Φίλιππος Ζάχαρης: Δύσκολος ο χειμώνας για την Ευρώπη

Φίλιππος Ζάχαρης: Δύσκολος ο χειμώνας για την Ευρώπη

Φίλιππος Ζάχαρης: Δύσκολος ο χειμώνας για την Ευρώπη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 899 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Φίλιππος Ζάχαρης

Με αυτά κι αυτά οδεύουμε αργά και σταθερά προς το τέλος του καλοκαιριού και αυτό που θε πρέπει να μας απασχολεί, είναι πως θα επιβιώσουμε τον χειμώνα καθώς τα νοικοκυριά θα έρθουν αντιμέτωπα με μεγάλα προβλήματα βιωσιμότητας και ειδικά εκείνα που έχουν μέτρια εισοδήματα και απολαβές.


Αυτό που θα πρέπει να απασχολήσει τον καθένα και την καθεμιά δεν είναι τόσο το ότι ένα ακόμη καλοκαίρι βγήκε κουτσά – στραβά σε ό,τι αφορά την ψυχαγωγία και την ξεκούραση, αλλά το ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η ελληνική κοινωνία εισέρχεται για μία ακόμη φορά σε σημαντική οικονομική κρίση που θα φανεί ιδιαίτερα τον χειμώνα σε όλη την Ευρώπη μετά από τη βάρβαρη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όποιος δεν το έχει αντιληφθεί αυτό, απλά κωφεύει και κλείνει τα μάτια μπροστά στην επερχόμενη νέα οικονομική λαίλαπα. Τα ευρωπαϊκά κράτη ευρισκόμενα σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο, θα πρέπει να βρουν τους τρόπους για να εξασφαλίσουν τους πολίτες τους κατά το δυνατόν, καθώς μετά τους ρωσικούς εκβιασμούς οι τομές στην ενέργεια έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, το ίδιο όπως και οι τιμές των βασικών αγαθών διατροφής και σίτισης.

Στη χώρα μας, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει η ιταμή πλην όμως σημαντική παροχή του market pass για τα φτωχά και αδύνατα οικονομικά νοικοκυριά, μία παροχή που δεν λύνει βέβαια συνολικά το πρόβλημα αλλά που για τα νοικοκυριά αυτά αποτελεί μια στιγμιαία ανάσα. Το ποσό βέβαια της ενίσχυσης που αναλογεί είναι προκλητικά χαμηλό, εντούτοις με μία ειλημμένη προσθήκη, θα μπορούσε να αποτελεί μία πηγή εσόδου για τα νοικοκυριά αυτά.

Η Ελλάδα θα βρεθεί για μία ακόμη φορά στο μάτι του κυκλώνα και ο τουρισμός – πέρα από κάποια πρόσκαιρα κέρδη σε μεμονωμένους ξενοδόχους και ιδιοκτήτες καταστημάτων ψυχαγωγίας και διασκέδασης, συνολικά δεν φαίνεται να έχει αποδώσει τα μέγιστα. Θα χρειαστεί λοιπόν επί του προκειμένου μία τονωτική ένεση για να συνέλθει η ελληνική οικονομία από το παρατεταμένο σοκ του έχει υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Αυτή την βοήθεια δεν νομίζω ότι μπορεί να την προσφέρει η τωρινή κυβέρνηση. Πέρα από κάποιες μικρές παροχές, πέρα από ανεπαρκή βοηθήματα, δεν αναμένεται κάτι το συγκλονιστικό που θα ανέτρεπε άρδην τα υφιστάμενα ισχύοντα δεδομένα.

Αυτός ο χειμώνας λοιπόν αναμένεται πολύ δύσκολος με δεδομένο ότι η απειλή που ακούει στο όνομα Ρωσία θα συνεχίσει να προκαλεί αλυσιδωτές παρενέργειες στην οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα και κατ΄επέκτασιν όλη η Ευρώπη στο σύνολό της θα πρέπει να βρει τους τρόπους να αντιμετωπίσει την δύσκολη επερχόμενη κατάσταση τον χειμώνα. Οι πολίτες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το μέλλον τους εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τις δικές τους προσπάθειες που θα πρέπει να καταβάλλουν σε όλα τα επίπεδα. Στη χώρα μας αναμένεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας και κανείς δεν θα πρέπει να επαναπαύεται στα προσωρινά βοηθήματα.

Δυστυχώς, ο κόσμος έχει χωριστεί σε δύο μέρη: στις χώρες με τη σχετική δημοκρατία και στις χώρες με δικτατορικά καθεστώτα. Βέβαια το τοπίο ξεκαθάρισε και αυτό από μια άποψη είναι θετικό διότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα πράγματα παίρνουν τον δρόμο τους. Αρκεί να μην πανικοβάλλονται οι πολίτες και να οδηγούνται σε αδιέξοδες αποφάσεις. Κι αυτό επειδή οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με τις πολιτικές τους είναι αυτές που εξέθρεψαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα δικτατορικά καθεστώτα της Ρωσίας και της Κίνας, αυτά τα καθεστώτα που πλέον συνιστούν παγκόσμια απειλή.

Διαβάστε ακόμη

Θάνος Ζέλκας: Μέτρα. Όχι ημίμετρα

Αγαπητός Ξάνθης: Ο κος Ζαχαριάδης, ένας ακάματος εργάτης της Δημοσιογραφίας και εκπομπής ήθους

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;