Ξεκίνησε η διαδικασία πιστοποίησης της Μονολίθου ως Διεθνούς Κοινότητας Σκοτεινού Ουρανού

Ξεκίνησε η διαδικασία πιστοποίησης της Μονολίθου ως Διεθνούς Κοινότητας Σκοτεινού Ουρανού

Ξεκίνησε η διαδικασία πιστοποίησης της Μονολίθου ως Διεθνούς Κοινότητας Σκοτεινού Ουρανού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 5567 ΦΟΡΕΣ

Προστιθέμενη αξία στην ήπια μορφή τουρισμού που προάγει εδώ και χρόνια η Κοινότητα της Μονολίθου αλλά και στο τουριστικό προϊόν της Ρόδου, θα αποτελέσει η πιστοποιήσή της ως Διεθνούς Κοινότητας Σκοτεινού Ουρανού από τον οργανισμό IDA, μία προσπάθεια που έχει ξεκινήσει δυναμικά τα τελευταία χρόνια από μία ομάδα πρωτοβουλίας Μονολιθιάτων και με την έμπρακτη στήριξη του δήμου της Ρόδου.

Για την προσπάθεια καθώς και για εκδηλώσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο αυτό, μίλησαν χθες, σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο αντιδήμαρχος Τύπου και Επικοινωνίας κ. Κώστας Ταρασλιάς, το μέλος της ομάδας πρωτοβουλίας των κατοίκων, γνωστός πολιτικός μηχανικός κ. Στέλιος Κούτρης και αστροφυσικός Δρ Ελένη Χατζηχρήστου, επιστημονικά υπεύθυνη της προσπάθειας.

Αρχικά, ο κ. Ταρασλιάς ανέφερε ότι, μαζί με την ομάδα πρωτοβουλίας των κατοίκων της Μονολίθου, ξεκίνησαν την προσπάθεια ώστε να πιστοποιηθεί το χωριό ως μία περιοχή που θα ανήκει στη Διεθνή Κοινότητα Σκοτεινού Ουρανού.

Όπως είναι γνωστό, εδώ και πολύ καιρό, ο δήμος Ρόδου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα αυτής της ομάδας, πρωτοβουλίας καθώς μία περιοχή της Μονολίθου πληροί τους σκοπούς της διεθνούς κοινότητας και έχοντας ομόφωνη υποστήριξη βρέθηκαν δίπλα τους, όπως είπε, διότι θεωρούν ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Στο πλαίσιο αυτό-συνέχισε ο κ. Ταρασλιάς-η ομάδα συνεχίζει τις εργασίες της και έχει την απεριόριστη στήριξη του δήμου Ρόδου. Μάλιστα αυτή την εβδομάδα, ο δήμος μέσω του ΔΟΠΑΡ, παρέχοντας στήριξη στις δραστηριότητες της ομάδας προς αυτή την κατεύθυνση, θα πραγματοποιήσει δύο μεγάλες εκδηλώσεις: η μία είναι στο αμφιθέατρο της Μονολίθου με παρουσίαση που θα γίνει από την Δρ Ελένη Χατζηχρήστου, η οποία είναι αστροφυσικός και αναλύτρια ερευνητικής πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, συνοδεία της χορωδίας του Γιώργου Σακελλαρίδη.

Από αριστερά στη φώτο ο κ. Στ. Κούτρης, ο κ. Κ. Ταρασλιάς και η κα Ελ. Χατζηχρήστου
Από αριστερά στη φώτο ο κ. Στ. Κούτρης, ο κ. Κ. Ταρασλιάς και η κα Ελ. Χατζηχρήστου

Στη συνέχεια, την επόμενη εβδομάδα, στο μικρό αμφιθέατρο του Νεστορίδειου Μελάθρου, θα λάβει χώρα μία δεύτερη πολύ σημαντική εκδήλωση. Και είπε ο κ. Ταρασλιάς:

«Σκοπός των εκδηλώσεων είναι τόσο να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας όσο και να βρεθεί πολύ πιο κοντά η ομάδα στον προγραμματισμό των δράσεων που χρειάζεται ώστε, τελικά, μετά από τις απαραίτητες ενέργειες που θα γίνουν να πιστοποιηθεί η περιοχή στη Διεθνή Κοινότητα Σκοτεινού Ουρανού.

Εμείς, ως δήμος Ρόδου, εκφράζουμε για μία ακόμη φορά, και εμπράκτως την απεριόριστη στήριξή μας αλλά και συμμετοχή σε όλο αυτό. Εκτιμούμε ότι προσδίδει στο νησί μία υπεραξία η πιστοποίησή αυτή διότι, μέσα στα τόσα που προσφέρει η Ρόδος, θα προσφέρει ακόμα ένα κομμάτι εμπειρίας στο τουριστικό μας προϊόν αλλά και στον χώρο της επιστήμης γενικότερα».

Στη συνέχεια, ο κ. Κούτρης μίλησε εκπροσωπώντας την κοινωνία της Μονολίθου καθώς ο πρόεδρος δεν μπόρεσε να είναι παρών και τον εξουσιοδότησε να τους εκπροσωπήσει και να μεταφέρει την αμέριστη συμπαράσταση της Κοινότητας και όλων των φορέων του χωριού σ’ αυτή την πρωτοβουλία που πήραν εδώ κι ενάμιση χρόνο.

Ο κ. Κούτρης, δεν παρέλειψε, ακόμη, να σημειώσει ότι οι διαδικασίες για την πιστοποίηση είναι αρκετά δύσκολες και χρονοβόρες, εκτιμώντας, μάλιστα, ότι θα χρειαστούν δύο με τρία χρόνια για να πάρει την τελική πιστοποίηση η Μονόλιθος.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα φιλόδοξο project «το οποίο θα δώσει στην τοπική κοινωνία ένα συγκριτικό πλεονέκτημα και θα αξιοποιήσει αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα αφού όντως η συγκεκριμένη περιοχή παρουσιάζει μία ιδιαιτερότητα όσον αφορά στην αστροπαρατήρηση.

Ερωτηθείς, μάλιστα, για το πώς το βλέπουν οι κάτοικοι της Μονολίθου το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα, ο ίδιος ανέφερε ότι είναι βέβαια λίγοι οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά οι Μονολιθιάτες σε όλη τη Ρόδο το βλέπουν πολύ θετικά, έχουν καταλάβει τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας και θα τους δώσουν ακόμα περισσότερα επιχειρήματα με την ενημέρωση που θα κάνει η ομάδα για τα πλεονεκτήματα της ένταξης.

Ένα από αυτά είναι η εναλλακτική μορφή του αστροτουρισμού αφού, όπως εξήγησε, στη Μονόλιθο αυτό που προσπαθούν είναι να έχουν μία ήπια ανάπτυξη, με ήπιες μορφές τουρισμού και να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή, όπως είναι το Κάστρο και οι φυσικές της ομορφιάς, το αρχαιολογικό πάρκο της Κυμισάλας που ξεκίνησε επίσης να λειτουργεί, έστω και υποτυπωδώς, από φέτος το καλοκαίρι και έρχεται να προστεθεί και ο αστροτουρισμός για να προσελκύσει επισκέπτες. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούτρης, θεωρούν ότι δεν υπάρχει κάτοικος που να μην υποστηρίξει αυτή την πρωτοβουλία.

Πάντως, στο σημείο αυτό, ο κ. Ταρασλιάς θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι, σε καμία περίπτωση, δεν μιλάμε για συσκότιση στην περιοχή που θα πιστοποιηθεί. Δηλαδή δεν απαξιώνεται η περιουσία που υπάρχει εκεί αλλά θα έχει φωτισμό τέτοιο που θα επιτρέπει την παρατήρηση του σύμπαντος.

Ταυτόχρονα, επειδή υπάρχει μεγάλο πρόγραμμα για την αναβάθμιση του φωτισμού του νησιού θα τον προσαρμόσουν σ’ αυτές τις περιοχές και δεν θα υπάρχει έλλειψη φωτισμού κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Από την πλευρά της, η κα Χατζηχρήστου έκανε λόγο για μία μαζική ιδέα που ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο κι εξήγησε: «Η περιοχή της Μονολίθου, παρ’ ότι έχει πολλούς επισκέπτες, εξακολουθεί να είναι μία περιοχή που δεν καταλαμβάνεται από μαζικό τουρισμό και διατηρεί όλα τα προτερήματα μίας αγνής περιοχής, όσον αφορά στη φωτορύπανση.

Πράγματι, έχει αρκετά έντονο σκοτεινό ουρανό, κάτι που θεωρείται πάντα ένα μεγάλο αβαντάζ για τις ερασιτεχνικές αστρονομικές παρατηρήσεις. Αυτό είναι το ένα κομμάτι.

Άρα, λοιπόν, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να ενισχύσουμε τον αστροτουρισμό και μία διεθνής πιστοποίηση μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ προς αυτή την κατεύθυνση».

Καταρχάς-συνέχισε-γιατί είναι κάτι που θα προβάλει την περιοχή κατά κύριο λόγο γιατί μέσα από τη διαδικασία που ανέλυσε στη συνέχεια θα αποκτήσουν ένα ποιοτικό πρόγραμμα φωτισμού το οποίο θα βοηθήσει περαιτέρω στην ανάδειξη αυτής της περιοχής.

Αυτό θα το συζητήσουν περισσότερο το Σάββατο στην εκδήλωση της Μονολίθου. Ωστόσο, θέλησε να επισημάνει ότι ένας σκοτεινός ουρανός δεν είναι καλός μόνο για αστρονομικές παρατηρήσεις αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικός για την ανθρώπινη υγεία αφού γνωρίζουμε πια ότι η έκκριση ορισμένων ορμονών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε πάρα πολλές ασθένειες και σχετίζεται άμεσα με τον τεχνητό φωτισμό, όπως επίσης και για την πανίδα.

«Άρα, λοιπόν, ο σκοτεινός ουρανός είναι πάρα πολύ σημαντικός και το να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινότητα και την κοινότητα της Ρόδου σε αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί εντάσσεται και στην έννοια της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, που είναι όπως ξέρουμε ένα κεντρικό ζήτημα», τόνισε ακόμη η κα Χατζηχρήστου.

Επίσης, σημείωσε και εκείνη ότι αυτή η διαδικασία της πιστοποίησης θα απαιτήσει μερικά χρόνια αφού έχει τέσσερα-πέντε στάδια που πρέπει να ακολουθηθούν και συγκεκριμένα το στάδιο της έρευνας, της μέτρησης της φωτεινότητας ή της σκοτεινότητας αντίστοιχα του ουρανού σε διαφορετικές εποχές του έτους.

Έπειτα έχει να κάνει με την ταυτοποίηση και την καταγραφή του είδους του τεχνητού φωτισμού που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην περιοχή, τη δημιουργία ενός σχεδίου αντικατάστασης-αν αυτό χρειάζεται-ποιοτικού φωτισμού που να σέβεται το περιβάλλον και στη συνέχεια της έγκρισης από διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Οργανισμού Ανάπτυξης IDA, που ασχολείται με τη φωτορύπανση παγκοσμίως, ούτως ώστε να φθάσουν στο τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η πιστοποίηση της κοινότητας αυτής ως κοινότητας σκοτεινού ουρανού διεθνώς.

Κλείνοντας, είπε ότι αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 200 οι περιοχές παγκοσμίως που έχουν πάρει αυτή την πιστοποίηση, οι οποίες δεν είναι μόνο κοινότητες, είναι και δρυμοί και άλλου είδους περιοχές και μάλιστα, πρόσφατα, ο εθνικός δρυμός Αίνος στην Κεφαλονιά ανακηρύχθηκε ως πιστοποιημένη περιοχή σκοτεινού ουρανού στην Ελλάδα. Εάν γίνει αυτό για τη Μονόλιθο θα είναι η πρώτη κοινότητα στην Ελλάδα η οποία θα λάβει αυτή τη διεθνή πιστοποίηση.

Σημαντικό είναι ότι έχουν τη στήριξη του δήμου με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που ελήφθη τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ ρόλο θα παίξει και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας και των κατοίκων του νησιού όπως και οι εκπαιδευτικές δράσεις όπως αυτές που διοργανώνουν αυτές τις ημέρες.

Τέλος, ο κ. Κούτρης ευχαρίστησε τον δήμο, τον δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη αλλά και προσωπικά τον κ. Ταρασλιά για τη στήριξη σ’ αυτό το πρωτότυπο εγχείρημα και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, «πήρε το θέμα πάνω του» και μετά την απόφαση του Δ.Σ. ο δήμος αναλαμβάνει την υποχρέωση να τους βοηθήσει σε όλα τα στάδια σύνταξης του φακέλου.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»