Γ. Χατζημάρκος: Eίμαι πεπεισμένος ότι η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό

Γ. Χατζημάρκος: Eίμαι πεπεισμένος ότι η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό

Γ. Χατζημάρκος: Eίμαι πεπεισμένος ότι η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2066 ΦΟΡΕΣ

Πεπεισμένος ότι η μεγάλη φωτιά με τα πολλά και ταυτόχρονα μέτωπα, που κατέκαψε τη Ρόδο, οφείλεται σε εμπρησμό, είναι ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος μάλιστα θα καταθέσει στη δικαιοσύνη τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, στο πλαίσιο έρευνας που έχει ήδη ξεκινήσει.

Ειδικότερα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου υπογράμμισε χτες ότι ανθρώπινα χέρια ευθύνονται για το καταστροφικό γεγονός, λέγοντας τα εξής:


«Τα πύρινα μέτωπα ήταν πολλά και ταυτόχρονα. Θα το λέω οποτεδήποτε όταν καλούμαι να τοποθετηθώ δημόσια ότι είναι δική μου πεποίθηση πως ανθρώπινα χέρια φρόντισαν ώστε τα μέτωπα τα φωτιάς να είναι πολλά και ταυτόχρονα. Ελπίζω να κληθώ σύντομα να επιχειρηματολογήσω γι΄αυτό εκεί που είναι οι ελπίδες μας για την πλήρη διαλεύκανση και αναφέρομαι στη δικαιοσύνη για την οποία χαίρομαι καθώς άμεσα ξεκίνησε τη δική της έρευνα».

 


Παράλληλα ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τους κατοίκους του νησιού μας που δεν μπόρεσε να πάρει την αρμοδιότητα για τα δάση, όμως δεσμεύτηκε ότι θα δώσει και αυτή τη μάχη ώστε τα δάση μας να μην είναι όπως είπε… διοικητικό άβατο! «Θέλω να ζητήσω μία μεγάλη συγνώμη από όλους τους Ροδίτες γιατί δεν έδωσα στα χρόνια που προηγήθηκαν-έναν αγώνα που έδωσα σε πολλά άλλα θέματα που δεν ήταν της αρμοδιότητάς μου- να μην είναι τα χέρια μου δεμένα σε αυτή την κατάσταση που αντιμετωπίσαμε.

Και συγκεκριμένα σε ότι αφορά τα δάση. Έδωσα πάρα πολλές μάχες στα μέτωπα που δεν είχαμε αρμοδιότητα, πάρα πολλές τις κερδίσαμε. Δυστυχώς αυτή η συζήτηση για τα δάση κρύβεται στο Σύνταγμα γιατί μετά το 2008 τα δάση πέρασαν στο κεντρικό κράτος και τις δασικές υπηρεσίες.


Η δέσμευσή μου είναι ότι θα δώσω και αυτή τη μάχη... για να μην είναι διοικητικό άβατο τα δάση για εμάς και θα δώσω τη μάχη για να μάθουμε όλη την αλήθεια για το πόσο έτοιμος ήταν ο δασικός πλούτος μας να αντιμετωπίσει το φαινόμενο και αν αυτοί που έπρεπε να κάνουν αυτά που έπρεπε να κάνουν τα έκαναν» δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος.

Ενημέρωση για τη φωτιά
Στο πλαίσιο της χτεσινή του συνέντευξης αναφέρθηκε διεξοδικά στο χρονικό της φωτιάς και τις εννιά μέρες που αυτή διήρκεσε, τονίζοντας ότι εξελίχθηκε μέσα σε μία έκταση 177.000 στρεμμάτων αφήνοντας πίσω της καμένη γη έκτασης 137.000 στρεμμάτων στην πλειοψηφία της δασική.


Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο ξεκίνημα της φωτιάς το απόγευμα της 18ης του Ιουλίου στην περιοχή των Απολλώνων η οποία μετά από συντονισμό δυνάμεων τέθηκε αρχικά υπό έλεγχο, όμως την επόμενη μέρα τα πράγματα άλλαξαν, καθώς εμφανίστηκαν πολλά και ταυτόχρονα μέτωπα και η μάχη δόθηκε σε πολλά επίπεδα.
Παρουσίασε επίσης την ανάπτυξη των πυροσβεστικών δυνάμεων -χερσαίων και εναέριων- όσες μέρες έκαιγε η φωτιά και υπογράμμισε ότι και η περιφέρεια με πολλά μηχανήματα έργων συνέδραμε καλύπτοντας τις δαπάνες για τα καύσιμά τους.


Επίσης, μίλησε για τις οργανωμένες εθελοντικές οργανώσεις τις οποίες επίσης εφοδίασε με νερό, καύσιμα και υλικό, και έκανε γνωστό ότι η περιφέρεια κάλυψε τη φιλοξενία όλων των τεχνικών, των πυροσβεστών και των πεζοπόρων τμημάτων που ήρθαν για να βοηθήσουν το νησί μας.


Μάλιστα τόνισε ότι συνολικά συμμετείχαν στη μάχη της φωτιάς 88 πυροσβεστικά οχήματα εκ των οποίων τα 29 προέρχονταν από το εξωτερικό, ενώ σε ό,τι αφορά τα εναέρια μέσα τη μέρα της φωτιάς ανέρχονταν συνολικά σε 5 για να φτάσουν τη μέρα κορύφωσης της φωτιάς -δηλαδή στις 23 Ιουλίου- σε 18.


Με την ευκαιρία, ο κ. Χατζημάρκος εξαπέλυσε επίθεση σε όσους διέδιδαν ψευδείς ειδήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των οποίων και πολιτικά πρόσωπα για διάφορα ζητήματα που αφορούσαν τις επιχειρήσεις κατάσβεσης αλλά και τους χειρισμούς των αρχών, λέγοντας ότι άλλο η κριτική και άλλο τα fake news, ενώ εξήγησε πως εξελίχθηκε η διαδικασία με την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη διαδικασία εκκένωσης των περιοχών της νότιας Ρόδου και τη φιλοξενία των περίπου 25.000 τουριστών σε 39 δημόσιους χώρους, απευθύνοντας συγχαρητήρια στους ένστολους, τις οργανωμένες εθελοντικές οργανώσεις και τους κατοίκους εθελοντές του νησιού. Μάλιστα ζήτησε από τους τελευταίους να οργανωθούν σε ομάδες ώστε να αποκτήσουν γνώσεις, εξοπλισμό και υλικό.


Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου να στηρίξει τα παιδιά που εκλιπόντα εθελοντή Γιώργου Χατζηνικόλα μέχρι να ενηλικιωθούν, κι έκανε ειδική αναφορά στις διευκολύνσεις που παρέχει η κυβέρνηση στους επιχειρηματίες του νησιού σε ό,τι αφορά τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.

Επίσης υπογράμμισε ότι γίνεται η επεξεργασία και άλλης δέσμης μέτρων που αφορά τους εργαζόμενους ενώ υπάρχει και η πρόταση για επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Με την ευκαιρία αναφέρθηκε στην προσπάθεια που ξεκίνησε η περιφέρεια από την επόμενη κιόλας ημέρα της μεγάλης φωτιάς και αφορά το φύτεμα μεγάλης καμένης έκτασης από τη στροφή στη Γλύστρα έως και το Γεννάδι και μέχρι το Ασκληπειό, ενώ όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζημάρκος, από τις 41 ξενοδοχειακές που εκκενώθηκαν σήμερα παραμένουν εκτός λειτουργίας μόνο οι 5. Τέλος μίλησε για την πρωτοβουλία της περιφέρειας να φιλοξενηθούν δωρεάν στη Ρόδο όσοι τουρίστες λόγω της φωτιάς έχασαν τις διακοπές τους, που ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον πρωθυπουργό.

Κατέληξε λέγοντας, ότι είναι ζήτημα ημερών να επιστρέψουμε στον κανονικό ρυθμό των αφίξεων τουριστών στο νησί και ότι θα καταβληθεί προσπάθεια η τουριστική περίοδος να επιμηκυνθεί έως τις 15 Νοεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών