Στην τελική ευθεία των αυτοδιοικητικών εκλογών οι παρατάξεις

Στην τελική ευθεία των αυτοδιοικητικών εκλογών οι παρατάξεις

Στην τελική ευθεία των αυτοδιοικητικών εκλογών οι παρατάξεις

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 5469 ΦΟΡΕΣ

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των υποψηφίων μέχρι σήμερα

Φουλάρουν τις μηχανές τους οι παρατάξεις ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, προετοιμάζοντας με γοργούς ρυθμούς τα προγράμματα αλλά και τους υποψηφίους που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά τους.

Μόλις 62 μέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση, σε ό,τι αφορά τον δήμο της Ρόδου, έχει ανακοινωθεί ήδη ένας μεγάλος αριθμός υποψηφίων ενώ μέσα στην εβδομάδα οι παρατάξεις αναμένεται να ολοκληρώσουν τη συμπλήρωση των συνδυασμών τους δίνοντας έτσι στη δημοσιότητα νέα ονόματα υποψηφίων και υποστηρικτών των παρατάξεών τους.

Η παράταξη του νυν δημάρχου Ρόδου κου Αντώνη Καμπουράκη, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινώσει μετά τις 15 Αυγούστου και σε ανοικτή εκδήλωση που προετοιμάζεται, περισσότερα 250 ονόματα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό του.

Η παράταξη του Νίκου Γερονικόλα, ανακοίνωσε χθες άλλα 75 νέα πρόσωπα, ενώ το σύνολο των ονομάτων που ανακοινώθηκαν φθάνουν τα 135. Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθούν και δεκάδες άλλα ονόματα από την παράταξή του.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου κος Αλέξανδρος Κολιάδης, ανακοίνωσε χθες τα 50 πρώτα ονόματα των υποψηφίων που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο της παράταξής του, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα και την ιδρυτική διακήρυξη. Μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν νέα ονόματα.

Ο υποψηφιος δήμαρχος Ρόδου κος Σάββας Διακοσταματίου, ανακοίνωσε συνολικά 70 υποψηφίους που θα στελεχώσουν την παράταξη. Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να ανακοινωθούν και νέα ονόματα.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου κος Βάιος Καλοπήτας, επίσης έχει ανακοινώσει συνολικά περισσότερα από 100 άτομα, είτε ως υποστηρικτές είτε ως υποψηφίους που θα στελεχώσουν την παράταξή του.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου επίσης κος Τάκης Πότσος, έχει ήδη συγκροτήσει τον συνδυασμό του και αναμένεται να προβεί σε ανακοίνωσή του επίσης μέσα στις επόμενες μέρες.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου κος Γιάννης Φλεβάρης, προετοιμάζει επίσης μεθοδικά τον δικό του συνδυασμό, με καθημερινές επαφές και συναντήσεις σε όλη τη Ρόδο.

Οι εκλογές στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Ο νυν περιφερειάρχης κος Γιώργος Χατζημάρκος, έχει ολοκληρώσει σχεδόν την κατάρτιση του συνδυασμού του, έχοντας ξεκινήσει να ανακοινώνει υποψηφίους που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό του από τον προηγούμενο Μάρτιο. Ο Γιώργος Χατζημάρκος, έλαβε ήδη στήριξη από τη Νέα Δημοκρατία. Τα ονόματα που θα στελεχώσουν όμως το ψηφοδέλτιό του, προέρχονται και από άλλους πολιτικούς χώρους.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης κος Νικηφόρος Παπανικόλας, έχει ήδη λάβει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του πριν από μερικές ημέρες, και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινώσει τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό του τόσο από τις Κυκλάδες όσο και από τα Δωδεκάνησα.

Η Χρύσα Καραγιάννη, με τη στήριξη και την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να είναι υποψήφια περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, εφόσον όπως η ίδια υποστήριξε ευοδωθούν οι συζητήσεις με τα κεντρικά όργανα του κόμματος, αναλαμβάνοντας έτσι την ευθύνη που της αναλογεί για να ηγηθεί ενός συνδυασμού προοδευτικού με στόχο μία δικαιότερη ανάπτυξη των νησιών μας.

Ο υποψήφιος με τη στήριξη του ΚΚΕ επίσης κος Γιάννης Αγγέλου έχει ήδη ξεκινήσει με τη συνεργασία στελεχών της αυτοδιοίκησης σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, τις διαδικασίες για τη στελέχωση του ψηφοδελτίου στο Νότιο Αιγαίο.

Οι βασικές αλλαγές που θα ισχύσουν στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης
Οι βασικές αλλαγές, συνοψίζονται στα εξής:
Επαναφορά της 5ετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα αναδειχθούν από τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου.

Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται σε ποσοστό 43% συν μία ψήφο.
Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του οικείου συμβουλίου και ευθυγραμμισμένο με το ισχύον όριο στις εθνικές εκλογές.

Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών, στον πρώτο συνδυασμό.
Προβλέπεται η εκλογή συμβουλίων ή προέδρων τοπικών κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια. Οι υποψήφιοι τοπικών συμβουλίων, θα πρέπει να συμμετέχουν σε ψηφοδέλτιο υποψήφιου δημάρχου. Πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς, ανεξαρτήτως συνδυασμού, από τον πρώτο γύρο.

Η υποβολή των υποψηφιοτήτων γίνεται μόνο μέσω συνδυασμών και με δήλωση που υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πύλη gov.gr, κατ' επιλογή του υποψηφίου με το πατρώνυμο ή το μητρώνυμό του.

Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών, για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών και η 10η Σεπτεμβρίου για την ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και οι υποψήφιοι να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό σώμα.

Ο αριθμός των μελών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, καθώς και των συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων καθορίζεται με βάση συγκεκριμένες πληθυσμιακές κλίμακες. Προβλέπεται λελογισμένη μείωση του αριθμού των μελών τους. Δήμος που αποτελείται από περισσότερες από έξι (6) δημοτικές ενότητες και έχει πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους, δικαιούται αυξημένου αριθμού μελών δημοτικού συμβουλίου.

Εξορθολογίζεται και συστηματικοποιείται το πλαίσιο κωλυμάτων εκλογιμότητας και ασυμβιβάστων, λαμβανομένων υπόψιν και παρατηρήσεων που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.
Επαναδιατυπώνονται με σαφήνεια και πληρότητα δικονομικές διατάξεις που αφορούν στην εκδίκαση διαφορών που σχετίζονται με τις εκλογές ΟΤΑ.

Για τη διεξαγωγή των εκλογών δημοτικών και περιφερειακών αρχών λαμβάνεται υπόψιν ο μόνιμος πληθυσμός, όπως αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.
Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, ο εκλεγμένος περιφερειάρχης, κατά τη διάρκεια της θητείας του, τελεί σε αναστολή της επαγγελματικής του δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού, τα μέλη των τοπικών συμβουλίων και ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου, εξαρτώνται άμεσα από τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού.

Άρα, τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού, οδηγούν σε αυτόματη μείωση, ή αύξηση μελών τοπικών συμβουλίων χωριών και μείωση, ή αύξηση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων σε κάποιες περιπτώσεις.

Καθιερώνεται απαραβίαστο ασυμβίβαστο για όσους έχουν ειδική σχέση με τον δήμο και αποκλείεται η υποψηφιότητά τους, στην συγκεκριμένη περιοχή.

Όποιοι συνδέονται με τον οικείο δήμο, τα νομικά του πρόσωπα ή τα νομικά πρόσωπα στα οποία αυτός συμμετέχει, με σύμβαση προμήθειας, εκτέλεσης έργου, παροχής υπηρεσιών, παραχώρησης δικαιώματος εκμετάλλευσης έργου ή υπηρεσίας με αντικείμενο συνολικής αξίας άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, εφόσον η σύμβαση είναι σε ισχύ κατά και μετά την 1η Ιανουαρίου του έτους διεξαγωγής των εκλογών.


Δεν αποτελεί κώλυμα ή ασυμβίβαστο η ιδιότητα του μέλους της διοίκησης ή του υπαλλήλου δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών κοινής ωφέλειας, που συνδέονται με τον οικείο δήμο, τα νομικά του πρόσωπα ή τα νομικά πρόσωπα στα οποία αυτός συμμετέχει, με σύμβαση που είναι σχετική με το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους.

Διαβάστε ακόμη

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια