Εφημερίδα "Το Βήμα": Έρευνα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές - Κυρίαρχος ο Γ. Χατζημάρκος

Εφημερίδα "Το Βήμα": Έρευνα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές - Κυρίαρχος ο Γ. Χατζημάρκος

Εφημερίδα "Το Βήμα": Έρευνα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές - Κυρίαρχος ο Γ. Χατζημάρκος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1585 ΦΟΡΕΣ

Τι απασχολεί τους νησιώτες

"Την απόλυτη κυριαρχία του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου στο πολιτικό σκηνικό του Νοτίου Αιγαίου ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου" καταγράφει η διαδικτυακή έρευνα της GOOD AFFAIRS που πραγματοποιήθηκε από τις 16 – 21 Αυγούστου 2023 όπως μεταδίδει το αθηναϊκό μέσο "Το Βήμα".

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου που υποστηρίζεται από τη ΝΔ εμφανίζεται ως το φαβορί για να κερδίσει τις εκλογές και όπως φαίνεται από τον πρώτο γύρο, ξεπερνώντας τον πήχη του 43%. Τη στατιστική υπεροχή του κ. Χατζημάρκου έχουν καταγράψει και οι δυο προηγούμενες διαδικτυακές έρευνες της ίδιας εταιρείας που πραγματοποιήθηκαν για το σύνολο των Περιφερειών της χώρας. 

Ωστόσο, όπως φαίνεται, τη δυναμική δεν ανέκοψαν οι υποψηφιότητες που ανακοίνωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τόσο η κ. Χρύσα Καραγιάννη που υποστηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο κ. Νικηφόρος Παπανικόλας, που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, κινούνται σε αρκετά χαμηλά ποσοστά στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου και δεν φαίνεται προς το παρούν να απειλούν την επανεκλογή για τρίτη φορά του κ. Γιώργου Χατζημάρκου στο τιμόνι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Αν και τα Δωδεκάνησα θεωρούνταν μέχρι πρότινος ένα από τα παραδοσιακά κάστρα της «προοδευτικής παράταξης» αυτό δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται πλέον.

Τόσο το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών όσο και η δημοσκοπική δυναμική του κ. Χατζημάρκου υπογραμμίζουν την αδυναμία των κομμάτων της αντιπολίτευσης να αμφισβητήσουν την πολιτική υπεροχή της ΝΔ και των επιλογών της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη σημειώνονται σοβαροί τριγμοί στο τοπικό ΠΑΣΟΚ καθώς προβεβλημένα στελέχη του αποφασίζουν να υποστηρίξουν τον Γιώργο Χατζημάρκο ως υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ που αν και προειδοποίησε με παραπομπή στο πειθαρχικό και διαγραφές, δεν ανέκοψε την τάση συμμετοχής στελεχών του στο ψηφοδέλτιο του κ. Χατζημάρκου.

Αν και οι περιφερειακές εκλογές θεωρούνται εκλογές με πιο έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά από τις δημοτικές, η δημοσκοπική υπεροχή του νυν περιφερειάρχη υποδεικνύει πως ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών κάνει επιλογές με βάση την προσωπικότητα του επικεφαλής.

Είναι ενδεικτικό πως ο κ. Χατζημάρκος, βάσει των απαντήσεων των ερωτηθέντων θεωρείται καταλληλότερος σε τομείς όπως η κοινωνική πολιτική και ο τουρισμός, -ακόμη και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών παρά το γεγονός ότι η Ρόδος ( η μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων της περιφέρειας) επλήγη από τις πυρκαγιές.

Αν στη προσωπικότητα του επικεφαλής προστεθεί και η δυναμική των ψηφοδελτίων τότε η επικράτηση του κ. Χατζημάρκου αναμένεται να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις και αυτό διότι το ψηφοδέλτιο του κ Χατζημάρκου εμφανίζεται ισχυρό -μέχρι στιγμής- σε αντίθεση με αυτό του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες του "Βήματος" δυσκολεύεται να το συμπληρώσει.

Επιπλέον, "Το Βήμα" μεταδίδει πως σύμφωνα με πληροφορίες  υπήρξε επαφή του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ με την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ μήπως υπάρξει κοινή κάθοδος αλλά σκόνταψε στην απαίτηση της κυρίας Καραγιάννη να είναι επικεφαλής ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον τρίτο κόμμα στα Δωδεκάνησα και χωρίς βουλευτή.

 

 

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας