Στο εδώλιο δύο εφοριακοί από καταγγελία επιχειρηματία

Στο εδώλιο δύο εφοριακοί από καταγγελία επιχειρηματία

Στο εδώλιο δύο εφοριακοί από καταγγελία επιχειρηματία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4553 ΦΟΡΕΣ

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου θα καθίσουν τον επόμενο μήνα για να δικαστούν, δύο εφοριακοί, που είχαν συλληφθεί από ομάδα αστυνομικών της Ασφάλειας Ρόδου, έπειτα από καταγγελία που έγινε από ιδιοκτήτη τουριστικής επιχείρησης στην πόλη της Ρόδου, σύμφωνα με την οποία φέρονταν να του ζήτησαν χρήματα για να μην του βεβαιώσουν φορολογική παράβαση!

Η υπόθεση εκδικάζεται για δεύτερη φορά και αφορά τις εφέσεις που έχουν ασκήσει οι δύο κατηγορούμενοι κατά της πρωτόδικης απόφασης που έλαβε το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου τον Νοέμβριο του 2022.

Ειδικότερα, οι δύο εφοριακοί ηλικίας 46 και 60 ετών αντίστοιχα κατηγορούνταν και παραπέμφθηκαν να δικαστούν για τέσσερα αδικήματα:

• Δωροληψία υπαλλήλων για πράξη αντικείμενη στα καθήκοντά τους από κοινού τελεσθείσα στη Ρόδο.

• Εκβίαση επιχείρησης από κοινού τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα και ορθότερο νομικό χαρακτηρισμό διότι οι δράστες ενήργησαν βάσει σχεδιασμού και υποδομής χρησιμοποιώντας την εξουσία που τους έδινε η υπαλληλική τους ιδιότητα και με σκοπό επανειλημμένα τέλεσης και μελλοντικού σταθερού βιοπορισμού.

• Ψευδή βεβαίωση κατά συναυτουργία και κατά κατ’ εξακολούθηση.

• Παράβαση καθήκοντος από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Ωστόσο το πρωτόδικο δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης τους κ.κ. Άκη Δημητριάδη και Φώτη Ρωμαίου, τους έκρινε ένοχους μόνο για δωροληψία σε βαθμό πλημμελήματος (το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία) και τους αθώωσε για όλες τις υπόλοιπες πράξεις.

Για το αδίκημα αυτό, το πρωτόδικο δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών με τριετή αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ στον καθένα.

Όμως οι δύο εμπλεκόμενοι άσκησαν έφεση κι έτσι η υπόθεση τους θα εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου στις 25 Σεπτεμβρίου.

Στο πρωτόδικο δικαστήριο είχε παρασταθεί για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου προς υποστήριξη της κατηγορίας η κα. Νένα Χαρλαύτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως και η εισαγγελέας της έδρας στην πρότασή της, είχε ζητήσει από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου να μετατραπεί η κατηγορία της δωροληψίας σε πλημμέλημα και να κριθούν ένοχοι γι’ αυτή όπως επίσης και για ψευδή βεβαίωση και παράβαση καθήκοντος.

Ο έλεγχος, τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα και οι συλλήψεις
Οι δύο εφοριακοί δεν υπηρετούσαν στην υπηρεσία της Ρόδου, αλλά είχαν έρθει στο νησί μας το καλοκαίρι του 2017, στο πλαίσιο εντολής ελέγχων που είχαν πάρει από την υπηρεσία τους, μαζί με άλλους συναδέλφους τους.

Τέτοιο έλεγχο φέρονται να έκαναν και σε κατάστημα ενοικίασης αυτοκινήτων στην πόλη της Ρόδου απ’ όπου και κατηγορούνται ότι έλαβαν το ποσό των 300 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή τους όταν συνελήφθησαν στην περιοχή Νιοχώρι της Ρόδου.

Σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί από την αστυνομία, η σύλληψη των δύο εφοριακών έγινε πρωινές ώρες στις 27 Ιουνίου 2017, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου, και αφού είχε προηγηθεί η καταγγελία του υπευθύνου του καταστήματος ενοικιάσεως αυτοκινήτων.

Συγκεκριμένα, ένας 70χρονος συμπολίτης μας μετέβη στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου και κατήγγειλε ότι την προηγούμενη μέρα το πρωί στην επιχείρηση της κόρης του μετέβησαν δύο εφοριακοί οι οποίοι αφού έκαναν έλεγχο διαπίστωσαν ότι υπήρχε πρόβλημα με έναν υπάλληλο που δεν ήταν ασφαλισμένος και του ζήτησαν να τους δώσει χρηματικό αντάλλαγμα προκειμένου να μην βεβαιωθεί η παράβαση.

Μάλιστα ο 70χρονος είχε πει πως ήδη είχε επικοινωνήσει με τον έναν εξ αυτών (των εφοριακών) και είχαν συμφωνήσει να μεταβούν στο κατάστημα της κόρης του εκείνη την ημέρα το πρωί.

Οι αστυνομικοί μετά την καταγγελία προσημείωσαν το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ (τρία χαρτονομίσματα των 100 ευρώ) και τα έδωσαν στον 70χρονο. Επίσης η επιχείρηση τέθηκε σε διακριτική παρακολούθηση από τους αστυνομικούς.

Σύμφωνα πάντα με όσα είχαν ανακοινωθεί από την ΕΛ.ΑΣ., όταν λίγη ώρα αργότερα οι δύο εφοριακοί βγήκαν από την επιχείρηση του 70χρονου οι αστυνομικοί τους ακινητοποίησαν και μόλις τους γνωστοποίησαν την ιδιότητά τους ο ένας εκ των κατηγορουμένων πέταξε στο έδαφος ένα φυλλάδιο του καταστήματος μέσα στο οποίο υπήρχαν τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

Δηλώνουν ότι τους «έστησαν παγίδα»
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου και ζητήθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης μετά την ολοκλήρωση της οποίας ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος τους και κλήθηκαν προς απολογία.

Και οι δύο αρνήθηκαν εξ αρχής τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονταν, ενώ μετά τις απολογίες τους είχαν αφεθεί ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, όρος που διατηρήθηκε και με την έκδοση βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, με το οποίο και παραπέμφθηκαν σε δίκη.

Πάντως σε δηλώσεις που είχε κάνει για την υπόθεση ο 60χρονος εφοριακός στο cretalive, είχε αναφερθεί στα όσα, κατά τον ίδιο, συνέβησαν στην επίσκεψη του κλιμακίου των εφοριακών στο νησί μας.

«Βρεθήκαμε στη Ρόδο μαζί με τον συνάδελφό μου. Την πρώτη μέρα σαρώσαμε το νησί στους ελέγχους. Πάνω από 40 επιχειρήσεις και καταστήματα ελέγξαμε, κόβοντας αρκετά πρόστιμα για παραβάσεις και μας παρέπεμψε σε δημοσίευση της τοπικής εφημερίδας «Ροδιακή» που αναφερόταν σε κλιμάκιο του ΣΔΟΕ που βρίσκονταν στο νησί για να κάνει ελέγχους.

Ανάμεσα στους ελεγχόμενους ήταν κι εκείνος που μας κατήγγειλε. Δεν βρήκαμε κάτι το μεμπτό στην επιχείρησή του, αν εξαιρέσει κανείς πως ήταν συνταξιούχος και είχε κάποια ζητήματα με τους εργαζόμενους που απασχολούσε.

Κι ενώ ετοιμαζόμαστε να φύγουμε από την επιχείρηση του, μας προέτρεψε να πάμε και απέναντι σε άλλη ομοειδή επιχείρηση που απ’ ό,τι καταλάβαμε είχε ανταγωνιστική σχέση με εκείνον.

«Ψάξτε και τον απέναντι» μας προέτρεψε και μάλιστα μας παρέδωσε και φωτοτυπίες τιμολογίων του άλλου επαγγελματία τα οποία ζήτησε να ελέγξουμε.

Εμείς φύγαμε και την επόμενη πήγαμε πράγματι και κάναμε έλεγχο στη συγκεκριμένη επιχείρηση στην οποία όμως δεν είδαμε κάτι φορολογικά κολάσιμο. Τον πήραμε τηλέφωνο για να του επιστρέψουμε τα τιμολόγια που μας είχε δώσει και του εξηγήσαμε πως δεν βρήκαμε κάτι.

Πήγαμε στο μαγαζί του, του δώσαμε τα τιμολόγια κι εκεί φεύγοντας αφού μας ευχαρίστησε μας έδωσε ένα χάρτη της Ρόδου, διαφημιστικό της επιχείρησής του, μέσα στον οποίο είχε κρύψει τα 300 ευρώ. Μάλιστα μας ζήτησε την επόμενη φορά που θα επισκεφτούμε τη Ρόδο να του κρατάμε ρακί!

Πριν προλάβουμε να βγούμε από την επιχείρησή του, μπούκαρε η αστυνομία και βρήκαν πάνω μας τον χάρτη με τον οποίο μας είχε παγιδεύσει».

Ο ίδιος είχε επικαλεστεί επίσης την πορεία του στην υπηρεσία και είχε παραπέμψει στον προϊστάμενό του για να καταδείξει πως δεν είχε καμιά σκιά στη μέχρι τοτε υπηρεσιακή του πορεία»!

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών