Στο εδώλιο 49χρονος που εξαπάτησε συμπολίτες μας και τους απέσπασε 92.000 ευρώ

Στο εδώλιο 49χρονος που εξαπάτησε συμπολίτες μας και τους απέσπασε 92.000 ευρώ

Στο εδώλιο 49χρονος που εξαπάτησε συμπολίτες μας και τους απέσπασε 92.000 ευρώ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2298 ΦΟΡΕΣ

Πρωτόδικα έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 8 ετών

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου θα καθίσει τον επόμενο μήνα 49χρονος που κατηγορείται ότι πήρε το συνολικό ποσό των 92.000 ευρώ από δύο συμπολίτες μας προκειμένου να μεριμνήσει για την εξαγορά ακινήτου που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Πρόκειται για την έφεση που έχει ασκήσει ο 49χρονος κατά της απόφασης που έλαβε το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου για την υπόθεση αυτή και με την οποία έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 8 ετών, ποινή την οποία και ευελπιστεί να μειώσει ή και να «εξαφανίσει» στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Η υπόθεση εκτυλίχθηκε στο νησί μας το χρονικό διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2011 έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2012 και ο 49χρονος παραπέμφθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, σε δίκη για το αδίκημα της απάτης κατ’ εξακολούθηση τετελεσμένης και σε απόπειρα κατ’ επάγγελμα τελεσθείσας εκ της οποίας η συνολική ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, το δε σκοπούμενο όφελος υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ.

Η δίκη έγινε στις 18 Μαρτίου 2022 από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, το οποίο έκρινε ένοχο τον 49χρονο και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 8 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής του μία φορά το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 5000 ευρώ.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο 49χρονος κατηγορείται ότι στα τέλη Δεκεμβρίου 2011 εμφανίστηκε σε συμπολίτισσά μας η οποία μαζί με άλλα άτομα είναι συνιδιοκτήτρια ακινήτου στη Ρόδο και της είπε ότι υπάρχει όμορο στο ακίνητο τους οικόπεδο ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, για το οποίο θα προέβαινε στη διαδικασία εξαγοράς την οποία αν επιθυμούσαν η συμπολίτισσά μας και ο σύζυγός της καθώς και ο κατηγορούμενος, θα έπρεπε να καταβάλουν το χρηματικό ποσό των 32.000 ευρώ έκαστος.

Μάλιστα ο 49χρονος φέρεται να τους είπε πως αν δεν ήθελαν την εξαγορά υπήρχαν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι. Κατόπιν υπόδειξης του 49χρονου, στις 10 Ιανουαρίου 2012 το ζευγάρι κατέβαλε το ποσό που τους είχε ζητηθεί (64.000 ευρώ) στο λογαριασμό του κατηγορούμενου με σκοπό να τα καταβάλει αμέσως στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ο ίδιος φέρεται να διαβεβαίωσε το ζευγάρι ότι έχει γνωριμίες με διάφορα σημαντικά πρόσωπα και φορείς σε υπουργεία όπως το ΠΕΧΩΔΕ, οι οποίες και θα εξασφάλιζαν τη θετική και ταχεία έκβαση της υπόθεσης.

Επίσης δήλωσε στη συμπολίτισσά μας και στον σύζυγό της, πως αν εντός δύο μηνών δε γινόταν η εξαγορά θα επέστρεφε τα χρήματα, και για τον λόγο αυτό ο 49χρονος εξέδωσε και δέχτηκε δύο συναλλαγματικές ποσού 32.000 ευρώ έκαστη, σε διαταγή του ζευγαριού και με ημερομηνία λήξης στις 31 Δεκεμβρίου 2012.

Ένα περίπου μήνα όμως αργότερα, στις 10 Φεβρουαρίου 2012, ο 49χρονος κατηγορείται ότι ζήτησε από τη συμπολίτισσά μας και τον σύζυγό της να του καταβάλουν επιπλέον το ποσό των 14.000 ευρώ με την αιτιολογία ότι η Εφορία εκτίμησε το ακίνητο που επρόκειτο να αγοραστεί, στο ποσό των 46.000 ευρώ για κάθε μερίδιο.

Ο ίδιος δε φέρεται, προκειμένου να τους πείσει, ότι τους επέδειξε και σχεδιάγραμμα του ακινήτου που έφερε στοιχεία για την εξαγορά, ενώ τους έδωσε και εκτυπωμένο υλικό που υπέβαλε κατά δήλωσή του στο ΥΠΕΚΑ με τίτλο «Προσωρινή αναφορά στοιχείων δήλωσης» υλικό το οποίο αφορούσε στην υποβολή δήλωσης εξαγοράς του επίμαχου ακινήτου.

Όλα τα παραπάνω συνετέλεσαν στο να καταβάλει το ζευγάρι των συμπολιτών μας και τις 28.000 ευρώ (14.000 έκαστος), στους λογαριασμούς του 49χρονου, χωρίς όμως αυτή τη φορά να πάρουν κάποια συναλλαγματική καθώς ο κατηγορούμενος είχε επικαλεστεί ότι βρισκόταν εκτός Ρόδου και θα το έπραττε μόλις επέστρεφε, κάτι που όμως ουδέποτε έκανε – σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Στις επανειλημμένες ερωτήσεις του ζευγαριού σχετικά με την τύχη και την πορεία της εξαγοράς, ο 49χρονος ήταν καθησυχαστικός, ενώ στις 5 Σεπτεμβρίου 2012 ο ίδιος επικοινώνησε με το ζευγάρι τηλεφωνικά και τους ζήτησε να του καταβάλουν το ποσό των 65.000 ευρώ ώστε να ολοκληρωθεί η εξαγορά.

Το ζευγάρι των συμπολιτών μας ωστόσο αρνήθηκε να δώσει τα επιπλέον μετά τις καθυστερήσεις και έχοντας υποψίες ότι κάτι δεν πάει καλά, έθεσε προθεσμία μίας εβδομάδας στον 49χρονο και απευθύνθηκαν στον δικηγόρο τους προκειμένου να διερευνήσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου, το οποίο όπως αποδείχτηκε ανήκε σε ιδιώτη.

Συνήγορος υπεράσπισης στην υπόθεση είχε παρασταθεί ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ενώ για την υποστήριξη της κατηγορίας ο κ. Δημήτρης Σαλαμαστράκης.

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών