Πολίτες ζήτησαν αποζημίωση για ζημιές στα Ι.Χ. τους από πτώση κλαδιών

Πολίτες ζήτησαν αποζημίωση για ζημιές στα Ι.Χ. τους από πτώση κλαδιών

Πολίτες ζήτησαν αποζημίωση για ζημιές στα Ι.Χ. τους από πτώση κλαδιών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1819 ΦΟΡΕΣ

…Μπαράζ περιπτώσεων για αποζημίωση πολιτών των οποίων τα αυτοκίνητα έπαθαν ζημιές έπειτα από πτώσεις κλαδιών δένδρων, απασχόλησαν την Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ρόδου, κατά την προχθεσινή της συνεδρίαση, η οποία αποφάσισε αρνητικά, έπειτα από τις σχετικές γνωμοδοτήσεις της νομικής υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, η Οικονομική Επιτροπή κλήθηκε να αποφασίσει για την αποζημίωση ή μη πολιτών που κατέθεσαν σχετική αίτηση έπειτα από ζημιές που υπέστησαν τα αυτοκίνητά τους λόγω πτώσης κλαδιών.

Συνολικά, επρόκειτο για πέντε περιπτώσεις που βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης ωστόσο η Οικονομική κλήθηκε να αποφασίσει για τις τέσσερις από αυτές καθώς για τη μία εκκρεμούσε γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας η οποία ζήτησε την έκθεση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος.

Επρόκειτο για πτώσεις κλαδιών σε διάφορα σημεία της πόλης και συγκεκριμένα στις οδούς Κοδριγκτώνος, Ελευθερίου Βενιζέλου, Ευκλή, Στεφάνου Καζούλη αλλά και στην Ιαλυσό.

Η γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας ήταν απορριπτική προς τα αιτήματα για αποζημίωση, για λόγους όπως ότι «η πτώση του υγιούς κλάδου ήταν αποτέλεσμα των σφοδρών καιρικών φαινομένων που επικρατούσαν στην περιοχή την ημέρα εκείνη και επομένως συντρέχει περίπτωση ανωτέρας βίας που αποτελεί λόγο απαλλαγής της ευθύνης του Δημοσίου προς αποζημίωση για ζημίες, που προήλθαν από τέτοια γεγονότα εξαιρετικά και απρόβλεπτα που δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν όσα μέτρα κι αν ελάμβανε και όση επιμέλεια και σύνεση κι αν επιδείκνυε ο μέσος συνετός άνθρωπος για την αποτροπή τους».

Σε άλλες περιπτώσεις, παρ’ όλο που αναφέρεται ότι πράγματι έλαβε χώρα το ζημιογόνο γεγονός με αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών ζημιών στο αυτοκίνητο, ωστόσο το σκεπτικό της απόρριψης έχει ως εξής:

«…Για τη στοιχειοθέτηση της ευθύνης του δήμου Ρόδου προς αποζημίωση, δεν αρκεί μόνο το γεγονός της πτώσεως του κλάδου αλλά απαιτείται να αποδειχθεί από τον αιτούντα, ο οποίος και φέρει το σχετικό βάρος απόδειξης (σ.σ. σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του νόμου) ότι στην προκειμένη περίπτωση η πτώση του συγκεκριμένου κλάδου οφείλεται σε παραλείψεις οργάνων του δήμου να προβούν σε επιβαλλόμενες ενέργειες για τη συντήρηση αυτού ή την κοπή του...».

Σημειώνεται, ακόμη, ότι η αρμοδία υπηρεσία είχε καταβάλει τις απαραίτητες ενέργειες συντήρησης και κλαδέματος του δένδρου.
Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις της νομικής υπηρεσίας.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας