Φιλήμονας Ζαννετίδης: Μεγάλες ανάγκες σε ζωοτροφές υπάρχουν στη Ρόδο

Φιλήμονας Ζαννετίδης: Μεγάλες ανάγκες σε ζωοτροφές υπάρχουν στη Ρόδο

Φιλήμονας Ζαννετίδης: Μεγάλες ανάγκες σε ζωοτροφές υπάρχουν στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1138 ΦΟΡΕΣ

Μεγάλες είναι οι ανάγκες σε ζωοτροφές που παρουσιάζονται στο νησί μας και οφείλονται στις καταστροφές που προκάλεσε η μεγάλη φωτιά του προηγούμενου μήνα, με αποτέλεσμα να χρειάζονται τεράστιες ποσότητες για να εφοδιαστούν οι κτηνοτρόφοι και να ταΐσουν τα ζώα τους.

Μάλιστα όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος πρωτογενούς τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης, η περιφέρεια θα χορηγήσει άμεσα ακόμα μία μεγάλη ποσότητα ζωοτροφών για να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να ανταπεξέλθουν καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες και οφείλονται στο ότι κάηκαν οι εγκαταστάσεις τους όπου βρίσκονταν τα αποθέματα με τις ζωοτροφές ενώ κάηκαν και οι εκτάσεις στις οποίες έβοσκαν τα ζώα. Παράλληλα ζητήθηκε η επιχορήγηση της περιφέρειας με το ποσό των 200.000 ευρώ ώστε να διατεθούν για την προμήθεια των τροφών αυτών.

Ειδικότερα η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την υποστήριξη των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την πρόσφατη δασική πυρκαγιά στη Ρόδο, προχώρησε προ ημερών στην προμήθεια σημαντικών ποσοτήτων ζωοτροφών, για τις ανάγκες της διατροφής των ζώων που εκτρέφουν.

Η σχετική προμήθεια η οποία έγινε με απόφαση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, από πιστώσεις της περιφέρειας αφορά σε 2.050 μπάλες σανό και 10 τόνους καρπό (καλαμπόκι και κριθάρι ισόποσα).

Η επιλογή των κτηνοτρόφων στους οποίους διατέθηκαν οι συγκεκριμένες ποσότητες ζωοτροφών, έγινε κατόπιν συνεργασίας της περιφέρειας με τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά, με γνώμονα τις ζημιές που υπέστησαν οι βοσκότοποι των εκτροφών καθώς και οι εκτάσεις των καλλιεργούμενων ζωοτροφών.

Τα κλιμάκια από τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ακολουθώντας τις οδηγίες εφοδίασαν τους δικαιούχους κτηνοτρόφους και σύντομα θα γίνει και νέα διανομή ζωοτροφών.

Όπως είναι γνωστό η περιφέρεια ήδη έχει ζητήσει χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να υποστηρίξει τις ανάγκες σε ζωοτροφές για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, των εκτροφών των παραγωγικών ζώων που επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά στη Ρόδο.

Ειδικότερα ο κ. Ζαννετίδης με έγγραφο που έστειλε στα δύο υπουργεία αναφέρει ότι οι συνέπειες της μεγάλης πυρκαγιάς είναι ανυπολόγιστες, ενώ έχει πληγεί και ένα μεγάλο μέρος του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού και κατ΄ επέκταση ένα πολύ μεγάλο μέρος των βοσκοτόπων που ήταν διαθέσιμοι για την ελεύθερη βόσκηση των παραγωγικών ζώων και κυρίως των αιγοπροβάτων. Επίσης μεγάλες είναι και οι ζημιές στις καλλιεργούμενες εκτάσεις με ζωοτροφές.

Ως εκ τούτου είναι προφανές ότι για αρκετό χρονικό διάστημα θα υπάρχει έλλειψη βοσκήσιμης ύλης αλλά και διαθέσιμων ιδιοπαραγώμενων ζωωτροφών για τις ανάγκες της διατροφής των παραγωγικών ζώων στο νησί της Ρόδου και ιδιαίτερα στις πληγείσες περιοχές.

Για την κάλυψη των παραπάνω αναγκών σε ζωοτροφές ζητήθηκε η χρηματοδότηση της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το ποσό των 200.000 ευρώ από πιστώσεις του υπουργείου για την προμήθεια ζωοτροφών που θα καλύψουν τις ανάγκες της διατροφής των ζώων των πληγεισών περιοχών του νησιού για ένα έτος.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη