Η σπηλιά με το «σπίτι» του Αρχάγγελου Μιχαήλ του Πανορμίτη στη Ρόδο! (pics+vid)

Η σπηλιά με το «σπίτι» του Αρχάγγελου Μιχαήλ του Πανορμίτη στη Ρόδο! (pics+vid)

Η σπηλιά με το «σπίτι» του Αρχάγγελου Μιχαήλ του Πανορμίτη στη Ρόδο! (pics+vid)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 13875 ΦΟΡΕΣ

Ο Πανορμίτης και τα θαύματα του…

Γράφει ο Λάζος Μαντικός στο debater.gr

Σίγουρα όλοι κάτι θα έχουν να διηγηθούν με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ του Πανορμίτη. Η ονομασία του έχει αρχαία προέλευση. Βάσει ετυμολογίας υπάρχουν δυο εκδοχές: Επειδή είναι πάνω σε ορμό (Πάν – όρμος) ή έχει σχέση με την ερημική τοποθεσία απόμερο (παν -ερμο) που βρίσκεται νοτιοδυτικά του όμορφου νησιού της Σύμης. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Δωδεκανήσου και έχει πανελλήνια πανορθόδοξη φήμη.

Θα ξεκινήσω με τη δική μου ιστορία… Όταν έφερα τη νεογέννητη κόρη μου στη Ρόδο η αδερφή μου έφερε ως δώρο διαβασμένα κομποσκοίνια από την ιερά μονή του ταξιάρχου Μιχαήλ στον Πανορμιτη της Σύμης. Ένα από αυτά ήταν για να μπει στο ποδαράκι της. Εγώ δεν θέλησα να έχει τίποτα το νεογέννητο μωρό πάνω του. Το είπα γενικά, για να νιώθει άνετα. Δεν φανταζόμουν όμως ότι στον ύπνο μου θα έβλεπα τον Αρχάγγελο Μιχαήλ του Πανορμιτη να με κοιτάει αγριεμένος με το μακρύ γκρίζο μαλλί του και ντυμένος με την ασημένια πανοπλία του. Τρομαγμένος ξύπνησα χωρίς να ξέρω ποιος είναι, τότε είδα την εικονίτσα που είχαν αφήσει στο κρεβάτι της κόρης μου. Ήταν ακριβώς όπως τον είδα στο όνειρο μου.

Η αναζήτηση της εικόνας του Αρχαγγέλλου Μιχαήλ του Πανορμίτη όπως τον είδα στο όνειρο μου, μας οδήγησε στο «κρυφό κρησφύγετο» του στη Ρόδο. Στις κάτω πέτρες της Ρόδου, ακριβώς κάτω από τη σαγηνευτική θέα του Μοντε Σμιθ μέσα στους βράχους θα βρείτε μια φυσική σπηλιά. Καθώς είσαι πάνω στον δρόμο με ρεύμα από την πόλη προς τα νότια της Ρόδου στο δεξί σας χέρι θα δείτε μια μαρμάρινη επιγραφή να αναγράφει «Σπήλαιο ταξιάρχη Μιχαήλ Πανορμίτη».

Βλέποντας τη σαγηνευτική θέα που ο ουρανός ενώνεται με το γαλάζιο της Θάλασσας και στη μέση η σπηλιά που είναι γεμάτη με εικόνες και τάματα ανθρώπων που έρχονται στο σημείο, η εικόνα αυτή προκαλεί δέος. Μάλιστα στο σημείο υπάρχει και η εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμιτη αντίγραφο με την ασημένια πανοπλία του. Όπως ακριβώς τον είδαμε στο όνειρο μας, τον βρήκαμε στο «κρησφύγετο» του στη Ρόδο!

Η ιστορία για τη σπηλιά του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη στη Ρόδο

Ένας περίπατος ήταν η αφορμή να γίνει αυτό το ωραίο φυσικό μέρος και σημείο θρησκευτικής λατρείας. Σύμφωνα με μαρτυρία ενός άντρα ανήμερα της εορτής των Ταξιαρχών, την ώρα που περπατούσε είδε στη θάλασσα κάτι να επιπλέει. Μέσα σε ένα δοχείο ήταν η εικόνα του ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη με μικρά λαδάκια… Ένιωσε ότι αυτό δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός και έπρεπε να κάνει κάτι. Έφτιαξε λοιπόν πάνω στον κεντρικό δρόμο, στις κάτω πέτρες, ένα μικρό πρόχειρο καντηλάκι και έβαλε την εικόνα.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του κου Στέργου όταν πήγε να ανάψει το καντηλάκι είδε ότι έλειπε η εικόνα. Του έπεσε κάτω εκείνη τη στιγμή κάποιο αντικείμενο του και κατρακύλησε μέσα στους βράχους. Στην προσπάθεια του να το βρει, το ανακάλυψε μέσα στη φυσική σπηλιά που βρήκε και την πανομοιότυπη εικόνα του ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη. Η σπηλιά ήταν καλυμμένη με βλάστηση και πέτρες.

Από το περιστατικό αυτό και μετά περιποιήθηκε πολύ τη σπηλιά, έβαλε εικόνες και καντηλάκια και το μέρος απέκτησε και θρησκευτική γαλήνη. Μάλιστα αρκετός κόσμος αφήνει τάματα στο σημείο, ενώ μια γυναίκα έφτιαξε και τις σκάλες κάνοντας τον χώρο πιο άνετα προσβάσιμο. Να σημειωθεί ότι ο χώρος δεν έχει αναγνωριστεί από την εκκλησία, αλλά αποτελεί τάμα ενός πολίτη που βρήκε την εικόνα εκεί και έτσι και άλλοι πολίτες άφησαν τα δικά τους ταματα για τον θαυματουργό Αρχάγγελο Μιχαήλ του Πανορμίτη στη Σύμη. Λέγεται λοιπόν ότι εκεί μοιάζει αυτή η σπηλιά ως το «καταφύγιο του Αρχαγγέλου». Αξίζει να επισκεφθείτε το σημείο και να το εξερευνήσετε. Ο επίσημος τόπος όμως του Αρχαγγέλου είναι η Σύμη, εκεί είναι και η κανονική θαυματουργή εικόνα του ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη.

Κάποια από τα πολλά θαύματά του…

Ένας προσκυνητής της Ιεράς Μονής στη Σύμη στην περιοχή του Πανορμίτη, πιλότος στο επάγγελμα, διηγείται ότι:
«Πριν μερικά χρόνια, όταν ήμουν νέος στο επάγγελμα, εκτελούσα πτήση Αθήνα-Αμερική. Πάνω από τον Ατλαντικό συνέβη μια μηχανική βλάβη που δεν μπορούσα να την διορθώσω. Τρομαγμένος ζήτησα από τους επιβάτες να προσευχηθούν ο καθένας στον αγαπημένο του άγιο, γιατί βρισκόμασταν σε μεγάλο κίνδυνο και δεν υπήρχε εκεί κοντά στεριά για αναγκαστική προσγείωση. Μετά από λίγο βλέπω κάποιον νέο να επιδιορθώνει την βλάβη με δεξιοτεχνία και γρήγορες κινήσεις. Κοιτάζω καλύτερα και μένω εμβρόντητος: ο νέος είχε φτερούγες ! Σκέφτηκα πως ήταν ο φύλακας άγγελός μου. Μια ανεξήγητη δύναμη με κράτησε και δεν λιποθύμησα. Έπειτα από λίγο εξαφανίστηκε και διαπίστωσα με ανομολόγητη χαρά ότι το αεροπλάνο δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα !

Έσπευσα και το ανακοίνωσα στους επιβάτες… Τότε με πλησίασε κάποια κυρία που είπε με σεμνότητα και ενώπιον όλων:
-Αυτός που είδες, παλικάρι μου, δεν ήταν ο φύλακας άγγελός σου αλλά ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ο Πανορμίτης. Εγώ κατάγομαι από την Σύμη και αυτόν παρακάλεσα.
Έτσι, λοιπόν, συνεχίζει ο πιλότος, φτάνοντας τώρα εδώ και βλέποντας την εικόνα του Αρχαγγέλου, πέρασαν αστραπιαία στο μυαλό μου όλες εκείνες οι δραματικές στιγμές και από την χαρά μου λιποθύμησα…» (Βιβλίο «Από τα θαύματα του Πανορμίτη» Ι.Μ. Χατζηφώτη)

 

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη