχή και από εμένα προσωπικά, όπου υπάρχει δάσος θα παραμείνει δάσος, όπου υπάρχει περιοχή Natura θα παραμείνει περιοχή Natura. Πάνω απ’ το πτώμα μας θα αλλάξει το δάσος για να τοποθετηθεί οτιδήποτε έχει να κάνει με παρανομία και πράγματα τα οποία δεν τα επιτρέπει ο νόμος. Είναι ξεκάθαρο για εμάς».

Η ΚΕΔΕ
«Η φωτιά δεν ξεκίνησε από... το Δημαρχείο της Ρόδου ούτε από το Μανδράκι και πήγε στ’ Απόλλωνα», είπε αρχικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, συμπληρώνοντας ότι η Ρόδος «βγήκε μεν τραυματισμένη απ’ αυτή την περιπέτεια αλλά είμαι βέβαιος και από τις εικόνες που είδα και από τη θέληση στα μάτια των ανθρώπων που είδα και με τη βοήθεια της μητέρας φύσης που έχει τη δύναμη να αναγεννάται εκ της τέφρας, η κατάσταση είναι ανατάξιμη. Αρκεί όλοι μαζί να συντρέξουμε σ’ αυτή την προσπάθεια».

Στη συνέχεια, ο κ. Κυρίζογλου θέλησε να απαντήσει στην άδικη κριτική, όπως είπε, που δέχονται οι δήμαρχοι ανά τη χώρα σε πυρόπληκτες περιοχές, η οποία πολλές φορές είναι από δόλο και άλλες από άγνοια. «Φθάνει πια, ως εδώ!», είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και ανέφερε συγκεκριμένα ότι η περιοχή στ’ Απόλλωνα απ’ όπου ξεκίνησε η πρωτοφανής πυρκαγιά «είναι χίλια τοις εκατό δασική έκταση». Επίσης, οι φωτιές που εκδηλώθηκαν και μετατράπηκαν σε πυρκαγιές ήταν σε μεγάλη απόσταση και σε διαφορετικά σημεία μεταξύ τους, δώδεκα έως δεκαπέντε φωτιές ταυτοχρόνως-μάλιστα έδειξε και σχετικό χάρτη.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Κυρίζογλου αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο εξηγώντας ότι οι περιφέρειες έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη για τους καθαρισμούς των ρεμάτων, οι δήμοι για τους καθαρισμούς (σ.σ. αποψιλώσεις κ.λπ.) στις εντός σχεδίου περιοχές τους, δηλαδή σε οικισμούς και στην πόλη της Ρόδου εντός σχεδίου πάντα. Στις εκτός σχεδίου περιοχές και ειδικά για τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών στη χώρα μας, ήταν εκατό τοις εκατό δασικές. Είπε, λοιπόν, κατηγορηματικά ότι, στα δάση, την ευθύνη σε καμία περίπτωση δεν έχει ούτε η περιφέρεια ούτε ο δήμος αλλά η ευθύνη είναι αμιγώς της δασικής υπηρεσίας. Όπως είπε, αυτά τα λέει η νομοθεσία που υπάρχει αλλά και η σχετική σε εκτέλεσή της ΚΥΑ των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Περιβάλλοντος. Και, στη συνέχεια, είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, εκφράζοντας το παράπονο των δημάρχων: «Γιατί, λοιπόν, δε λέγεται στον δημόσιο λόγο από πολιτικούς και από κυβερνητικούς παράγοντες η αλήθεια προς τα έξω;».

Αναφέρθηκε, βέβαια, και στα κονδύλια για την πρόληψη των πυρκαγιών λέγοντας ότι το 2022 οι δήμοι της χώρας έλαβαν 17 εκατ. 400 χιλιάδες ευρώ για να καθαρίσουν τις περιοχές ευθύνης τους, αυτές που ορίζει ο νόμος. Το 2023 πήραν 25 εκατ. ευρώ και η κυβέρνηση επιμήκυνε από τέσσερις σε πέντε μήνες την απασχόληση των δασοπυροσβεστών και καλό είναι να επεκταθεί στους έξι μήνες. Όμως, το νησί της Ρόδου με 1408 τ.μ. έκταση είναι δυνατόν να παίρνει 280 χιλιάδες ευρώ επιχορήγηση, αναρωτήθηκε. Και ο δήμος προλαμβάνοντας εκτελεί ένα πρόγραμμα 1.157.036 ευρώ επιπλέον, αιτιολογημένο και με τις αποφάσεις με κάθε νομιμότητα. Τα κονδύλια αυτά δαπανήθηκαν για την Πολιτική Προστασία. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη πράξη πρόνοιας του δήμου με την τοποθέτηση των έξυπνων θερμικών καμερών για την ανίχνευση των πυρκαγιών.

 

Αναφέρθηκε κι εκείνος στη μεγαλύτερη εκκένωση ανθρώπων που έχει γίνει στη χώρα μας, των 20 χιλιάδων ατόμων, με την ιδιαίτερη φροντίδα και φιλοξενία του δήμου, με τους υπαλλήλους του, καθώς και των κατοίκων ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι ο δήμαρχος χρησιμοποίησε και τις δικές του προσωπικές επιχειρήσεις.

Ανέφερε, ακόμη, ότι οι φωτιές δε σβήνονται με τα εναέρια μέσα αλλά αναστέλλονται για να μπορέσουν να τις πλησιάσουν τα πεζοπόρα τμήματα και τα οχήματα. Είπε, λοιπόν, ότι πρέπει να ξαναφτιάξουμε αστυνομία υπαίθρου, δασική υπηρεσία, στελεχωμένη και εξοπλισμένη κατάλληλα «για να ξαναπατήσει η αρβύλα του δασικού στα δάση μέσα» καθώς σήμερα αυτά είναι ανεπιτήρητα. Επίσης, θα πρέπει να συντηρούνται οι δασικοί δρόμοι, να συντηρούνται συχνά οι αντιπυρικές ζώνες και να διανοιχτούν και καινούργιες, κάτι που δεν είναι έργο της Αυτοδιοίκησης όπως τόνισε αλλά της δασικής υπηρεσίας.

Δεν παρέλειψε, βέβαια, ν’ αναφερθεί και στην κλιματική αλλαγή, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αλλάξει και ο σχεδιασμός αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, όπως και να υπάρξει μία παλλαϊκή συμμετοχή ώστε να αντισταθούμε στην επί τω χείρω κλιματική αλλαγή. Ο ίδιος, έκλεισε εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στον δήμο Ρόδου στην πράξη κάνοντας γνωστό ότι η ΚΕΔΕ από ίδιους πόρους θα διαθέσει στον δήμο Ρόδου δύο 4x4 πυροσβεστικά οχήματα ενώ θα ζητήσουν από τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό, τον κ. Λιβάνιο, να δοθεί από τους ΚΑΠ μία οικονομική ενίσχυση στους πυρόπληκτους δήμους.

Από την πλευρά του, ο κ. Κάρναβος, είπε, καταρχάς, ότι οι πρωτοφανείς πυρκαγιές, που είναι παγκόσμιο πλέον φαινόμενο, πρέπει να αναδιατάξουν τις πολιτικές προτεραιότητες, και των κρατών αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης σχετικά με την κλιματική αλλαγή, κάτι που θέλει δουλειά. Μάλιστα, έδωσε τα συγχαρητήρια του στον δήμο Ρόδου για την επικουρική δράση του για την αντιμετώπιση όλης αυτής της κατάστασης καθώς τα 280 χιλιάδες ευρώ που δίνονται στον δήμο δεν έχουν σχέση με την αντιμετώπιση της φωτιάς στις χαράδρες απ’ όπου ξεκίνησε, όπως είπε χαρακτηρισιτκά.

«Το κράτος, λοιπόν, πρέπει να δει ξανά τον συντονισμό των ενεργειών τόσο της πρόληψης όσο και της κατάσβεσης», είπε και εξήρε κι εκείνος την τεράστια επιχείρηση απομάκρυνσης τουριστών και ντόπιων. Βέβαια, συνεχάρη και τους εθελοντές. «Αυτό που έγινε εδώ στο νησί είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση του τουριστικού προϊόντος όχι μόνο για το νησί σας αλλά για όλη τη χώρα», τόνισε για το πρωτοφανές κύμα εθελοντισμού και φιλοξενίας».

 

 ξεκίνησε ευχαριστώντας τους εθελοντές και μίλησε για τη μεγάλη μάχη που έδωσαν για το θεσμικό πλαίσιο ώστε να μπορούν να βοηθούν τους δήμους. Μίλησε κι εκείνος για το μεγάλο πρόβλημα που έχουν οι δήμοι με τις αρμοδιότητες, θυμίζοντας ότι εδώ και πολλά χρόνια, οι δήμαρχοι, ζητούν «να ξαναγραφτεί ο χάρτης της Αυτοδιοίκησης με τις αρμοδιότητες που έχει κάθε φορέας (σ.σ περιφέρεια, κράτος, δήμοι, υπουργεία), ώστε ο πολίτης να γνωρίζει που απευθύνεται και γιατί». Όπως είπε, η Αυτοδιοίκηση γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες ενός τόπου, μπορεί να δώσει λύσεις και πρέπει να είναι «μπροστά», συνομιλητής.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο