Έφθασαν τα υλικά για την Β’ φάση των έργων ύδρευσης από το Φράγμα

Έφθασαν τα υλικά για την Β’ φάση των έργων ύδρευσης από το Φράγμα

Έφθασαν τα υλικά για την Β’ φάση των έργων ύδρευσης από το Φράγμα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 908 ΦΟΡΕΣ

Έφτασαν στη Ρόδο τα υλικά και ειδικά οι σωλήνες που θα χρησιμοποιηθούν για τη δεύτερη φάση των έργων ύδρευσης από το Φράγμα Γαδουρά, οι οποίες θα καλύψουν οριστικά τις ανάγκες σε Αρχάγγελο, Αφάντου και Νότια Ρόδο.

Η κατασκευή των έργων ύδρευσης χωρίστηκε σε δύο φάσεις. Τα έργα Α’ φάσης περιελάμβαναν το Φράγμα, τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) και τον βασικό αγωγό μεταφοράς νερού μέχρι τις νότιες δεξαμενές Ασγούρου και Αγ. Αποστόλων της πόλης της Ρόδου.

Η κατασκευή των έργων Α’ φάσης ξεκίνησε το 2002 και ολοκληρώθηκε το 2017, με την έναρξη λειτουργίας του Φράγματος Γαδουρά, ένα έργο το οποίο η περιφερειακή αρχή παρέλαβε σταματημένο και το ολοκλήρωσε.

Με την ολοκλήρωση των έργων της Β’ φάσης θα εξυπηρετηθούν άμεσα οι Δ.Ε. Αρχαγγέλου, Λίνδου, Λάρδου, Καλάθου, Πυλώνας, Ασκληπειού, Γενναδίου, Λαχανιάς και ο οικισμός Αφάντου, περιοχές με έντονη τουριστική ανάπτυξη κατά την τελευταία δεκαετία, η οποία έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ζήτησης πόσιμου νερού με αποτέλεσμα να εντείνονται οι πιέσεις στους διαθέσιμους υδατικούς πόρους της περιοχής.

Επιπλέον, έμμεσα θα εξυπηρετηθούν και οι υπόλοιποι οικισμοί ειδικά των κεντρικών και νότιων περιοχών του νησιού μέσω της σταδιακής αύξησης των αποθεμάτων των υπόγειων υδάτων και της βελτίωσης της ποιότητάς τους, ειδικά στις περιοχές στις οποίες παρουσιάζονται φαινόμενα υφαλμύρωσης. Εκτιμάται μάλιστα βελτίωση του υδατικού ισοζυγίου για τα υπόγεια ύδατα της τάξεως του 20%.

Αναλυτικά, πρόκειται να εκτελεστούν τα ακόλουθα έργα:
Έργα Νότιου Υδραγωγείου:
Κύριος Αγωγός και Δευτερεύοντες Κλάδοι από Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Νερού Ρόδου μέχρι τον οικισμό της Λαχανιάς. Τα προβλεπόμενα έργα αφορούν στην υδροδότηση της Δ.Ε. Λίνδου και των οικισμών Ασκληπιειού, Γενναδίου και Λαχανιάς της Δ.Ε. Νότιας Ρόδου. Περιλαμβάνονται δίκτυα συνολικού μήκους ~53km, πέντε (5) δεξαμενές (Ασκληπειού, Πυλώνας, Αναρυθμιστικής Α/σίου Λίνδου, Λάρδου και Λαχανιάς), τρία (3) φρεάτια διακοπής και ελέγχου και τρία (3) αντλιοστάσια.

Έργα Κεντρικού Υδραγωγείου:
– Υδραγωγείο Αρχαγγέλου: Τα σχετικά έργα αφορούν στην τροφοδοσία των υφιστάμενων Δεξαμενών Αγ. Θεοδώρων από τις οποίες υδρεύεται ο οικισμός Αρχαγγέλου. Το συνολικό μήκος του δικτύου είναι ~3,5km ενώ προβλέπεται και ένα αντλιοστάσιο που θα τροφοδοτεί τον ομώνυμο οικισμό μέσω καταθλιπτικού αγωγού.

– Υδραγωγείο Αφάντου: Τα σχετικά έργα περιλαμβάνουν τη δεξαμενή Αφάντου, τον αγωγό που την υδροδοτεί από τον κύριο αγωγό του κατασκευασμένου Κεντρικού Υδραγωγείου, συνολικού μήκους ~3km, και το αντλιοστάσιο Αφάντου για την υδροδότηση των υψηλών περιοχών του οικισμού. Από το αντλιοστάσιο Αφάντου προβλέπεται καταθλιπτικός αγωγός προς την υφιστάμενη δεξαμενή.

Σε σχετικό σχόλιό του ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος αναφέρει τα εξής:
«Ενα πολύ μεγάλο έργο, αυτό της υδρευσης Λίνδου, Νότιας Ρόδου, Αρχαγγέλου και Αφάντου, περνά στο επόμενο στάδιο.

Έφτασαν στο νησί οι σωληνώσεις των νέων δικτύων και οι δυσκολίες της περιόδου που προηγήθηκε, λόγω της αλλαγής τιμών πρώτων υλών μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ξεπεράστηκαν.

Η δουλειά στο Νότιο Αιγαίο, δεν σταματά ποτέ. Παράλληλα και ταυτόχρονα με τις όποιες καταστάσεις καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, η δουλειά δεν μένει πίσω.

Το έργο της ύδρευσης Λίνδου, Νότιας Ρόδου, Αρχαγγέλου και Αφάντου, κινδύνευσε από την εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών που έφερε η ενεργειακή κρίση αλλά δεν εγκαταλείφθηκε.

Όπως γίνεται με όλα τα έργα σε κάθε νησί μας, το πολιτικό προσωπικό και τα στελέχη της περιφέρειάς μας είναι εκεί που οι καταστάσεις, οι συνθήκες, οι προκλήσεις, απαιτούν.

Ένα ακόμα όνειρο δεκαετιών, ένα ακόμα μεγάλο έργο ξεχασμένο και απο τον χρόνο, πέρασε στο τελικό στάδιο της υλοποίησής του. Γιατί, κάποιοι λειτουργούν με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και πραγματικό ενδιαφέρον».

Από την πλευρά του ο εντεταλμένος Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης σχολιάζοντας το γεγονός ανέφερε τα εξής:
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει η ανατολική και νότια πλευρά του νησιού είναι στο τελικό στάδιο επίλυσής του!

Η πιο βασική υποδομή για την ανάπτυξη και την αειφορία ενός τόπου, παρά τα προβλήματα της εκτίναξης των τιμών στα ύψη μετά τη δημοπράτηση, περνά σε τροχιά υλοποίησης».

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη