Στην τελική ευθεία για το κλείσιμο συνδυασμών οι παρατάξεις της Αυτοδιοίκησης

Στην τελική ευθεία για το κλείσιμο συνδυασμών οι παρατάξεις της Αυτοδιοίκησης

Στην τελική ευθεία για το κλείσιμο συνδυασμών οι παρατάξεις της Αυτοδιοίκησης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4218 ΦΟΡΕΣ

Αγώνας δρόμου για να κλείσουν ψηφοδέλτια μέσα στο επόμενο δεκαήμερο

Στην τελική ευθεία βρίσκονται πλέον οι προσπάθειες όλων των επιτελείων για την ολοκλήρωση της στελέχωσης των ψηφοδελτίων τους, τα οποία θα πρέπει να κατατεθούν το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα της 31ης Αυγούστου.

Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές παρατάξεις, η μάχη για τη στελέχωση του τεράστιου και πολυάριθμου ψηφοδελτίου για τον δήμο της Ρόδου εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί μέχρι και το τελευταίο λεπτό της προθεσμίας, ενώ με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, καμία δημοτική παράταξη δεν φαίνεται να έχει συμπληρώσει τον ανώτερο αριθμό των υποψηφίων.

Από τις δημόσιες ανακοινώσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, προβάδισμα σε ό,τι αφορά τον αριθμό των υποψηφίων έχει η παράταξη του νυν δημάρχου κου Αντώνη Καμπουράκη, ενώ στα υπόλοιπα επιτελεία των δημοτικών παρατάξεων, εκτιμάται ότι το σύνολο των υποψηφίων θα ανακοινωθεί στην εκπνοή της προθεσμίας κι αυτό για λόγους στρατηγικής, όπως αναφέρθηκε.

Οι παρατάξεις του Αλέξανδρου Κολιάδη και του Νίκου Γερονικόλα, φαίνεται επίσης ότι έχουν εξασφαλίσει το σύνολο του αριθμού που απαιτείται σε επίπεδο δημοτικών συμβούλων, και εκτιμάται ότι στις τοπικές κοινότητες θα υπάρξουν ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα για τη στελέχωση των τοπικών ψηφοδελτίων.

Πληροφορίες επίσης, αναφέρουν ότι οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Βάιος Καλοπήτας και Σάββας Διακοσταματίου έχουν συναντηθεί με πρωτοβουλία παλαιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ αναζητώντας έτσι μία κοινή φόρμουλα η οποία θα τους επιτρέψει να συνεργαστούν από κοινού χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχουν καταλήξει σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Η παράταξη του Τάκη Πότσου επίσης, που στηρίζεται από το ΚΚΕ έχει ήδη ολοκληρώσει τις επαφές σε ολόκληρο το νησί με άτομα που θα είναι υποψήφιοι με την παράταξη και αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να ανακοινωθούν τα ονόματα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια ως υποψήφιοι τόσο για τα κοινοτικά συμβούλια όσο και για το δημοτικό συμβούλιο.

Με τον Αντώνη Καμπουράκη θα συνεργαστεί ο Γιάννης Φλεβάρης
Από τους 7 διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου έμειναν από το βράδυ της Παρασκευής οι 6, καθώς ο Γιάννης Φλεβάρης αποφάσισε να συνεργαστεί με τον νυν δήμαρχο κο Αντώνη Καμπουράκη.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πιθανό να υπάρξουν εκπλήξεις και μεταγραφές σε ονόματα υποψηφίων που ήδη έχουν ανακοινωθεί με άλλες παρατάξεις ενώ οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα υπάρξουν δύο ή τρεις ηχηρές υποψηφιότητες στην παράταξη του Αντώνη Καμπουράκη.

Ποιος θα είναι ο αριθμός των εδρών στο νησί της Ρόδου
Μειωμένες κατά 6 (από 49 σε 43) θα είναι οι έδρες του δημοτικού συμβουλίου της Ρόδου μετά τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, όπως προκύπτει από την ανάλυση του έγκριτου νομικού της περιοχής μας κου Δημήτρη Σαλαμαστράκη ο οποίος με σχετικό αναλυτικό του άρθρο αποτυπώνει τα νέα δεδομένα.

Από την ίδια ανάλυση προκύπτει επίσης ότι:
Η Δημοτική Ενότητα Ιαλυσού χάνει μία έδρα (από 5 σε 4).
Η Δημοτική Ενότητα Καμείρου χάνει μια έδρα (από 2 σε 1).
Η Δημοτική Ενότητα Νότιας Ρόδου χάνει μία έδρα (από 2 σε 1).
Η Δημοτική Ενότητα Πεταλούδων χάνει μία έδρα (από 5 σε 4).
Η Δημοτική Ενότητα Ρόδου χάνει δύο έδρες (από 21 σε 19).

Τι γίνεται αν μία παράταξη δεν έχει υποψηφίους σε ένα χωριό
Επειδή είναι δυνατό κάποιες παρατάξεις να μην μπορέσουν να έχουν υποψηφίους σε όλα τα χωριά του νησιού μας, τότε σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του έγκριτου νομικού της περιοχής μας κου Δημήτρη Σαλαμαστράκη, θα υπάρξει σχετικό μπέρδεμα κι αυτό επειδή όπως αναφέρει «Από τον νόμο δυστυχώς δεν προβλέπεται ευθέως κάτι σχετικό ούτε και από τη σχετική εγκύκλιο.

Η περίπτωση που προβλέπεται είναι όταν έχει ανακηρυχθεί ένας μόνο συνδυασμός για τον πρόεδρο δημοτικής κοινότητας έως διακόσιους (200) κατοίκους ή για το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας από διακόσιους έναν (201) έως δύο χιλιάδες (2.000) κατοίκους.

Στην περίπτωση αυτή ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας έως διακόσιους (200) κατοίκους και ο πρόεδρος και οι σύμβουλοι της δημοτικής κοινότητας από διακόσιους έναν (201) έως δύο χιλιάδες (2.000) κατοίκους εκλέγονται από τον μοναδικό συνδυασμό που έχει ανακηρυχθεί ανεξάρτητα αν έχει πλειοψηφήσει ή όχι στην κοινότητα. Πρέπει πάντως –καταλήγει ο ίδιος - να τεθεί ερώτημα στο υπουργείο για να προβεί σε σχετική ρύθμιση»!

Οι εκλογές στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Ο νυν περιφερειάρχης κος Γιώργος Χατζημάρκος, έχει ολοκληρώσει σχεδόν την κατάρτιση του συνδυασμού του, έχοντας ξεκινήσει να ανακοινώνει υποψηφίους που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό του από τον προηγούμενο Μάρτιο. Ο Γιώργος Χατζημάρκος, έλαβε ήδη στήριξη από τη Νέα Δημοκρατία. Τα ονόματα που θα στελεχώσουν όμως το ψηφοδέλτιό του, προέρχονται και από άλλους πολιτικούς χώρους.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης κος Νικηφόρος Παπανικόλας, έχει ήδη λάβει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του πριν από μερικές μέρες, και μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινώσει τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό του τόσο από τις Κυκλάδες όσο και από τα Δωδεκάνησα.

Η κ. Χρύσα Καραγιάννη, δεν έχει ανακοινώσει ακόμα μέχρι σήμερα, ούτε η ίδια ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ επίσημη υποψηφιότητα ως περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, καθώς όπως η ίδια υποστήριξε, περίμενε να ευοδωθούν οι συζητήσεις με τα κεντρικά όργανα του κόμματος, αναλαμβάνοντας έτσι την ευθύνη που της αναλογεί για να ηγηθεί ενός συνδυασμού προοδευτικού με στόχο μία δικαιότερη ανάπτυξη των νησιών μας.

Ο υποψήφιος με τη στήριξη του ΚΚΕ επίσης κος Γιάννης Αγγέλου έχει ήδη ξεκινήσει με τη συνεργασία στελεχών της Αυτοδιοίκησης σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, τις διαδικασίες για τη στελέχωση του ψηφοδελτίου στο Νότιο Αιγαίο.

Οι βασικές αλλαγές που θα ισχύσουν στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης
Οι βασικές αλλαγές, συνοψίζονται στα εξής:
Επαναφορά της 5ετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα αναδειχθούν από τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου.
Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται σε ποσοστό 43% συν μία ψήφο.

Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του οικείου συμβουλίου και ευθυγραμμισμένο με το ισχύον όριο στις εθνικές εκλογές.
Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών, στον πρώτο συνδυασμό.

Προβλέπεται η εκλογή συμβουλίων ή προέδρων τοπικών κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια. Οι υποψήφιοι τοπικών συμβουλίων, θα πρέπει να συμμετέχουν σε ψηφοδέλτιο υποψήφιου δημάρχου. Πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς, ανεξαρτήτως συνδυασμού, από τον πρώτο γύρο.

Η υποβολή των υποψηφιοτήτων γίνεται μόνο μέσω συνδυασμών και με δήλωση που υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πύλη gov.gr, κατ' επιλογή του υποψηφίου με το πατρώνυμο ή το μητρώνυμό του.

Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών, για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών και η 10η Σεπτεμβρίου για την ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και οι υποψήφιοι να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό σώμα.

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου