Στέφανος Κασσελάκης: «Οι Ροδίτες εθελοντές στις φωτιές δείχνουν το θετικό μέλλον της χώρας»

Στέφανος Κασσελάκης: «Οι Ροδίτες εθελοντές στις φωτιές δείχνουν το θετικό μέλλον της χώρας»

Στέφανος Κασσελάκης: «Οι Ροδίτες εθελοντές στις φωτιές δείχνουν το θετικό μέλλον της χώρας»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1526 ΦΟΡΕΣ

«Να στηριχθεί το νησί με μείωση του ΦΠΑ και άμεση αποκατάσταση της εικόνας του στα διεθνή ΜΜΕ»

Με αφορμή την περιοδεία του στη Ρόδο, αμέσως μετά τις καταστροφικές φωτιές, καθώς και το βίντεο που δημοσίευσε και έκανε το γύρο του διαδικτύου προσκαλώντας τον κόσμο να επισκεφθεί το νησί, ο Στέφανος Κασσελάκης, απόδημος τέως υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm και στους δημοσιογράφους Αλέξανδρο Κόντη και Τζένη Κριθαρά.

Aκολουθούν κάποια από τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

⮚ «Στη Ρόδο επιτέλους αισθάνθηκα ότι υπάρχει ελπίδα. Μακάρι οι εθελοντές στις φωτιές να δείξουν το δρόμο για το μέλλον της χώρας»

«Ομολογώ ότι είμαι πολύ συγκινημένος διότι, επιτέλους, αισθάνθηκα ότι υπάρχει ελπίδα σ’ αυτό τον τόπο. Στη Ρόδο, συνάντησα εθελοντές στην πρώτη και τη δεύτερη γραμμή και πολλούς νέους ανθρώπους. Όταν τους ρώτησα αν θα το ξαναέκαναν, ακόμα και σε άλλο νησί στα Δωδεκάνησα, όλοι τους απαντούσαν καταφατικά ζητώντας μάλιστα να υπάρξει οργάνωση και επιμόρφωση και για άλλους εθελοντές. Ιδιαίτερα για τις νέες γενιές, η Ελλάδα μας έχει μέλλον και μακάρι η Ρόδος, με την πρόσφατη απίστευτη εμπειρία, να δείξει το δρόμο».

⮚ Είναι ντροπή να λέει ο Πρωθυπουργός -που ακόμα δεν επισκέφθηκε τη Ρόδο- ότι κάηκε μόνο το 15% της έκτασης του νησιού

«Όλο αυτό το διάστημα, ο Πρωθυπουργός δεν έχει επισκεφθεί τη Ρόδο -αν και την επισκέφθηκε προεκλογικά στις 12 Μαΐου-. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πόσο φορτωμένο είναι το πρόγραμμά του αυτές τις μέρες στην Κρήτη! Προφανώς φοβάται τις αντιδράσεις του ροδιακού κόσμου διότι είναι γεγονός ότι η Πολιτεία δεν έδρασε ως όφειλε. Το να στέλνουν ένα 112 ζητώντας να εκκενωθούν τόσες περιοχές «προληπτικά» και να αφήνουν το νησί να καίγεται με ελλιπείς πυροσβεστικές δυνάμεις, ανάγκασε πολλούς εθελοντές να παραβιάσουν την εντολή υπερασπίζοντας τον τόπο τους».

«Είναι ντροπή να λέει ο Πρωθυπουργός, σε βρετανικό δίκτυο, ότι κάηκε μόνο (!) το 15% της έκτασης του νησιού. Θα έπρεπε να απολογηθεί σε όλους τους εθελοντές που, παρά τα εγκαύματα, την κόπωση, το προσωπικό οικονομικό κόστος, κατάφεραν να μην καεί το 85%. Ο λόγος για τον οποίο δεν είχαμε βιβλική καταστροφή στη Ρόδο, είναι ο εθελοντισμός».

«Επιτέλους, ας μιλήσουμε γι’ αυτά τα ζητήματα. Ναι στην πρόληψη, τις αντιπυρικές ζώνες και την ενίσχυση εξοπλισμού με μείωση άλλων σπαταλών, ναι στην οργανωμένη εκκένωση ό,που πραγματικά χρειάζεται. Δε μπορεί να λέει ο Πρωθυπουργός στη Βουλή ότι «αυτά έχουμε, μ’ αυτά πρέπει να δουλέψουμε». Δεν μπορούμε να κάψουμε όλη τη χώρα στο βωμό της ανικανότητας της Πολιτείας».

⮚ «Η Ρόδος έχει ανάγκη νέας διεθνούς προβολής καθώς και μείωσης του ΦΠΑ»

«Το νησί της Ρόδου είναι άκρως εντυπωσιακό, πανέμορφο, με αξιοθέατα, υποδομές και μια απίστευτα πλούσια ιστορία. Λόγω των φωτιών, έχουν υπάρξει πολλές ακυρώσεις, πλέον υπάρχει μια μικρή σταθεροποίηση όμως δεν επαρκεί. Κάθε μέρα που περνά, κοστίζει 15 εκ. στο νησί και οι αφίξεις είναι περίπου στο 1/3 σε σχέση με τα αναμενόμενα νούμερα. Την ίδια στιγμή, η νέα κρατική καμπάνια προβολής, καθυστερεί».

«Γι’ αυτούς τους λόγους, εγώ και ο σύντροφός μου βγάλαμε άμεσα ένα αγγλόφωνο βίντεο με εικόνες από το νησί, ώστε να δείξουμε στην ομογένεια στην Αμερική και αλλού, σε φίλους και στη διεθνή κοινότητα, ότι η Ρόδος λειτουργεί άρτια και πρέπει να την επισκεφθούν και να την ενισχύσουν. Οι αντιδράσεις που έχουμε λάβει είναι σχεδόν ίδιες. Ο κόσμος ακούει για μεγάλες φωτιές στα διεθνή ΜΜΕ και λανθασμένα νομίζει ότι έχει καεί όλο το νησί. Δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι υπάρχει τόση πανέμορφη φύση, όπως για παράδειγμα η Κοιλάδα των Πεταλούδων, ένα τοπίο που νομίζεις ότι βρίσκεται στον Καναδά ή την Αυστρία, σίγουρα όχι σε ελληνικό νησί και μάλιστα στη μέση του καλοκαιριού!».

«Το σημαντικότερο όμως είναι, να μειωθεί ο ΦΠΑ 30% με 50% για να γίνει το νησί πιο ανταγωνιστικό. Είναι μια μικρή έμμεση επιδότηση από το κράτος για να μπορέσει να επιβιώσει η Ρόδος στον τουρισμό και σε όλους τους άλλους τομείς».

⮚ «Η αποκατάσταση στα πληγείσες περιοχές της Ρόδου πρέπει να ξεκινήσει άμεσα»

«Η Ρόδος υπέστη μια τεράστια ζημιά στο φυσικό περιβάλλον της, με πάνω από 206 χιλιάδες στρέμματα να έχουν καεί μαζί με πολλά ζώα. Το νησί βίωσε μια καταστροφή 12 ημερών που θα μπορούσε να είναι πολύ μικρότερη αν τις πρώτες μέρες, με ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες, είχαν αποσταλεί περισσότερα εναέρια μέσα πυρόσβεσης και εξοπλισμός».

«Δυστυχώς, η γενιά των μεγαλύτερων δεν θα προλάβει να δει πράσινη εκείνη την πανέμορφη φύση ενώ η αποκατάσταση πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Οι ειδικοί θα πουν σε τι βαθμό χρειάζεται να αφήσουμε το δάσος από μόνο του να αναζωογονηθεί και πού πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία της αναδάσωσης. Σίγουρα όμως, επείγει ο καθαρισμός γύρω από τον οδικό άξονα που συνδέει την πόλη της Ρόδου και το βόρειο τμήμα με τα νότια του νησιού. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για τους ντόπιους που έχουν ψυχοτραύματα από όσα βίωσαν και βλέπουν καθημερινά αλλά και για τους επισκέπτες. Να επιτρέψει το Δασαρχείο και οι αρμόδιες αρχές, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, να γίνει ο καθαρισμός σε 10-20 μέτρα πάνω από τον κεντρικό δρόμο. Επιτέλους να δούμε λίγη δράση. Κι αν δεν μπορούν αυτοί, θα πάμε όλοι μαζί οι εθελοντές -δηλώνω και εγώ ότι θα είμαι παρών-.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας