Goddess Behind: Μία χορευτική περφόρμανς στις Πλάκες Καστελλόριζου

Goddess Behind: Μία χορευτική περφόρμανς στις Πλάκες Καστελλόριζου

Goddess Behind: Μία χορευτική περφόρμανς στις Πλάκες Καστελλόριζου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1540 ΦΟΡΕΣ

Ήταν Αύγουστος του 2022 όταν η Ιταλίδα χορογράφος Katia Tubini βρέθηκε για πρώτη φορά στο Καστελλόριζο.

Αμέσως ερωτεύτηκε το νησί. Την ατμόσφαιρα, τη φυσική ομορφιά και την ενέργειά του, που την μαγνήτισαν και της έδωσαν έμπνευση.
Τη μεγαλύτερη εντύπωση στην Tubini έκανε η παραλία «Πλάκες», αφού με το που την αντίκρισε, αμέσως αναγνώρισε ένα εντυπωσιακό φυσικό «αρχαίο αμφιθέατρο» να σχηματίζεται στην ακτή. Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε μέσα της η επιθυμία να δημιουργήσει μία περφόρμανς στις Πλάκες, το “Goddess Behind”.

Παρά τις όποιες δυσκολίες που φέρνει στην υλοποίηση μιας περφόρμανς η τοποθεσία της παραλίας (δεν υπάρχει πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και δεν μπορεί κάποιος εύκολα να φτάσει σ’ αυτήν, παρά μόνο με σκάφος) έχει τόσα πολλά να προσφέρει, είναι ένα «ποίημα» σύμφωνα με τα λεγόμενα της Tubini.

Όπως συγκεκριμένα περιγράφει η Katia Tubini «γι’ αυτή την περφόρμανς εμπνεύστηκα από την τοποθεσία, τις πέτρες, το νερό, τον άνεμο και τον ουρανό. Όλα αυτά τα στοιχεία συνδυασμένα, σχηματίζουν το καλύτερο σκηνικό που θα μπορούσε να υπάρξει.

Έχοντας αυτό ως αφετηρία, νομίζω πως αυτό το μέρος του κόσμου, ακόμη κι αν μπορεί να το επισκεφθεί ο καθένας μας, ανήκει στους Έλληνες και στους προγόνους τους. Γι’ αυτό η δημιουργία μου, δεν θα μπορούσε παρά να επικεντρωθεί στις αρχαίες Θεές. Θέλω να αφήσω στο νησί το αποτύπωμα της ενέργειάς τους, προσπαθώντας να κάνω κάτι ευγενές, που σέβεται τη φύση και την ομορφιά του τοπίου.

Στην περφόρμανς συμμετέχουν πέντε χορευτές, όλες γυναίκες. Τέσσερις απ’ αυτές είναι Ιταλίδες και μία Ελληνίδα. Νομίζω πως η επιλογή αυτή (να βάλω μόνο γυναίκες στην ομάδα μου) ήταν αναγκαία. Νιώθω ότι μόνο μία γυναίκα μπορεί να ταιριάξει τέλεια με το μέρος, γιατί αντιπροσωπεύει τη Μητέρα Φύση».

Goddess Behind
H ιδέα πίσω από τη νέα περφόρμανς της Katia Tubini στις Πλάκες εμπεριέχεται με δύο λέξεις στον τίτλο “Goddess Behind”. Για την Tubini, όλες οι γυναίκες έχουν μία Θεά μέσα τους ή από πίσω τους. Οι πέντε χορεύτριες λοιπόν που θα κάνουν την περφόρμανς συνδυάζονται ιδανικά με τη γη στις Πλάκες Καστελλόριζου, που είναι επίσης γένους θηλυκού.

Στο “Goddess Behind”, η ομάδα των περφόρμερ θα «γεννηθεί» μέσα από την πέτρα, θα διασχίσει τον αέρα και θα βαδίσει προς την θάλασσα, όπου θα μετατραπεί σε φωτιά, όπως ακριβώς η Θεά Εστία. Το άβατο της ιεροτελεστίας που εμπνεύστηκε η Tubini θα διασφαλίζεται από το γεγονός ότι την ώρα που θα τελείται η περφόρμανς στις Πλάκες, το κοινό θα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα από σκάφη.

Πληροφορίες:
Goddess Behind: Mια νέα περφόρμανς σε συνεργασία με τo LPPProjectDanceCompany
Χορογραφία: Katia Tubini
Περφόρμερ: Μartina Bianchi, Cristina Casilli, Eleonora Pavoni, Miriam Pesarin, Μαρία Χρόνη
Πού; Παραλία Πλάκες, Καστελόριζο
Πότε; Aύγουστος 2023
(Πηγή: www.el.ozonweb.com)

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας