Θα διερευνηθεί η δυνατότητα να στηριχθούν οι εθελοντές από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Θα διερευνηθεί η δυνατότητα να στηριχθούν οι εθελοντές από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Θα διερευνηθεί η δυνατότητα να στηριχθούν οι εθελοντές από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1324 ΦΟΡΕΣ

Το γεγονός ότι όλη η Ευρώπη υποκλίθηκε στους Ροδίτες εθελοντές μετέφερε χθες, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των πιστοποιημένων εθελοντικών οργανώσεων στο νησί, ο ευρωβουλευτής κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι θα διερευνηθεί η δυνατότητα άντλησης κονδυλίων από την Ε.Ε. με στόχο τη στήριξή τους.

Ο ευρωβουλευτής, κατά την επίσκεψή του στη Ρόδο, χθες το μεσημέρι, είχε συνάντηση με τις εθελοντικές οργανώσεις στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δημαρχιακού Μεγάρου και ακολούθως συναντήθηκε με τον δήμαρχο, κ. Αντώνη Καμπουράκη.

Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των εθελοντικών οργανώσεων, μετείχαν οι βουλευτές Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Υψηλάντης και κα Μίκα Ιατρίδη, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Νεκτάριος Φλοσκάκης όπως και ο αντιδήμαρχος Τύπου και Επικοινωνίας κ. Κώστας Ταρασλιάς, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Τάσος Σπανός, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. πόλεως Ρόδου της Ν.Δ. κ. Αντώνης Αρφαράς καθώς και η πολιτευτής του κόμματος κα Λίτσα Φτακλάκη.

Από πλευράς εθελοντικών οργανώσεων εκπροσωπήθηκαν οι: πρόσκοποι, Σαμαρείτες, Ραδιοερασιτέχνες Δωδεκανήσου, Ε.Π.Κ. CBrs Ρόδου, ΕΘ.ΟΜ.Α.Κ Σαλάκου, Ο.Α.Κ. και ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α.

Ο κ. Κεφαλογιάννης
«Αν πραγματικά κάτι συγκίνησε όλη την Ελλάδα είναι η κοινωνία της Ρόδου κι εσείς ως εθελοντές κρατάτε τη σημαία. Αυτό που μάθαμε είναι ότι είχατε μία φοβερή αυτοοργάνωση, δηλαδή συντονιστήκατε μόνοι σας και βρεθήκατε στην πρώτη γραμμή και αυτό που βίωσαν οι τουρίστες και όλοι οι άνθρωποι που φιλοξενούνται στη Ρόδο, μέσα από αυτή τη μεγάλη καταστροφή, ήτανε τεράστια διαφήμιση για τους Έλληνες, για την Ελλάδα, για τον τουρισμό και ιδιαίτερα της Ρόδου.

Δηλαδή, είναι οι στιγμές που κάνουν μία μοναδικότητα και αυτό οφείλεται στην κοινωνία και κυρίως σ’ αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή», είπε, αρχικά, προς τους εκπροσώπους των εθελοντικών οργανώσεων ο κ. Κεφαλογιάννης.

Τους διαβεβαίωσε, στη συνέχεια, ότι αυτή η διαφήμιση που έγινε στο πεδίο την ώρα της κρίσης θα εκτιμηθεί δεόντως σε ό,τι πρόγραμμα καταθέσουν αίτημα για να ενισχυθούν π.χ. σε θέματα υλικοτεχνικής υποδομής, σεμιναρίων, ανταλλαγής εμπειριών με άλλες περιοχές κ.λπ. καθώς πρόκειται για θέματα που η Ε.Ε. προωθεί.

«Αυτό που έγινε εδώ ήταν απίστευτο!», συνέχισε ο κ. Κεφαλογιάννης, θέλοντας να μεταφέρει την εικόνα που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη για τους Ροδίτες εθελοντές.

Όπως είπε, έχουμε ανθρώπους που βρέθηκαν σε κίνδυνο σε μία ξένη χώρα και τους αγκάλιασαν οι εθελοντές, τους αγκάλιασε η κοινωνία, τους άνοιξαν το σπίτι τους, τους κοίμισαν στα κρεβάτια τους, κάτι που είναι ξένο στην κουλτούρα των φιλοξενούμενών μας.

Είπε, ακόμη, ότι έγινε πλεονέκτημα, δύναμη και μεγάλη διαφήμιση χάρη στην κοινωνία της Ρόδου.

Μίλησε, ακόμη, και για την προσπάθεια του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, όπως στην Αγγλία, αλλά και την άμεση ανταπόκριση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια, ο ευρωβουλευτής έκανε γνωστό ότι η παρουσία του εδώ είχε ως στόχο να εξετάσει πώς μπορούν να συντονιστούν η τοπική κοινωνία, οι φορείς, περιφέρεια και ο δήμος με την Ε.Ε.

Όπως εξήγησε, επειδή πολλές πολιτικές με βάση την αρχή της επικουρικότητας, γίνονται από τον δήμο και την περιφέρεια και από τις εθελοντικές ομάδες, μπορεί να τους υποδείξει τρόπους και για την άντληση κεφαλαίων αλλά και συντεταγμένες πολιτικές που υπάρχουν στην Ε.Ε. για να απορροφήσουν κονδύλια.

Μάλιστα, για όλα αυτά ήδη έχει κάνει ερώτηση και ζήτησε να έχει περαιτέρω ενημέρωση ώστε να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια.

Είπε, ακόμη, ότι η Ε.Ε. είναι ευαισθητοποιημένη σε θέματα περιβαλλοντικά και περισσότερο ίσως απ’ ό,τι μπορεί να αντέξει οικονομικά. Τους είπε, επίσης, ότι στα προγράμματα εκτός από το κριτήριο της απορρόφησης, μετράει και η αποδοτικότητα, κάτι που οι εθελοντικές ομάδες της Ρόδου απέδειξαν στο πεδίο.

Οι εθελοντές
Από την πλευρά των εθελοντικών ομάδων, οι εκπρόσωποί τους μίλησαν για τη μεγάλη ανάγκη που έχουν σε εξοπλισμό και οχήματα και γενικά ανέδειξαν τις πολύ μεγάλες ελλείψεις που έχουν και ζήτησαν αν μπορούν να καλυφθούν κάποιες μέσω προγραμμάτων.

Ενδεικτικά, ο πρόεδρος της ΕΘ.ΟΜ.Α.Κ. Σαλάκου, πρόεδρος του ΕΚΡ, κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, είπε χαρακτηριστικά προς τον ευρωβουλευτή ότι, αυτή η μεγάλη καταστροφή που υπέστη το νησί μας, ίσως είναι μία μεγάλη ευκαιρία για να πιέσουν, σε επίπεδο Ε.Ε.

«Μπορεί να μην καταφέραμε πολλά πράγματα αλλά σίγουρα είμαστε περήφανοι ότι δώσαμε τη μάχη μας, σώσαμε ό,τι μπορούσαμε να σώσουμε και ήμασταν δίπλα στην κοινωνία…», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι ό,τι κάνουν είναι εθελοντικά και μόνο τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια τα καύσιμα των εθελοντικών ομάδων καλύπτονται από τον δήμο.

Επίσης, τα περισσότερα οχήματα που έχουν οι εθελοντικές ομάδες είναι δικά τους που τα μετέτρεψαν σε... πυροσβεστικά κι εκείνο που έχουν μεγάλη ανάγκη είναι μικρά οχήματα.

Όπως είπε ο κ. Εγγλέζος, αυτό είναι το «υλικό» που τους δίνουν από την Ε.Ε.

Ένα άλλο θέμα που έθιξε είναι να μπορούν οι συμπολίτες μας που θέλουν να πιστοποιηθούν ως εθελοντές να εκπαιδεύονται εδώ και να μη χρειάζεται να πηγαίνουν στο κέντρο εκπαίδευσης της πυροσβεστικής στην Αθήνα, με δικά τους έξοδα, για να πιστοποιηθούν.

Μάλιστα, αναφορά έγινε και στο μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν συμπολίτες μας, μετά την καταστροφική πυρκαγιά, για να συμμετάσχουν σε εθελοντικές ομάδες, το οποίο ευελπιστούν να μην είναι πρόσκαιρο.

Όπως ειπώθηκε, μάλιστα, οι πιστοποιημένοι εθελοντές στο νησί είναι γύρω στα 130 άτομα-πλην του Ε.Ε.Σ. που είναι περίπου άλλοι τόσοι.

Οι βουλευτές
Από την πλευρά του ο κ. Υψηλάντης ευχαρίστησε κι εκείνος τους εθελοντές της Ρόδου γι’ αυτά που έκαναν «με την ψυχή τους» λέγοντας ότι τους παρακολουθούσε εκείνες τις ημέρες.

Για τον ίδιο οι προτεραιότητες είναι: πρώτον ο συντονισμός όλων των οργανώσεων για το πώς θα μπορέσουμε και από τα ευρωπαϊκά και από τα εθνικά κονδύλια οι εθελοντές οργανώσεις που είναι ενταγμένες στον κορμό της πολιτικής προστασίας του τόπου να πάρουν εκείνα τα κονδύλια ή εκείνα τα πράγματα που θα μας είναι χρήσιμα σε μία απευκταία περίπτωση τέτοιου δυσάρεστου γεγονότος.

Εκτός από τα θέματα οργάνωσης, συντονισμού και εξοπλισμού, ο κ. Υψηλάντης είπε, ακόμη, ότι όλα αυτά θα πρέπει να τα δουν κάτω από έναν συντονισμό των εθελοντών οργανώσεων.

Η κα Ιατρίδη είπε, μεταξύ άλλων, ότι το βασικό που πρέπει να δουν οι βουλευτές είναι το θέμα της εκπαίδευσης για να απευθύνουν πρόσκληση σ’ αυτά τα νέα παιδιά που συμμετείχαν την ώρα της πυρκαγιάς χωρίς να είναι μέλη κάποιας οργάνωσης. Έτσι θα μπορέσουν να διεκδικήσουν από τον βαρύ εξοπλισμό μέχρι τα οχήματα που θέλουν.

Τους κάλεσε, λοιπόν, να συντονιστούν για την επόμενη ημέρα και με τη καθοδήγηση του κ. Κεφαλογιάννη να προωθήσουν τα αιτήματά τους στην Ε.Ε.

Ο κ. Φλοσκάκης, τέλος, ζήτησε τη συνδρομή του ευρωβουλευτή για τη σύνταξη μίας μελέτης με όλα τα παραπάνω ώστε η διεκδίκηση της ενίσχυσης να είναι τεκμηριωμένη.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας