Με 30 παγκόσμιες πρεμιέρες το Διεθνές Φεστιβάλ Καστελλόριζου

Με 30 παγκόσμιες πρεμιέρες το Διεθνές Φεστιβάλ Καστελλόριζου

Με 30 παγκόσμιες πρεμιέρες το Διεθνές Φεστιβάλ Καστελλόριζου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1132 ΦΟΡΕΣ

Με 30 ελληνικές, διεθνείς και παγκόσμιες πρεμιέρες στο επίσημο και στο μικρό διαγωνιστικό τμήμα ξεκινά σε λίγες μέρες το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου “Beyond Borders”.

Προσωπικά και πολιτικά διλήμματα, η μνήμη, η πίστη, ο πόλεμος, η προσφυγιά, οι εμφύλιες συγκρούσεις, οι προκλήσεις της τεχνολογίας και της παγκοσμιοποίησης, ο ρατσισμός, οι έμφυλες ταυτότητες, η δικαιοσύνη είναι ορισμένες μόνο από τις θεματικές με τις οποίες καταπιάνονται δημιουργοί απ’ όλο τον κόσμο πολλοί από τους οποίους θα βρεθούν δια ζώσης στο Καστελλόριζο για να μοιραστούν τις ιδέες και τις εμπειρίες τους σε μία κινηματογραφική συνάντηση πέρα από τα σύνορα.

Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 20 έως 27 Αυγούστου στο Καστελλόριζο και εκτός από τις παραγωγές περιλαμβάνει και πλούσιες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και συναυλίες στις οποίες θα τραγουδήσουν μεταξύ άλλων οι: Φωτεινή Δάρρα, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Κορίνα Λεγάκη.

Aπό το 2016, με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) και σε συνεργασία με την Ecrans de Mondes (Παρίσι) για τη διεθνή προώθησή του, το Beyond Borders προσφέρει στο μεσογειακό, ευρωπαϊκό και εν γένει διεθνές κοινό μια ετήσια, συναρπαστική εμπειρία αποτελούμενη από ταινίες με ιστορικό και πολυπολιτισμικό περιεχόμενο, γεγονότα και προσωπικότητες που διαμόρφωσαν και σφυρηλάτησαν τις χώρες, τους ανθρώπους και τους πολιτισμούς μας.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να γιορτάσει και να υπογραμμίσει την ομορφιά και την προσφορά της κινηματογραφικής αφήγησης μέσω της Ιστορίας και της Κοινωνίας.

Να γεφυρώσει ανθρώπους, ιδέες και οράματα από κάθε πλευρά της υφηλίου μέσω ποικιλόμορφων εικονογραφικών μωσαϊκών.

Να εμπνεύσει, να προβληματίσει και να τροφοδοτήσει με δημιουργική ανησυχία για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Το Beyond Borders αφορά, εν κατακλείδι, το ανθρώπινο αποτύπωμα στο τώρα και το τότε, στο εδώ και το παντού.

Χρονικά εκτεινόμενο εντός της τελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου, το Φεστιβάλ λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στην «Άκρη του Αιγαίου», στο πανέμορφο και ακριτικό Καστελλόριζο, παραμεθόριο γραμμή μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Κατά αυτόν τον τρόπο ο εορτασμός του πολιτισμού και της πρωτοποριακής κινηματογραφίας συνδέονται σπονδυλωτά και αναπόσπαστα με τη διεξαγωγή πολλών παράλληλων πολιτιστικών δράσεων (εκθέσεις εικαστικών και φωτογραφίας, επιμορφωτικά προγράμματα, παιδικά εργαστήρια, διαλέξεις, ημερίδες και workshops, masterclasses και pitching labs κ.ά.) που προσελκύουν το ενδιαφέρον τόσο του σινεφίλ και ευρέος κοινού, όσο και των επαγγελματιών της εγχώριας και παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Με πλήθος βραβείων για τα διαγωνιστικά του τμήματα, με 3 ταυτόχρονες σκηνές προβολών και δεκάδες παγκόσμιες, διεθνείς και ελληνικές πρεμιέρες κάθε χρόνο, το Beyond Borders επιδιώκει συστηματικά και επίμονα την διασφάλιση της κινηματογραφικής αρτιότητας του προγράμματός του, το οποίο επικεντρώνεται σε ταινίες που ασχολούνται με ιστορικά γεγονότα και προσωπικότητες, με κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, σύγχρονα ή μη, με την ανάδειξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εν γένει με κάθε διασυνοριακό πυρήνα προβληματισμού που αντανακλά τις ανησυχίες της σύγχρονης κινηματογραφικής τέχνης.

Επενδύοντας στην ποιότητα, παρά στην ποσότητα, το Beyond Borders αποτελεί ένα boutique κινηματογραφικό Φεστιβάλ, το οποίο συνεχώς επιζητά την εξέλιξη και την πρόοδο.

Ενδεικτικό της θέλησης του Φεστιβάλ για εξωστρέφεια και συγκερασμό με τον ευρύτερο χώρο των Τεχνών και των Γραμμάτων είναι και η ύπαρξη τιμώμενων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, τιμώμενων χωρών, τιμώμενων μέσων ενημέρωσης και τιμώμενων κινηματογραφικών φεστιβάλ.

Σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες οι συνεργασίες είναι τόσο εγχώριες, όσο και διεθνείς, εξυμνώντας και υπογραμμίζοντας πράγματι τον τίτλο του Φεστιβάλ ως «Πέρα από τα Σύνορα».

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (www. idisme.gr), διοργανωτής και εμπνευστής του Beyond Borders | Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου ιδρύθηκε το 2008 από μία ομάδα ιστορικών και σήμερα απαριθμεί περισσότερα από 49.000 μέλη σε όλη την Ελλάδα.

Μεταξύ των δράσεών του περιλαμβάνονται οι εκδόσεις επιστημονικών και λογοτεχνικών βιβλίων, η δημιουργία ιστορικών ντοκιμαντέρ, καθώς και η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε σχολεία, ιδρύματα και σχολές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την Ορεστιάδα μέχρι το ακριτικό Καστελλόριζο με σκοπό τη διάχυση της γνώσης στους νέους ανθρώπους, καθώς και τη διδασκαλία άγνωστων -κατά κύριο λόγο- πτυχών της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης και της υποχρεωτικής ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να επαναφέρει το ζήτημα του εκπατρισμού και του ξεριζωμού στο σήμερα και να αναστοχαστεί κριτικά πάνω σε αυτό.

Να προβληματίσει με προσωπικές ιστορίες που καταλήγουν να είναι συλλογικές και να παρατηρήσει μεγάλες εξελίξεις στις σύγχρονες κοινωνίες και πώς αυτές επιδρούν στην ξεχωριστή καθημερινότητα όλων μας.

Βρίσκοντας πάτημα στο προνομιούχο πεδίο της οπτικοακουστικής αφήγησης που προσφέρει ο κινηματογράφος, η 8η έκδοση του Beyond Borders μέσω των προβολών της και πολλών παράλληλων πολιτιστικών δράσεων (εικαστικές εκθέσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά εργαστήρια και διαλέξεις, μουσικές συναυλίες και ιντερλούδια) στοχεύει στη δημιουργική συνδιαλλαγή με το κοινό του και την παραγωγή ενός ανοιχτού προβληματισμού προσκαλώντας μας να σκεφτούμε αν αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου, ο Καναδάς είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ως η «Τιμώμενη Χώρα».

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας