Γιώργος Γεωργαλλίδης: Οι καταστροφικές φωτιές και οι ευθύνες της περιφερειακής αρχής

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Οι καταστροφικές φωτιές και οι ευθύνες της περιφερειακής αρχής

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Οι καταστροφικές φωτιές και οι ευθύνες της περιφερειακής αρχής

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 475 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Γιώργος Γεωργαλλίδης
Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη «Νέα εποχή στο Νότιο Αιγαίο»

Νωπές οι μνήμες από τις μεγάλες φωτιές που ζήσαμε στη Ρόδο λιγότερο από έναν μήνα πριν. Παρακολούθουμε από τότε μία περιφερειακή αρχή παθιασμένη στο να αποδείξει στους πολίτες του Νοτίου Αιγαίου και της Ρόδου ειδικότερα πως έκανε ό,τι μπορούσε και ότι φταίει το κράτος, ο δήμος το Δασαρχείο κ.ά. Προφανώς δεν διαφωνώ σε αυτό καθώς ευθύνες υπάρχουν σε όλους τους θεσμούς και τους φορείς του νησιού ωστόσο είναι καιρός να ακουστούν και τα της περιφέρειας.

1) Η περιφέρειακη αρχή θα έπρεπε να έχει διορίσει περιφερειακό συντονιστή Πολιτικής Προστασίας, κάτι το οποίο ουδέποτε υλοποίησε. Οι περιφερειάκοι συντονιστές έχουν αποφασιστικού χαρακτήρα αρμοδιότητες και υπάγονται αποκλειστικά στον περιφερειάρχη.

Οι αρμοδιότητές τους είναι:
α) συμμετοχή σε συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας,
β) παρέχουν συμβουλές και διατυπώνουν εξειδικευμένες γνώμες, εγγράφως ή προφορικώς, στο αντικείμενο αρμοδιοτήτων της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας,

γ) παρέχουν υπηρεσίες σχετικές με τις διαδικασίες και τις επιχειρησιακές δράσεις, που αποσκοπούν στην προστασία της ζωής, υγείας και περιουσίας των πολιτών, των υποδομών και υπηρεσιών ζωτικής σημασίας, καθώς και στη μείωση του κινδύνου καταστροφών, που προκαλούν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης,

δ) εκπονούν μελέτες, συντάσσουν εκθέσεις, υποβάλλουν προτάσεις και εισηγήσεις, επεξεργάζονται και παρουσιάζουν στοιχεία απαραίτητα για την υλοποίηση πολιτικών Πολιτικής Προστασίας.

2) Με απόφαση του περιφερειάρχη στις 9/9/2019 δόθηκε η αρμοδιότητα της Αυτοτελους Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας στον αντίστοιχο χωρικό αντιπεριφερειάρχη.

Οι αρμοδιότητες της οποίας όπως φαίνεται και στο άρθρο 29 του πδ 130/2010 είναι πολλές και κρίσιμες. Θα ήταν ενδιαφέρον να απαντήσουν οι αρμόδιοι της περιφέρειας αν είχαν κάνει όσα απορρέουν από τις αρμοδιότητες που ορίζει το κράτος στην περιφέρεια!

Σύμφωνα με το άρθρο 29 του Π.Δ. 130/2010 οι αρμοδιότητες της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας είναι οι εξής:
α) Ο συντονισμός και η επίβλεψη του έργου της Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών, εντός των ορίων της εδαφικής της περιφέρειας.

β) Η ευθύνη για την εφαρμογή του ετήσιου εθνικού σχεδιασμού πολιτικής προστασίας, κατά το σκέλος που τα οικεία προγράμματα, μέτρα και δράσεις εφαρμόζονται σε επίπεδο περιφέρειας.

γ) Η διατύπωση εισηγήσεων για τον σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας, προκειμένου να αποτελέσουν αντικείμενο της εισήγησης για τον ετήσιο Εθνικό Σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας από τη Διυπουργική Επιτροπή.

δ) Η υποβολή εισήγησης στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για την έκδοση απόφασης κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, στις περιπτώσεις τοπικών καταστροφών.

ε) Η έκδοση αποφάσεων κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, προκειμένου για τοπικές καταστροφές μικρής έντασης.

στ) Ο σχεδιασμός και η οργάνωση θεμάτων πρόληψης, ενημέρωσης και αντιμετώπισης των καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, καθώς και η διάθεση και ο συντονισμός της δράσης του απαραίτητου δυναμικού και μέσων προς την κατεύθυνση αυτή.

ζ) Ο συντονισμός όλων των υπηρεσιών της περιφέρειας, καθώς και του δημόσιου και ιδιωτικού δυναμικού και μέσων για την εξασφάλιση της ετοιμότητας, την αντιμετώπιση των καταστροφών και την αποκατάσταση των ζημιών.

η) Η έκδοση απόφασης για την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών, καθώς και κινητών και ακινήτων, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 41 του ν. 3536/2007 ( Α΄ 42).

θ) Η συμμετοχή στην εκπόνηση προγραμμάτων αντιπυρικής προστασίας δασικών εκτάσεων, στον σχεδιασμό και στη μελέτη μεθόδων και μέσων για την πρόληψη και καταστολή τους.

ι) Η συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για την καταστολή των δασικών πυρκαγιών.

ια) Η συμμετοχή στον συντονισμό και στην αξιοποίηση των εναέριων και επίγειων μέσων, στο πλαίσιο συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς, για τη δασοπυρόσβεση.

Οι απαντήσεις να είναι άμεσες και καθαρές:
1) Γιατί δεν είχε ορίσει η περιφέρεια περιφερειάκο συντονιστή Πολιτικής Προστασίας;
2) Πόσες από τις αρμοδιότητες που το κράτος ορίζει είχαν υλοποιηθεί από την περιφερειακή αρχή;
Δεν γίνεται για τις φωτιες να φταίνε τα δέντρα, οι άλλοι και ο... «στρατηγός άνεμος»!

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου