Σ. Φάμελλος: Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επούλωση των πληγών της Ρόδου

Σ. Φάμελλος: Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επούλωση των πληγών της Ρόδου

Σ. Φάμελλος: Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επούλωση των πληγών της Ρόδου

Κυριακή Πετρίδου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 5366 ΦΟΡΕΣ

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επούλωση των πληγών της Ρόδου μετά την καταστροφική πυρκαγιά και το σχέδιο για την επόμενη ημέρα του νησιού, παρουσίασε χθες, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος κ. Σωκράτης Φάμελλος, έπειτα από ένα διήμερο περιοδείας στο νησί.

Χθες, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη αυτή του κ. Φάμελλου ο οποίος, συνοδευόμενος από τον γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Διονύση Καλαματιανό, τους τέως βουλευτές Δωδεκανήσου κ. Δημήτρη Γάκη και κα Χρύσα Καραγιάννη καθώς και στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής Νότιας Δωδεκανήσου του κόμματος, επισκέφθηκε τις πυρόπληκτες περιοχές και είχε επαφές με εκπροσώπους φορέων και κοινωνικών εταίρων και συγκεκριμένα την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, τον Εμπορικό Σύλλογο Ρόδου, τους τουριστικούς πράκτορες, τους ξεναγούς, το Εργατικό Κέντρο Ρόδου, το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, το Οικονομικό Επιμελητήριο, τη Διεύθυνση Δασών, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τον δήμο Ρόδου, την περιφέρεια, με αγρότες, μελισσοκόμους, εθελοντές πυρόσβεσης και το δίκτυο για την προάσπιση του δημόσιου χώρου, «Ομπρέλα».

Ξεκινώντας με μία αναφορά στον αείμνηστο Δωδεκανήσιο υπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό, λέγοντας ότι «η μνήμη του και η παρουσία του, ταυτόχρονα, διαχρονικά είναι δίπλα μας», ο κ. Φάμελλος συνεχάρη «όλους και όλες που έδωσαν τη μάχη απέναντι σε αυτές τις καταστροφικές πυρκαγιές για πάρα πολλές μέρες» και συνέχισε:

«Η Ρόδος ταλαιπωρήθηκε και έχει πολύ σοβαρές πληγές από αυτές τις πυρκαγιές αλλά υπάρχουν πολλοί σε θεσμικούς ρόλους αλλά και απλοί πολίτες και εθελοντές που έδωσαν αυτή τη μάχη και οφείλουμε να τους συγχαρούμε και να πούμε ότι εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την επάρκεια της κοινωνίας και να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή. Για να προσθέσουμε ακόμα ένα λιθαράκι. Θέλουμε να είναι απολύτως εποικοδομητική η επίσκεψή μας».

Εξειδικεύοντας τον λόγο της επίσκεψής του, ο κ. Φάμελλος ανέλυσε τρία πεδία με τα οποία ασχολήθηκαν: Το πρώτο είναι η κάλυψη του ελλείμματος που δημιούργησε η πυρκαγιά στην περιοχή και η αποκατάσταση των επιπτώσεών της. Αυτό αφορά βασικά το εισόδημα, την περιουσία, την οικονομική και κοινωνική λειτουργία.

Το δεύτερο είναι η αξιολόγηση αυτών των δύο εβδομάδων που ήταν η περίοδος των πυρκαγιών, για να μπορέσουμε να δούμε τι είχαμε στα χέρια μας, τι είχε ο τόπος μας και τι χρειάζεται να προσθέσουμε ώστε να μην ξανασυμβεί μία τέτοια μεγάλη καταστροφή. Και το τρίτο είναι ποιο είναι το σχέδιο για την επόμενη ημέρα της Ρόδου.

Οι προτάσεις
Σχετικά με τα παραπάνω λοιπόν οι προτάσεις τους κινούνται στους παρακάτω άξονες:
Αρχικά είπε ότι θα πρέπει η πολιτεία να καλύψει το έλλειμμα που δημιούργησε η πυρκαγιά στο εισόδημα και την περιουσία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ολοκληρωθούν γρήγορα οι απογραφές των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης και να προχωρήσουν τα θέματα της επιδότησης για τη ζημιά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικό είναι το θέμα για τις ζημιές στον αγροτικό τομέα καθώς πρέπει να επιλυθούν θέματα που έχουν να κάνουν με το τι είναι δηλωμένο και τι όχι, τι ασφαλισμένο και τι όχι, τι αφορά την αποζημίωση παραγωγής και τι την αποζημίωση του γεωργικού και αγροτικού κεφαλαίου που συμβάλλει στην παραγωγή τον επόμενο χρόνο.

Το δεύτερο έχει να κάνει με την αποζημίωση των επιχειρήσεων, της απώλειας του τοπικού προϊόντος εξαιτίας των πυρκαγιών, όπου εδώ συμφώνησαν όλοι ότι πρέπει να υπάρχει μία ρήτρα απασχόλησης.

Όπως εξήγησε, η επιδότηση-επιχορήγηση θα πρέπει να γίνεται προς την επιχειρηματικότητα, μκρομεσαία ή μεγάλη, με ρήτρα απασχόλησης. Σημείωσε, μάλιστα ότι μέτρα που έχουν να κάνουν με την αναστολή εργασίας δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του τοπικού εργατικού δυναμικού και δεν συνδέονται με συνέχεια της απασχόλησης που θα μπορούσε σε άλλες περιπτώσεις να είναι ένα μέτρο που θα συζητούσαν.

Άρα, εδώ η πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα υπάρχει αυτή η ρήτρα απασχόλησης ή η ρήτρα μη απολύσεων. Επίσης, προφανώς, πρέπει να εξασφαλιστούν όλες οι μεταφορές των ασφαλιστικών φορολογικών υποχρεώσεων και όπου είναι δυνατόν η πολιτεία να στηρίξει και τον δήμο για να κάνει αντίστοιχες εφαρμογές που δεν έχουν ακόμη επιληφθεί, όπως πληροφορήθηκαν και από τους παραγωγούς και από τον δήμο.

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, χρειάζεται επεξεργασία η αρχική εξαγγελία του πρωθυπουργού για την επιδοτούμενη εβδομάδα στους «πληγέντες» τουρίστες οι οποίοι αποχώρησαν κι έκοψαν τις διακοπές τους στη Ρόδο, γιατί απ’ ό,τι έχει ενημερωθεί από όλες τις πλευρές, αυτή παραμένει στο μέτρο της εξαγγελίας και θέλει πάρα πολύ σχεδιασμό για να μπορέσει να ολοκληρωθεί.

Σε ό,τι αφορά το άλλο ζήτημα που έχει να κάνει με την ίδια την εξέλιξη της πυρκαγιάς και τις τραγικές επιπτώσεις όσον αφορά στην έκταση, έχουν ενημερωθεί για τη διαδικασία της καταγραφής των καμένων εκτάσεων. Εδώ είπε ότι υπάρχουν δύο σοβαρότατα ελλείμματα στη χώρα τα οποία αντανακλώνται και στην τοπική υπόθεση:

Το πρώτο είναι ότι η μεταφορά των Δασικών Υπηρεσιών στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έγινε καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους από τον κ. Μητσοτάκη το 2021 και δεν έχει ολοκληρωθεί με τη μεταφορά του συνολικού μηχανογράμματος με προσλήψεις και με στελέχωση.

Άρα οι δασικές υπηρεσίες σήμερα έχουν σοβαρότατο πρόβλημα στελέχωσης και έχουν και μία ημιτελή μεταφορά. Το ίδιο ισχύει και στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Κλιματικής Προστασίας, το οποίο δεν έχει οργανόγραμμα.

«Άρα έχουμε δύο βασικά θεσμικά προβλήματα», είπε και ανέφερε ότι διαπίστωσαν ότι, στην περιοχή μας, υπάρχουν έργα δασοπροστασίας τα οποία ολοκληρώθηκαν φέτος και αφορούσαν κυρίως στη δασική οδοποιία.

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, λοιπόν, θα πρέπει να επεκταθούν τα μέτρα της δασοπροστασίας περαιτέρω και στο σημείο αυτό είπε ότι οι προσλήψεις που είχαν προγραμματιστεί στη Δασική Υπηρεσία το 2019 και το πρόγραμμα δασοπροστασίας που «έτρεχε» στη Ρόδο την ίδια χρονιά, έχουν «παγώσει».

Κάτι άλλο που εντόπισαν είναι ότι η κλιματική κρίση δημιουργεί νέες απαιτήσεις που χρειάζονται νέα εργαλεία, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να αναβαθμιστεί το επίπεδο αυτό της Πολιτικής Προστασίας και αυτό του επιβεβαίωσαν τόσο η περιφέρεια όσο και ο δήμος που τους αποκάλυψαν ότι δεν υπάρχει και προσωπικό σ’ αυτές τις κρίσιμες υπηρεσίες.

«Άρα, εδώ μιλάμε για στελέχωση, για σχέδια Πολιτικής Προστασίας τα οποία λειτουργούν με πρόληψη, με σενάρια δηλαδή για τα πολύ δύσκολα περιστατικά που έχουμε μπροστά μας, τους κινδύνους, και βέβαια ενεργοποίηση ενός δικτύου εθελοντών που πρέπει να έχουν πλέον εξοπλισμό, πιστοποίηση και να είναι αποκεντρωμένοι.

Έδωσαν τη μάχη με τη φωτιά εδώ στη Ρόδο, σε πάρα πολλά σημεία μας είπαν ότι ήταν και μόνοι τους. Και βέβαια εδώ χρειαζόμαστε σενάρια φυσικών καταστροφών που να ανταποκρίνονται στα νέα προβλήματα και τα αντιπυρικά σχέδια που ενημερωθήκαμε από τη Δασική Υπηρεσία ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί», είπε ο κ. Φάμελλος.

«Άρα, καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για μία κοινωνία που δεν έχει τη θωράκιση που απαιτείται για να λύσει όλα αυτά τα μεγάλα ζητήματα», συμπλήρωσε και συνέχισε λέγοντας: «Πάντως, οφείλουμε να επαναλάβουμε και από δω, ότι η στρατηγική που ακολουθείται στις μεγάλες πυρκαγιές πλέον που είναι η στρατηγική της εκκένωσης, ώστε η φωτιά να σβήνει στη θάλασσα, δεν είναι μία
στρατηγική που αφήνει θετικό αποτύπωμα. Αντίθετα, ανοίγει πάρα πολύ την περίμετρο και έχουμε πλέον μία πληγή στο φυσικό κεφάλαιο και στην ασφάλεια της Ρόδου που έχει επιπτώσεις τόσο στην κοινωνική λειτουργία όσο και στην οικονομική λειτουργία».

Η επόμενη μέρα
Όσον αφορά στην επόμενη ημέρα, ο κ. Φάμελλος συνόψισε τα συμπεράσματά τους ως εξής: «Όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι πυρκαγιές έπληξαν δύο από τις βασικές προϋποθέσεις της επιβίωσης της Ρόδου που είναι η ασφάλεια πολιτών και τουριστών και το περιβάλλον, που είναι ταυτόχρονα ποιότητα ζωής αλλά και πρώτη ύλη, πόρος για την ανάπτυξη.

Η επιβίωση λοιπόν της κοινωνίας, η επόμενη μέρα και η αειφορία της, επιβάλλει να υπάρχουνε ισχυρές επενδύσεις της πολιτείας στο πεδίο της ασφάλειας και στο πεδίο του περιβάλλοντος.

Εδώ πρέπει να πω ότι έχουμε μία μεγάλη διαφορά από τον κ. Μητσοτάκη: εμείς πιστεύουμε ότι η πολιτεία πρέπει να είναι ισχυρή, να είναι δηλαδή έξυπνη, στελεχωμένη και να έχει και τα τοπικά εργαλεία και αυτό σημαίνει να μην υπάρχει ένα αδύναμο κράτος όπου κυριαρχούν στη λειτουργία της οικονομίας ή της κοινωνίας οι κανόνες της άγριας Δύσης. Διαφέρουμε.

Εμείς προτείνουμε λοιπόν μία ισχυρή πολιτεία. Η επάρκεια της πολιτείας θα είναι κρίσιμος παράγοντας για την επόμενη μέρα της Ρόδου. Και αυτό αφορά και την οικονομία, και τον πρωτογενή τομέα και τον δευτερογενή τομέα που είναι περιορισμένος βέβαια, αλλά και τον τουρισμό. Αφορά και την κοινωνία».

Μάλιστα, χαρακτήρισε απαράδεκτο να μην υπάρχει στελεχωμένη δασική υπηρεσία στη Ρόδο καθώς αυτό πρέπει να είναι και το βασικό αν θέλετε, επικοινωνιακό και διαφημιστικό εργαλείο για την επόμενη ημέρα: ισχυρή Δασική Υπηρεσία, ισχυρή Πυροσβεστική, ισχυρή Πολιτική Προστασία.

Άρα χρειαζόμαστε ένα μεγάλο πρόγραμμα πρόληψης πυρκαγιών -σε όλη την Ελλάδα βέβαια- το οποίο αντιστοιχεί στον σχεδιασμό που είχε γίνει το 2019. Όσον αφορά στα ζητήματα του περιβάλλοντος, όπως είπε ως κυβέρνηση είχαν αφήσει έναν συγκεκριμένο οδηγό για το τι γίνεται μετά την πυρκαγιά: πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η κήρυξη της αναδασωτέας έκτασης στη Ρόδο.

Αυτό δημιουργεί και τους κανόνες προστασίας για το φυσικό περιβάλλον, ταυτόχρονα με τα μέτρα που πρέπει να πάρουν οι δασικές υπηρεσίες με τη βόσκηση, τη θήρα και άλλες δραστηριότητες εντός των κηρυγμένων περιοχών θα πρέπει να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι μελέτες για την αντιδιαβρωτική, αντιπλημμυρική προστασία στις δασικές εκτάσεις, δηλαδή στα ψηλά.

Αυτό επιβάλλεται διότι μπορεί ένα πλημμυρικό φαινόμενο ή μία έντονη βροχή τις επόμενες μέρες ή έστω μέχρι και τη χειμερινή περίοδο να δημιουργήσει προβλήματα στα σημεία αυτά, μαζί με αποσάθρωση των εδαφών ψηλά.

Φυσικά -συνέχισε- θα πρέπει να υπάρχει οριοθέτηση των χρήσεων γης, αυτό γίνεται ταυτόχρονα με την κήρυξη αναδασωτέας, ανόρθωση των προστατευόμενων περιοχών, γιατί έχουμε και περιοχές δικτύου NATURA 2000 και προστατευόμενες περιοχές που έχουν καεί και όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν με βάση την παράμετρο της φέρουσας ικανότητας αλλά και της δημόσιας διαχείρισης.

Είπε, ακόμη, ότι δεν συμφωνούν με την εξαγγελία του κ. Σκυλλακάκη για ιδιωτική διαχείριση των δασών με την «ευκαιρία» της πυρκαγιάς. Αντίθετα θεωρούν ότι η πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει αυτό το ρόλο, προφανώς θα αξιοποιήσει και συνεργεία που ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα, θα γίνουν δημοπρασίες κτλ. αλλά δεν μπορεί η διαχείριση του δάσους να περάσει σε ιδιώτες.

Εξέφρασε, ακόμη, τις επιφυλάξεις τους σχετικά με αυτό που εξήγγειλε ο κ. Πρωθυπουργός για τη στήριξη- χορηγία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αναδάσωση της Ρόδου, μιας και, όπως είπε, θα πρέπει να προηγηθούν τα έργα της φυσικής αναγέννησης και αναδάσωσης, και να αξιολογηθούν οι περιοχές που είναι διπλοκαμένες με τα επιστημονικά εργαλεία που προτείνουν οι δασολόγοι. Σε κάθε περίπτωση πάντως και από την πλευρά τους καλωσορίζουν την όποια στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κλαίοντας είπε ότι το βασικό εργαλείο για την επόμενη ημέρα της Ρόδο θα είναι και πρέπει να είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός. Συζήτησαν και με τον δήμαρχο για την εξέλιξη του χωροταξικού σχεδιασμού και διαπίστωσαν ότι δεν είναι μέχρι στιγμής προτεραιότητα της πολιτείας και δεν έχει ενταχθεί σε χρηματοδότηση ή δεν εξελίσσεται τουλάχιστον το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο της Ρόδου.

«Δεν μπορεί να υπάρχει αειφόρος τουρισμός, δεν μπορεί να υπάρχει βιώσιμη κοινωνία, δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης εάν δεν έχουμε πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό.

Πρέπει πολύ σύντομα να ξεκινήσει ένας ολοκληρωμένος πολεοδομικός σχεδιασμός στη Ρόδο που θα λαμβάνει υπόψη και τον κίνδυνο πλέον των φυσικών καταστροφών και την ανάγκη αποκατάστασης του φυσικού κεφαλαίου και την πράσινη και κλιματική μετάβαση αλλά και την ψηφιακή μετάβαση της κοινωνίας και της οικονομίας», είπε.

Διαβάστε ακόμη

Μ. Κόνσολας: «Υπόθεση όλων μας η αναβάθμιση της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο»

Μ. Κόνσολας: «Μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε Κάρπαθο, Σύμη, Αστυπάλαια και σε περιοχές της Ρόδου»

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση των Τομέων του ΕΚΑΒ στα Δωδεκάνησα

Επικοινωνία της Μίκας Ιατρίδη με την Υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου για τις άδειες φορτηγών

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη από τη Νίσυρο για την επίσκεψη των Σακελλαρίδη και Σαράντη

Για περιοδεία στην Κω βρίσκεται η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, Κατερίνα Σαράντη

Πασχαλινά γεύματα αγάπης από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Παππά, στα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο

Βασίλης Α. Υψηλάντης: « Η κυβέρνηση στη διαμόρφωση του Νέου Δικαστικού Χάρτη της χώρας έλαβε υπόψη τα προβλήματα της νησιωτικότητας»