Στις 19 Αυγούστου θα γίνει η 7η Γιορτή Λοπιού στην Κατταβιά

Στις 19 Αυγούστου θα γίνει  η 7η Γιορτή Λοπιού στην Κατταβιά

Στις 19 Αυγούστου θα γίνει η 7η Γιορτή Λοπιού στην Κατταβιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1343 ΦΟΡΕΣ

Την 7η Γιορτή Λοπιού θα συνδιοργανώσουν ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Ρόδου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατταβιάς «Η Αγία Παρασκευή» το Σάββατο 19 Αυγούστου 2023 στον εξωτερικό χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής στην Κατταβιά με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προσφέρεται σε ντόπιους και επισκέπτες η παραδοσιακή φασολάδα καθώς και παραδοσιακά εδέσματα της περιοχής. Παράλληλα, θα γίνει παρουσίαση του παραδοσιακού τρόπου αλωνίσματος του φασολιού ενώ στον χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχουν περίπτερα με παραδοσιακά κατταβενά προϊόντα. Η εκδήλωση θα συνοδευτεί με παραδοσιακούς χορούς από ντόπια συγκροτήματα με τη συνοδεία της ορχήστρας του Στέφανου Θαρρενού.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατταβιάς «Η Αγία Παρασκευή» έχει αναπτύξει πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής και γαστρονομικής κληρονομιάς του τόπου. Η Γιορτή στοχεύει στην αξιοποίηση και διάσωση των τοπικών ηθών και εθίμων και τη μεταλαμπάδευσή τους στις νεότερες γενιές, αλλά και την προβολή τους στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Εκδήλωση στη Μονόλιθο
«Σβήστε τα φώτα κι ανάψτε τ' αστέρια». Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας γενικός τίτλος των φετινών εκδηλώσεων, που τα δύο προηγούμενα χρόνια γνωρίσαμε ως «Βραδιές Αστρονομίας».

Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αυτό το καλοκαίρι, που συνίσταται στο γεγονός, ότι η Κοινότητα Μονολίθου βρίσκεται σε διαδικασία ένταξής της στον IDA (International Dark-Skys Association) και με την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου.

Όποτε στην παρούσα φάση δίνεται έμφαση στη χρησιμότητα των νυχτερινών - σκοτεινών ουρανών καθώς και στην αρνητική επίδραση της φωτορύπανσης στον άνθρωπο και στο φυσικό περιβάλλον. Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Μονόλιθο το Σάββατο 12 Αυγούστου 2023 και θα περιλαμβάνει:

1. Ομιλία της αστροφυσικού Δρα Ελένης Χατζηχρήστου με θέμα «Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΎ - ΣΚΟΤΕΙΝΟΥ ΟΥΡΑΝΟΎ».

2. Μουσικό πρόγραμμα με την Πειραματική Χορωδία δήμου Ρόδου, υπό την διεύθυνση του Γιώργου Σακελλαρίδη.

3. Αστροπαρατήρηση στο πλατύ του Αγ. Αμβροσίου, υπό την καθοδήγηση του ερασιτέχνη αστρονόμου Στράτου Κουφού και τον εξοπλισμό του ερασιτεχνικού Αστεροσκοπείου Ρόδου «ΕΥΔΗΜΟΣ».

Η Αστροπαρατήρηση φέτος αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθότι εκείνη τη βραδιά από τον νυχτερινό ουρανό του χωριού θα είναι ορατό το φαινόμενο των Περσίδων ή πεφταστριών.

Η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Ρόδου, στις 17 Αυγούστου στο Νεστορίδειο Μέλαθρον, στις 20.30. Και σε αυτήν την εκδήλωση ομιλήτρια θα είναι η κα Ελένη Χατζηχρίστου, με θέμα: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ», ενώ μία μικρή εισαγωγή θα κάνει ο Στέλιος Κούτρης.

Οι ανωτέρω εκδηλώσεις οργανώνονται από κοινού, από την Κοινότητα Μονολίθου και την Ομάδα εργασίας για την ένταξη της ανωτέρω Κοινότητας στον IDA.
Παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να μην καπνίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης στο χωριό και ιδαίτερα στον Άγιο Αμβρόσιο.

Ακόμα, θα μπορούσαν να φέρουν τα δικά τους ηλιακά φαναράκια, αν το επιθυμούν.
Και να μην ξεχάσουν να έχουν μαζί τους μία ελαφριά ζακέτα.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη