Τριήμερη περιοδεία και συσκέψεις του προέδρου ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου στη Ρόδο

Τριήμερη περιοδεία και συσκέψεις του προέδρου ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου στη Ρόδο

Τριήμερη περιοδεία και συσκέψεις του προέδρου ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1953 ΦΟΡΕΣ

Από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση αναφορικά με την περιοδεία του κ. Σωκράτη Φάμελλου, προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ:

Τριήμερη περιοδεία, με σειρά συναντήσεων, πραγματοποίησε στη Ρόδο ο Σωκράτης Φάμελλος, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ο κ. Φάμελλος συνοδευόταν από τον Γραμματέα της ΚΟ και Βουλευτή Διονύση Καλαματιανό και κλιμάκιο πρώην υποψηφίων και διατελεσάντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ν. Δωδεκανήσου, τον συντονιστή και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής.

Η περιοδεία ξεκίνησε από τις καμένες εκτάσεις της Ρόδου και τη συζήτηση με πυρόπληκτους κατοίκους χωριών και εθελοντές οι οποίοι τόνισαν ότι υπήρξε μικρή διαθεσιμότητα δασοπυρόσβεσης και έλλειψη συντονισμού ενώ το δόγμα της εκκένωσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση, αφήνει ένα τραγικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, στις περιουσίες και στις επιχειρήσεις. Πολλοί πολίτες μάλιστα, ανέφεραν ότι παραβίασαν τα μέτρα απαγόρευσης ώστε να σώσουν τα σπίτια και τις μικρές επιχειρήσεις τους.

«Τα ελλείματα στο πλαίσιο πρόληψης, πολιτικής προστασίας και πυρόσβεσης, πρέπει να ενισχυθούν άμεσα για να υπάρχει πραγματική ασφάλεια και ποιότητα στον αγροτικό τομέα, στο τουριστικό προϊόν και στο επίπεδο ζωής των πολιτών» ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Μπροστά στους νέους κινδύνους χρειαζόμαστε, μία πραγματική πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών, αλλά και μία αναβαθμισμένη και αποτελεσματική πολιτική για τη δασοπυρόσβεση και την πολιτική προστασία».

Ακολούθησαν συσκέψεις με θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής, εκπροσώπους και σωματεία εργαζομένων, τουριστικούς, αγροτικούς, οικονομικούς και εθελοντικούς φορείς. Πιο αναλυτικά:

Με τους Προέδρους της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και Συλλόγου Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου καθώς και με εκπρόσωπο του Σωματείου Διπλ. Ξεναγών Δωδεκανήσου, η συζήτηση εστίασε στην ανάγκη άμεσης αποζημίωσης των ζημιών και της απώλειας εισοδήματος των τουριστικών επιχειρήσεων στη Ρόδο με ρήτρα διασφάλισης εργασίας.

Συνάντηση έγινε και με εκπροσώπους του Δικτύου για την προάσπιση του δημόσιου χώρου "Ομπρέλα" όπου συζητήθηκαν τα περιστατικά αυθαίρετων κατασκευών, παραβίασης αρχαιολογικής νομοθεσίας, καταπάτησης δημόσιου χώρου και αιγιαλού στη Ρόδο.

Με το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, το Οικονομικό Επιμελητήριο, τον Σύλλογο Τοπογράφων και τον Εμπορικό Σύλλογο Ρόδου, έγινε διεξοδική συζήτηση για την ανάγκη κάλυψης του ελλείμματος που η πυρκαγιά δημιούργησε στο τοπικό εισόδημα, αλλά και για την ανάγκη χωροταξικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού που απουσιάζει από τη Ρόδο.

«Μόνο η οργάνωση και ο σχεδιασμός των χρήσεων γης μπορεί να δώσει βιώσιμη προοπτική και απασχόληση στη Ρόδο καθώς και να εξασφαλίσει την κλιματική και πράσινη μετάβαση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος.

Οι συσκέψεις συνεχίστηκαν την επόμενη μέρα, όπου σειρά είχαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου και εκπρόσωποι αγροτών και μελισσοκόμων στην ΕΑΣΔ, με τα κύρια συμπεράσματα να είναι τα εξής:

· Απαραίτητη προϋπόθεση της επόμενης ημέρας στη Ρόδο είναι η ρήτρα διασφάλισης της απασχόλησης.

· Τα εργαλεία στήριξης της επιχειρηματικότητας πρέπει να εξασφαλίζουν ότι δεν θα γίνουν απολύσεις και ότι δεν θα εφαρμοστεί μέτρο αναστολής εργασίας εις βάρος των εργαζομένων.

· Παράλληλα, πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει αποζημίωση του αγροτικού κεφαλαίου και της απολεσθείσας παραγωγής από τις πυρκαγιές για τον πρωτογενή τομέα.

Στη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου, κομβικό θέμα της σύσκεψης ήταν το ζήτημα στελέχωσης των δασικών υπηρεσιών και τα έργα πρόληψης πυρκαγιών στις δασικές εκτάσεις. Επίσης κρίσιμο θέμα αποτελεί η συνεργασία όλων των φορέων στην πυρόσβεση και στην πολιτική προστασία.

«Με την κλιματική κρίση σε εξέλιξη είναι αδιανόητο να μην έχουν ολοκληρωθεί τα αντιπυρικά σχέδια, να μην υπάρχει στελέχωση στις δασικές υπηρεσίες και η μεταφορά τους στο ΥΠΕΝ να έχει μείνει ημιτελής χωρίς διοικητική στήριξη. Άμεση προτεραιότητα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η κήρυξη των αναδασωτέων εκτάσεων και η μελέτη και κατασκευή των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων πριν από τη χειμερινή περίοδο» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΟ.

Οι συναντήσεις στην πυρόπληκτη Ρόδο συνεχίστηκαν με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Χατζημάρκο, και τον Δήμαρχο Ρόδου, κ. Καμπουράκη, και τους συνεργάτες τους αντιπεριφερειάρχες και αντιδημάρχους, με βασικούς άξονες:

- Την πρόληψη πυρκαγιών, τα συμπεράσματα από την πυρόσβεση και την υποστήριξη πολιτών και τουριστών και τις ζημιές.

- την ανάγκη αναβάθμισης και στελέχωσης της πολιτικής προστασίας και όλων των δράσεων προσαρμογής στην κλιματική κρίση

- την ανάγκη στελέχωσης όλων των αυτοδιοικητικών δομών

- την αναπλήρωση των οικονομικών ζημιών από τις πυρκαγιές

- την ανάγκη πολεοδομικού σχεδιασμού, οργάνωσης χρήσεων γης και αποκατάστασης της φυσικού κεφαλαίου

Για τις διαμαρτυρίες που μεταφέρθηκαν στο κλμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφορικά με την εκτεταμένη ανομία και παραβίαση των κανόνων του δημόσιου χώρου και της χρήσης του αιγιαλού, έγινε «αυτοψία» στην παραλία της Αγίας Μαρίνας.

Ο Σωκράτης Φάμελλος με ξεχωριστή του ανάρτηση, σημειώνει: «Εδώ διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν σε λειτουργία εγκαταστάσεις και δραστηριότητες, για τις οποίες μας ενημέρωσαν ότι λειτουργούν χωρίς τις απαιτούμενες άδειες, με κατάληψη δημόσιου χώρου, με παραβίαση της νομοθεσίας περί αυθαιρέτων και, όπως έχει ήδη δημοσιοποιηθεί πρόσφατα, με παραβιάσεις των όρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. Οι ξαπλώστρες και τα τραπέζια μέσα στη θάλασσα λειτουργούν κανονικά.

Όπως μας ενημέρωσαν στην επίσκεψη μας στη Ρόδο, το Εργατικό Κέντρο αλλά και κοινωνικοί φορείς και πρωτοβουλίες, η Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας, και συνολικά η Πολιτεία, δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και υπάρχει πολλαπλή παραβίαση των κανόνων δικαίου και της νομοθεσίας. Νομίζω ότι μπορεί ο κ. Γεωργιάδης αλλά και ο κ. Μητσοτάκης να έρθουν να διαπιστώσουν τι σημαίνει προστασία του υγιούς ανταγωνισμού, του δημόσιου χώρου, της εργασίας και του περιβάλλοντος. Ιδού η Ρόδος, κ.Μητσοτάκη!

Εμείς ήρθαμε και είδαμε ότι δυστυχώς όλα αυτά τα οποία καταγγέλθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες στα μέσα ενημέρωσης ισχύουν και σήμερα και λειτουργούν».

 

 

Διαβάστε ακόμη

Γ. Παππάς, υφυπουργός Ναυτιλίας: «Με το σχεδιασμό μας διασφαλίζουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κάσου και Καρπάθου»

Μ. Κόνσολας: «Υπόθεση όλων μας η αναβάθμιση της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο»

Μ. Κόνσολας: «Μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε Κάρπαθο, Σύμη, Αστυπάλαια και σε περιοχές της Ρόδου»

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση των Τομέων του ΕΚΑΒ στα Δωδεκάνησα

Επικοινωνία της Μίκας Ιατρίδη με την Υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου για τις άδειες φορτηγών

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη από τη Νίσυρο για την επίσκεψη των Σακελλαρίδη και Σαράντη

Για περιοδεία στην Κω βρίσκεται η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, Κατερίνα Σαράντη

Πασχαλινά γεύματα αγάπης από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Παππά, στα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο