Ψηφιακό Μητρώο Εθελοντών θα καταρτίσει ο δήμος Ρόδου

Ψηφιακό Μητρώο Εθελοντών θα καταρτίσει ο δήμος Ρόδου

Ψηφιακό Μητρώο Εθελοντών θα καταρτίσει ο δήμος Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1487 ΦΟΡΕΣ

Ψηφιακό Μητρώο Εθελοντών ανά κατηγορία θα δημιουργήσει ο δήμος της Ρόδου, μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη, προκειμένου να αξιοποιηθεί όλος αυτός ο «πλούτος» του εθελοντισμού και της προσφοράς που αναδείχθηκε στο νησί μας κατά την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά.

Για το θέμα αυτό καθώς και για τα υπόλοιπα σχέδια της Διεύθυνσης Πληροφορικής του δήμου της Ρόδου, που «τρέχουν» αυτή την περίοδο, μίλησαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο αντιδήμαρχος Επικοινωνίας Tύπου και Εθιμοτυπίας κ. Κώστας Ταρασλιάς, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Νέων Τεχνολογιών και Πληροφορικής, κ. Σπύρος Σπυρόπουλος, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου κα Μάνθα Ζιώγου και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών κ. Νίκος Μανίκαρος.

Καταρχάς, ο κ. Ταρασλιάς, μίλησε για το έναυσμα για την πρωτοβουλία αυτή του δήμου: «Όπως όλοι γνωρίζουμε, το τελευταίο διάστημα, το νησί πέρασε μία πολύ άσχημη στιγμή με τις πυρκαγιές.

Οι πυρκαγιές, όχι μόνο έδειξαν πόσο καταστροφικά μπορεί να είναι τα φυσικά φαινόμενα αλλά ανέδειξαν και ένα πολύ σημαντικό γεγονός: οι ροδίτες και οι ροδίτισσες, ενωμένοι, μπορούν να κάνουν θαύματα.

Αυτό το απέδειξαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια επανειλημμένως, όπως στην υγειονομική κρίση αλλά και τώρα σ’ αυτή την πολύ μεγάλη φυσική καταστροφή. Οι Ροδίτες και οι Ροδίτισσες προσέτρεξαν δείχνοντας το ψυχικό απόθεμα, τη δύναμη και την αγάπη που δείχνουν στο νησί».

Σύμφωνα με τον κ. Ταρασλιά, λοιπόν, αυτό υπήρξε η αιτία που ο δήμαρχος αποφάσισε «ότι πρέπει πλέον να προχωρήσουμε συντονισμένα και συντεταγμένα στη δημιουργία ενός οργανωμένου συστήματος εθελοντισμού στο νησί μας».

Έτσι, έδωσε εντολή να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα στην οποία, όσοι συμπολίτες μας το επιθυμούν, θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή για να συνδράμουν, όπως μπορούν, σε κάποιο γεγονός.

Επίσης, κατά τη συζήτηση που είχε ο δήμαρχος με τους εκπροσώπους των πιστοποιημένων εθελοντικών ομάδων, αναδείχθηκε ότι σε ένα τέτοιο μεγάλο γεγονός πρέπει να επιχειρούν πιστοποιημένα άτομα.

Η πρόθεσή τους, λοιπόν, είναι μέσα από αυτή την πλατφόρμα να αντλήσουν πληροφορίες για ανθρώπους που θέλουν να έχουν εξειδικευμένη δράση σε γεγονότα φυσικών καταστροφών και να προχωρήσουν οργανωμένα στην πιστοποίησή τους.

Παράλληλα, υπάρχουν τομείς εθελοντισμού που έχουν να κάνουν π.χ. με την τροφοδοσία, ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός κ.λπ.

Σύμφωνα με τον κ. Ταρασλιά, λοιπόν, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι, σε λίγες ημέρες, αφού δουν το ενδιαφέρον που θα υπάρξει από αυτή την πλατφόρμα εθελοντών, θα προβούν στις σχετικές ανακοινώσεις, μαζί με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο και υπεύθυνο εθελοντισμού, κ. Δημήτρη Ιωσήφ αλλά και τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, κ. Νεκτάριο Φλοσκάκη, και θα κάνουν γνωστό πώς οργανώνεται το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του δήμου και ότι πλέον θα αντιμετωπίζουν τα θέματα αυτά με μία διαφορετική οργανωτική δομή.

Ο αντιδήμαρχος μετέφερε τη βούληση του δημάρχου ώστε το νησί να έχει έναν μηχανισμό, οργανωμένο, όχι μόνο από αυτούς που υπηρεσιακά είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν, αλλά να οργανωθούν και οι πολίτες που έχουν διάθεση προσφοράς.

Η κα Ζιώγου μίλησε για τον εθελοντισμό λέγοντας ότι είναι μία εκδήλωση μίας κοινωνικής συμπεριφοράς χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής για έναν κοινωφελή σκοπό. «Είναι η κοινωνική διάσταση του αλτρουισμού και της αλληλεγγύης.

Το θέμα είναι όταν προσφέρεις εθελοντικά το είναι σου και την ψυχή σου, δεν είναι μόνιμο αυτό που δίνεις, είναι το feedback, είναι αυτό που εισπράττεις», είπε. «Όλοι που έχουν ενταχθεί στον εθελοντισμό συμβάλουμε στην κοινωνική ανάπτυξη, στην κοινωνική συνεννόηση και στην κοινωνική εμπιστοσύνη.

Είναι μία ανταλλαγή επίσης εμπειρίας, γνώσης, δεξιότητας και εν κατακλείδι είναι μία κατάθεση ψυχής», είπε ακόμη και απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους πιστοποιημένους συλλόγους όπως και τους πολίτες που επιθυμούν να ενταχθούν στον εθελοντισμό να συμμετάσχουν στο νέο αυτό εγχείρημα.

Ενέργειες της Διεύθυνσης Πληροφορικής
Ο κ. Σπυρόπουλος, καταρχάς, εξήγησε ότι, μετά την πρωτοβουλία του δημάρχου, έσπευσαν ως Διεύθυνση Πληροφορικής να υλοποιήσουν την ιδέα που έχει να κάνει με ένα Μητρώο Εθελοντών του δήμου της Ρόδου το οποίο θα αποτελέσει ένα εργαλείο σε μία απευκταία περίπτωση φυσικής καταστροφής ανάλογης με αυτήν που βιώσαμε, να μπορέσει ο δήμος να το χρησιμοποιήσει για να προλάβουμε ή να αντιμετωπίσουμε το όποιο φυσικό φαινόμενο.

Στη συνέχεια, μάλιστα, θέλησε να ζητήσει ένα συγνώμη, όπως είπε, γιατί εφαρμογές και τέτοιες πρωτοβουλίες θα έπρεπε να έχουν γίνει προγενέστερα, δεν παρέλειψε, όμως, να πει ότι η σημερινή δημοτική αρχή παρέλαβε μία Διεύθυνση Πληροφορικής... στα χαρτιά, όπως είπε χαρακτηριστικά και σήμερα έχουν γίνει, με μπροστάρη τον δήμαρχο αφού έχει ρίξει μεγάλο βάρος στη Διεύθυνση και έχουν γίνει μεγάλα βήματα (βλ. πλατφόρμα teledimos.gr, τα 105 hotspot για δωρεάν ίντερνετ, την πλατφόρμα διαβουλεύσεων, τις έξυπνες διαβάσεις, την ψηφιοποίηση της βιβλιοθήκης και της πολεοδομίας).

Στη συνέχεια, θέλησε να πει: «Με αφορμή το καταστροφικό γεγονός της πυρκαγιάς έχει γραφτεί ένα βιβλίο στον τόπο μας, ένα βιβλίο το οποίο πρέπει να διαβάζουμε, να μελετάμε, έχουμε στην πράξη μία φυσική καταστροφή και από αυτό το βιβλίο πρέπει να μαθαίνουμε πώς πρέπει να την αντιμετωπίσουμε».

Θα πρέπει, δηλαδή, να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία και αυτό το «βιβλίο» να το έχουμε ως Ευαγγέλιο για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων και προληπτικά και κατασταλτικά.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, επειδή διαβάζουν τις ανάγκες, ο δήμαρχος έδωσε την εντολή και η Διεύθυνση Πληροφορικής με προϊστάμενο τον κ. Νίκο Μανίκαρο, τον κ. Χρήστο Πανά, την κα Λία Αντωναρά και τους υπόλοιπους, ανέβασαν άμεσα την πλατφόρμα στην οποία μπορούν οι συνδημότες μας να δηλωθούν ως εθελοντές και να υπάρχει έτσι η καταγραφή των εθελοντών ανά κατηγορία.

Παράλληλα, στην ιστοσελίδα του δήμου, rhodes.gr, αμέσως μετά την εγγραφή του εθελοντή υπάρχει η πλατφόρμα διαβούλευσης και σ’ αυτήν καλούν τους συμπολίτες μας να προτείνουν βελτιώσεις αυτής της πλατφόρμας και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

«Προκειμένου να γίνουμε καλύτεροι θέλουμε τη συμμετοχή των συνδημοτών μας, την εμπειρία τους γιατί ο καθένας από εμάς έχει δει διαφορετικά το φαινόμενο και αντιμετωπίζει διαφορετικά το κάθε πρόβλημα και είναι καλοδεχούμενη η κάθε πρόταση, καλοπροαίρετη και μη, προκειμένου να συμπληρώσει ο ένας τον άλλο σ’ αυτό τον τόπο, να ενωθούν οι γνώσεις μας και η εμπειρία μας απ’ αυτό το φαινόμενο, απ’ όποια σκοπιά και αν το δει κανείς, για να μπορέσουμε να έχουμε μια πιο δυνατή αντιμετώπιση και άμυνα στο επόμενο φαινόμενο που ευχόμαστε να μην έρθει ποτέ», δήλωσε ο κ. Σπυρόπουλος.

Όπως διευκρίνισε, ακόμη, ο κ. Ταρασλιάς, ήδη στο μητρώο της Πολιτικής Προστασίας υπάρχουν πιστοποιημένες εθελοντικές ομάδες, όμως αυτή η κρίση μας έδειξε ότι υπάρχουν άνθρωποι πέρα από αυτές τις ομάδες οι οποίοι επιθυμούν να συνδράμουν σε κάποιο γεγονός.

Αυτό ήταν που έδωσε το έναυσμα στον δήμαρχο για να δημιουργήσει μία τέτοια πλατφόρμα αξιοποίησης όλων αυτών των συμπολιτών μας, πλην των ομάδων.

Υπενθυμίζεται ότι οι εθελοντικές ομάδες που επιχειρούν απαρτίζονται από πιστοποιημένους και εκπαιδευμένους συμπολίτες μας και ο δήμος θέλει τον συντονισμό των ανθρώπων αυτών ανά ειδικότητες.

Όπως εξήγησε ο κ. Ταρασλιάς, υφίσταται η ανάγκη να γνωρίζουν ένα κέντρο από το οποίο να κατευθύνονται, όχι μόνο για να επιχειρούν και να αξιοποιηθεί έτσι όλος αυτός ο «πλούτος» συντονισμένα και με καλύτερα αποτελέσματα και να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας που θέλουν να βοηθήσουν πώς να είναι χρήσιμοι.

Ο κ. Σπυρόπουλος είπε ότι πρόκειται για ψηφιακή πλατφόρμα ενώ μέχρι τώρα η καταγραφή είχε γίνει με αναλογικό τρόπο. Επίσης, στη σκέψη τους είναι και η δημιουργία μίας ιστοσελίδας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών που να εμπεριέχεται αυτό το κομμάτι του εθελοντισμού η οποία θα περιλαμβάνει και οδηγίες για όλους και να κατευθύνει τον κόσμο σε τέτοιες περιπτώσεις.

Μάλιστα επειδή αυτοί που επιχειρούν πρέπει να πάρουν πιστοποίηση, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να εκπαιδευτούν, θα φροντίσουν να γίνονται τα κλιμάκια εκπαίδευσης από την Πυροσβεστική εδώ καθώς τα τελευταία χρόνια οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να μεταβούν στην Αθήνα.

Άλλες ενέργειες
Ακόμη, η Διεύθυνση συγκρότησε τον πενταψήφιο αριθμό 15588 και σε συνεργασία πάντα με την κεντρική κυβέρνηση απ’ όπου δίνονται οι αποζημιώσεις, μπόρεσαν και κατέγραψαν τις ζημιές προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα οι αποζημιώσεις των πυρόπληκτων συνδημοτών μας.

Ο εντεταλμένος αναφέρθηκε και σ’ αυτά που έπονται και συγκεκριμένα σύντομα αναμένεται να βγάλουν «στον αέρα», σε συνεργασία και με την αρμόδια εντεταλμένη κα Κική Πάττα, την πλατφόρμα υιοθεσίας ζώων συντροφιάς. Αυτή τη στιγμή προχωρούν στη συμβασιοποίηση.

Σ’ αυτήν θα μπορούν να μπαίνουν οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να υιοθετήσουν ένα ζώο συντροφιάς, θα κάνουν την αίτησή τους αφού βλέπουν και φωτογραφία του ζώου και θα ολοκληρώνεται η διαδικασία της υιοθεσίας μέσα από εκεί.

Σημειώνεται ότι, τόσο το Μητρώο Εθελοντών, όσο και αυτή η πλατφόρμα, θα παρουσιαστούν αναλυτικά από όλους τους εμπλεκόμενους.

-Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 3,2 εκατ. ευρώ με τα οποία πρώτος ο δήμος Ρόδου χρηματοδοτήθηκε, το προσεχές διάστημα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προσφορών που υποβλήθηκαν και επομένως θα έχουμε τον οριστικό ανάδοχο και θα υπογράψουν τα επτά υποέργα που είναι μεγάλης σημασίας για το νησί.

Υπενθυμίζεται ότι, το πρώτο υποέργο είναι ύψους 995 χιλιάδων ευρώ και αφορά στις έξυπνες κάμερες που θα τοποθετηθούν στα δάση προκειμένου να εντοπίζεται η πυρκαγιά εν τη γενέσει της.

-Μικροκινητικότητα-ποδήλατα, ένα έργο χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ και το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ύψους 442 χιλιάδων ευρώ και σύντομα ανακηρύσσεται ο ανάδοχος του έργου. Έχουν εξεταστεί τα δικαιολογητικά και θα κληθεί ο ανάδοχος να παραδώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο, 55 ηλεκτρικά ποδήλατα, με σταθμούς φόρτισης και ολοκληρωμένο σύστημα ενοικίασης.

-Απομακρυσμένη ρύθμιση οφειλών: με αυτή θα μπορεί ο δημότης, σε σύντομο χρονικό διάστημα -μπορεί και τον επόμενο μήνα- να ρυθμίζει τις οφειλές του, να εκδίδει ενημερότητα μέσα από την πλατφόρμα του teledimos.gr, στην κεντρική ιστοσελίδα του δήμου, χωρίς να χρειάζεται να έχει φυσική παρουσία με την ταλαιπωρία του πάρκινγκ κι όλα αυτά που αποφεύγονται όταν χρησιμοποιούνται οι νέες τεχνολογίες.

-Τέλος, αναφέρθηκε και στην προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού για τα ΚΕΠ, στο πλαίσιο επιδοτούμενου προγράμματος, ο οποίος περιλαμβάνει και 98 νέους υπολογιστές που θα τοποθετηθούν στα ΚΕΠ και τις κοινότητες και θα εκσυγχρονιστούν.

«Όλα αυτά στα πλαίσια της ψηφιακής μετάβασης του δήμου που τα τελευταία χρόνια έχουμε δείξει ότι πραγματοποιούμε άλματα», είπε ο κ. Σπυρόπουλος.

-Σχετικά με το τηλεφωνικό κέντρο, σύντομα με έναν τετραψήφιο αριθμό θα μπορούν να επικοινωνούν όλες οι υπηρεσίες και εκτός του δημαρχιακού μεγάρου. Αυτό είναι μία δυνατότητα που τους δίνει το νέο τηλεφωνικό κέντρο που τοποθέτησαν πριν από δύο μήνες περίπου και στο πλαίσιο βέβαια πάντα του ψηφιακού μετασχηματισμού του δήμου.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας