Γιάννης Παρασκευάς: Θαλάσσιο αιολικό πάρκο

Γιάννης Παρασκευάς: Θαλάσσιο αιολικό πάρκο

Γιάννης Παρασκευάς: Θαλάσσιο αιολικό πάρκο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3296 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Γιάννης Παρασκευάς

Είμαι οπαδός της άποψης και θέσης ότι μία χαοτική κατάσταση, εάν έχεις τις δυνατότητες και ικανότητες, μπορείς να την εκμεταλλευτείς και να να την καταστήσεις δημιουργική.

Ούτως ή άλλως και το ΣΥΜΠΑΝ από το χάος προέκυψε, από μία απροσδιόριστη χαοτική κατάσταση.
Μόνο όσοι εθελοτυφλούν, δεν αποδέχονται ότι η όλη κατάσταση στη χώρα μας δεν είναι χαώδης.

Η κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία παραπαίει, ίσως κάποιοι αιθεροβάμονες να πιστεύουν, πως η παντοδυναμία του κ. Μητσοτάκη εξασφαλίζει σταθερότητα και όπως υπόσχεται ανέξοδα και ο ίδιος, οικονομική ανάκαμψη.

Τα πρώτα δείγματα αρρυθμίας τα βιώσαμε πριν συμπληρωθεί μήνας από την ορκομωσία της κυβέρνησης, τα χειρότερα έπονται.
Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον δεν είναι στα καλύτερά του και οι κρίσεις διαφόρων ειδών και διαφόρων επιπέδων είναι προ των πυλών.

Θα διαβάσει σε λίγο ο κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ανάποδα την παρερμηνευμένη φράση του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ λεφτά υπάρχουν και ίσως, από άλλο μικρό νησί μας πει, με αυτό το περίεργο ύφος και σαρδόνιο χαμόγελο «λεφτά δεν υπάρχουν».

Εκτιμώ ιδιαίτερα το πείσμα και την επιμονή του κ. πρωθυπουργού, να κάνει πράξη αυτά που πιστεύει, δυστυχώς για την Κοινωνία, για τον ΛΑΟ και γενικά για το Κράτος, δεν είναι αυτά που έχουν ανάγκη.

Είναι ορατή με γυμνό μάτι η ιδιόμορφη, δεν θα χρησιμοποιούσα τον όρο «ιδιοτελής», άποψη και θέση για την επιχειρηματικότητα και πώς αυτή εξυπηρετείται.

Ψύχραιμα και στοχευμένα αντιμετώπισε την τραγικότητα των ημερών και σαν αντίδοτο για τις πληγές που άφησαν πίσω τους οι φλόγες, πρόβαλε την αναγκαιότητα και τα οφέλη που θα προκύψουν από τις ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), συνδέοντας την πρότασή του με την κλιματική αλλαγή.

Το νησί μας, ενεργειακά δεν είναι διασυνδεδεμένο και τα ποσοστά παραγωγής ΑΠΕ που διατίθενται είναι πολύ μικρά, δεν συμφωνώ σε αυτό, αλλά οι διάφοροι αναρμόδιοι προβάλλουν διάφορους δήθεν τεχνικούς λόγους.

Έχει ειπωθεί από χείλη αρμόδια και αναρμόδια και έχει γραφεί κατ’ επανάληψη στον Τύπο, ότι τα χρήματα που θα διατεθούν αγγίζουν κάποιες δεκάδες δις.

Επειδή πιστεύω απόλυτα, ότι προ πολλού έχουν προγραμματίσει, το πώς και με ποιους θα υλοποιηθεί, αυτό το δήθεν φιλόδοξο πρόγραμμα, μας δίνεται η ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε σαν ΝΗΣΙ, με επιχειρήματα ουσιαστικά και με πρόταση τεκμηριωμένη, το Κυβερνητικό και Διοικητικό μπάχαλο.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας (δεν τις υιοθετώ απόλυτα) λένε ότι, Διευθύνσεις και Οργανισμοί που θα διαχειριστούν αυτό το πρόγραμμα, έχουν στελεχωθεί από πρόσωπα οικογενειακά και άλλα της απόλυτης εμπιστοσύνης του κ. Μητσοτάκη.

Είναι βέβαιο, καλύπτεται και από τον υφιστάμενο Νόμο, ότι απαγορεύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις φωτιές, θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί η όποια παρέκκλιση.

Ταυτόχρονα όμως κ. ΔΗΜΑΡΧΕ, δεν θα πρέπει το ΝΗΣΙ μας να μην επωφεληθεί από το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα ανεξάρτητα από τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

Για δέκα χρόνια τώρα, έχω κατ’ επανάληψη προτείνει σε διαδοχικούς προέδρους του Λιμενικού Ταμείου, την ανάληψη πρωτοβουλίας, για τη επιλογή περιοχής και τη χωροθέτηση θαλάσσιου χώρου για την κατασκευή ΜΕΓΑΛΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ.

Δικαιολογία πάντα η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου, δια στόματος πρωθυπουργού αν δεν απατώμαι, λέχθηκε ότι, θα καλυφθεί το νομοθετικό κενό και θα χωροθετηθούν περιοχές για τη δημιουργία θαλάσσιων αιολικών πάρκων.

Για το νησί μας και για τον δήμο δίνεται μία μεγάλη ευκαιρία. Σαφώς και δεν ταυτίζομαι με την άποψη να έλθει μια εταιρεία, με χρήματα επιδοτήσεων, να το κατασκευάσει και να το εκμεταλλεύεται.

Στη χωροθέτηση, στην υλοποίηση και στην εκμετάλλευση του Αιολικού Πάρκου πρέπει να συμμετέχει ο δήμος.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι ακόμα και με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, αρκεί να υπάρχει θέληση και πίστη, η τεχνογνωσία μπορεί να είναι και δανεική.

Η καταλληλότερη περιοχή για την εγκατάσταση του Θαλάσσιου Αιολικού Πάρκου είναι στην περιοχή ΦΟΥΡΝΟΙ στο νοτιοανατολικό άκρο του Νησιού.

Τα οφέλη είναι πολλαπλά, ο δήμος θα έχει έσοδα, δημιουργούνται μόνιμες θέσεις εργασίας, η περίοδος της κατασκευής οφελεί την οικονομία του νησιού και το ίδιο το έργο θα προκαλεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Τέλος και πολύ σημαντικό, προσφέρει στα γύρω χωριά και νέες ευκαιρίες καινοτόμων ίσως δραστηριοτήτων.

Επιμένω κ. δήμαρχε στο θέμα της χωροθέτησης, γιατί πιστεύω ότι αυτή θα γίνει τελικά από τους προεπιλεγμένους κατασκευαστές.

Τις χαώδεις καταστάσεις φίλε κ. δήμαρχε, τις εκμεταλλεύονται οι έξυπνοι άνθρωποι, Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν και μην ξεχνάς το Κυνηγετικό πάρκο.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου

Στέφανος Φευγαλάς: Η μελοποίηση της Ωδής στον Διαγόρα από τον Γεώργιο Παχτίκο

Φίλιππος Ζάχαρης: Smartphone εποχές και πνευματική παραλυσία

Μάνος Δ. Κόκκινος: Γιώργος Ζαχαριάδης, μία επάξια τιμητική αναγνώριση

Παναγιώτης Κουνάκης: «Ο Μητσοτάκης αρέσκεται στην ακρίβεια»