Μητροπολίτης Ρόδου: "Αν έφευγαν οι μοναχές θα είχε καεί η Υψενή"

Μητροπολίτης Ρόδου: "Αν έφευγαν οι μοναχές θα είχε καεί η Υψενή"

Μητροπολίτης Ρόδου: "Αν έφευγαν οι μοναχές θα είχε καεί η Υψενή"

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3176 ΦΟΡΕΣ

Σημαντική περιβαλλοντική καταστροφή υπέστησαν εκκλησιαστικοί χώροι από τη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε τη Ρόδο, σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλο αφού, μεταξύ άλλων, κάηκαν πεντακόσιες ελιές εκατόν πενήντα-διακοσίων ετών!

Σε δηλώσεις του χθες ο Σεβασμιώτατος, κληθείς να κάνει μία αποτίμηση των ζημιών που υπέστησαν εκκλησιαστικοί χώροι από την πρόσφατη καταστροφή, καταρχάς, διευκρίνισε ότι ο εκκλησιαστικός χώρος που υπέστη κτηριακές ζημιές ήταν μόνο η Μονή της Υψενής.

Εκεί, κάηκε η οροφή της παλιάς πτέρυγας που υπήρχε αλλά επειδή κάτω από τα κεραμίδια υπήρχε τσιμέντο δεν μεταφέρθηκε η φωτιά στους εσωτερικούς χώρους, οπότε αυτή περιορίστηκε μόνο στην κεραμοσκεπή. Είπε, χαρακτηριστικά:

«Αλλά μπορώ να πω ότι, αν δεν παρέμεναν οι μοναχές στον καινούργιο Ναό -που τους παρείχε ασφάλεια και να βγουν αμέσως μόλις πέρασε η πύρινη λαίλαπα και ν’ αρχίσουν να σβήνουν-, η Υψενή θα είχε υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή γιατί είχε πάρει φωτιά και σε άλλα μέρη.

Είχαν ξεκινήσει τα κτήρια ν’ ανάβουν φωτιά και αν υπήρχε απουσία ανθρώπων θα βρίσκαμε όλο το Μοναστήρι, εκτός του μεγάλου Ναού αποκαΐδια. Η απόφασή τους (σ.σ. των μοναχών) να παραμείνουνε ήταν σωτήρια τελικά για τον Ναό».

Όμως, σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο, παράλληλα κάηκαν γύρω στις πεντακόσιες ελιές, μεγάλες και παλιές, οι οποίες χρονολογούνται γύρω στα 150-200 έτη, με τον ίδιο να κάνει λόγο για μία «σημαντική καταστροφή».

Επίσης, κάηκαν ξινόδεντρα και όλη η περιοχή έγινε «κρανίου τόπος», όπως είπε χαρακτηριστικά αφού, ουσιαστικά, δεν υπάρχει πράσινο.

Παρόμοιες καταστροφές του περιβάλλοντος χώρου υπέστησαν και άλλοι Ναοί, κυρίως ξωκλήσια ωστόσο τα κτήρια δεν υπέστησαν ζημιές. Σχετικά, επίσης, μ’ αυτό που ειπώθηκε ότι υπέστη καταστροφές και ο Κοιμητηριακός Ναός των Λαέρμων, ο Σεβασμιώτατος θέλησε να διαβεβαιώσει ότι δεν είναι αλήθεια, απλώς κάηκαν τα κυπαρίσσια και τα δένδρα στο χώρο του νεκροταφείου. Και δήλωσε ο Σεβασμιώτατος:

«Όμως και η περιβαλλοντική καταστροφή των λατρευτικών μας χώρων είναι δυστυχώς μία μεγάλη καταστροφή και θα κάνει χρόνο για να αποκατασταθεί. Και αν λάβουμε υπόψη ότι εκείνες οι περιοχές, σε ένα μεγάλο μέρος τους, και η Υψενή και προς το Θάρρι, η μεριά του Ίγγου, είχαν ξανακαεί το 2008, δεν ξέρουμε κατά πόσον τώρα θα μπορέσει με φυσικό τρόπο να αποκατασταθεί και πάλι το δάσος».

Σημειώνεται ότι ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή υπέστησαν και τα οικήματα πίσω από το Ναό της Μεταμορφώσεως στο Κιοτάρι, αλλά αυτά είναι ιδιωτικοί χώροι.

«Αλλά η καταστροφή, είτε έχει σχέση με εκκλησιαστικούς χώρους είτε δεν έχει, είναι πολύ μεγάλη η περιβαλλοντολογική καταστροφή και ευχόμεθα ο Θεός να βοηθήσει από τη μια να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση και να αποκαταστήσουμε την πραγματικότητα του νησιού μας, -εκεί που επλήγη- και από την άλλη να παρακαλέσουμε τον Θεό να μην επιτρέψει να έχουμε παρόμοια περιστατικά στο μέλλον...», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου