Μπαράζ συλλήψεων και διώξεων σε ιδιοκτήτες καταλυμάτων που «φιλοξενούν» μετανάστες

Μπαράζ συλλήψεων και διώξεων σε ιδιοκτήτες καταλυμάτων που «φιλοξενούν» μετανάστες

Μπαράζ συλλήψεων και διώξεων σε ιδιοκτήτες καταλυμάτων που «φιλοξενούν» μετανάστες

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3051 ΦΟΡΕΣ

Μπαράζ συλλήψεων καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στο νησί της Ρόδου, στο πλαίσιο εντατικών ελέγχων που πραγματοποιούνται για τον εντοπισμό αλλοδαπών που διαμένουν παράνομα, σε νόμιμα τουριστικά καταλύματα του νησιού μας.


Χθες το πρωί σε «έφοδο» των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, συνελήφθησαν ένας 23χρονος Παλαιστίνιος υπάλληλος και ένας 49χρονος αλλοδαπός ιδιοκτήτης τουριστικού καταλύματος, στο οποίο φιλοξενούνταν 87 μετανάστες!

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Ιαλυσού και οι συλληφθέντες βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με βαρύτατα αδικήματα!
Πρόκειται για τη δεύτερη υπόθεση που εξιχνιάζεται τις τελευταίες ημέρες, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα είχαν συλληφθεί 46χρονος ιδιοκτήτης ξενοδοχείου και δύο αλλοδαποί υπάλληλοι του (47χρονος Παλαιστίνιος που διέμενε στο Λίβανο και ο 33χρονος από το Κονγκό), για τη φιλοξενία 84 μεταναστών που δεν έφεραν τα απαραίτητα νόμιμα έγγραφα.

Οι εμπλεκόμενοι σε αυτή την υπόθεση (ο Έλληνας και οι δύο αλλοδαποί) απολογήθηκαν προχθές στην ανακρίτρια Ρόδου και με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Η «επιχείρηση» και οι συλλήψεις στην Ιαλυσό
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής» όλα ξεκίνησαν μετά την αξιοποίηση πληροφοριών που είχαν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου για τη διάθεση καταλύματος, αυτή τη φορά στη δυτική πλευρά του νησιού μας, για τη φιλοξενία αλλοδαπών που διαμένουν παράνομα στη χώρα μας.

Έτσι χθες το πρωί, σε συντονισμένη «επιχείρηση» που έγινε σε τουριστικό κατάλυμα στην ευρύτερη περιοχή της Ιαλυσού, εντοπίστηκαν 87 μετανάστες να φιλοξενούνται εκεί. Οι αλλοδαποί δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα για την παραμονή τους στη χώρα μας καθώς είχαν εισέλθει παράνομα.

Το κατάλυμα φέρεται να ανήκει, να το διαχειρίζεται ένας 49χρονος αλλοδαπός από την Ουγγαρία, ενώ ως υπάλληλος φέρεται ένας 23χρονος αλλοδαπός από την Παλαιστίνη.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν αρχικά τους 87 αλλοδαπούς και εν συνεχεία εντόπισαν και συνέλαβαν τον 49χρονο Ούγγρο ο οποίος δεν βρισκόταν στο κατάλυμα την ώρα της «εφόδου», αλλά και τον 23χρονο Παλαιστίνιο.

Για τους 87 αλλοδαπούς έχει κινηθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία, ενώ σε ό,τι αφορά τον 49χρονο από την Ουγγαρία και τον 23χρονο Παλαιστίνιο, κρατούνται προκειμένου σήμερα να προσαχθούν ενώπιον της αρμόδιας Αντεισαγγελέως Πρωτοδικών Ρόδου για να τους ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.

Πάντως, καθώς τόσο η χθεσινή όσο και η υπόθεση που εξιχνιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα είναι – θα μπορούσαμε να πούμε – πανομοιότυπες, οι δύο συλληφθέντες βρίσκονται αντιμέτωποι με βαρύτατα ποινικά αδικήματα όπως της εγκληματικής οργάνωσης, της διευκόλυνσης και παροχής καταλύματος με σκοπό την απόκρυψη, αλλά και της παράνομης εισόδου στη χώρα, αφού ο 23χρονος Παλαιστίνιος δεν έχει τα νόμιμα έγγραφα για την παραμονή του στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, η αρμόδια Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου που χειρίζεται την υπόθεση, θα συγκεκριμενοποιήσει σήμερα τις κατηγορίες για τον 49χρονο Ούγγρο και τον 23χρονο από την Παλαιστίνη.

Η κράτηση και των δύο εμπλεκομένων συνεχίζεται.
Αρνούνται τις κατηγορίες αλλά οδηγήθηκαν στη φυλακή
Στο μεταξύ, την πόρτα της ανακρίτριας Ρόδου πέρασαν προχθές διαδοχικά για να απολογηθούν, ο 46χρονος Έλληνας ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στη Ρόδο και οι δύο αλλοδαποί (47 και 33 ετών) φερόμενοι ως υπάλληλοι, που είχαν συλληφθεί στις 24 Αυγούστου 2023, για τους 84 μετανάστες που είχαν εντοπιστεί να διαμένουν στο τουριστικό κατάλυμα του πρώτου.

Τους συλληφθέντες «βαραίνουν» οι εξής ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος τους:
• Εγκληματική οργάνωση
• Διευκόλυνση και παροχή καταλύματος με σκοπό την απόκρυψη
• Παράνομη είσοδο στη χώρα (για τον 47χρονο αλλοδαπό από την Παλαιστίνη)
• Αντίσταση κατά της Αρχής (για τον 33χρονο από το Κονγκό)

Μέχρι αργά το βράδυ διήρκησε προχθές η διαδικασία των απολογιών και οι τρεις άνδρες αρνήθηκαν τα όσα τους καταλογίζονται, συνοδευόμενοι από τους συνηγόρους τους κ.κ. Μανώλη Κουτσούκο και Γιάννη Χριστοδούλου. Ωστόσο οι όποιοι ισχυρισμοί τους δεν έπεισαν ανακρίτρια και εισαγγελέα με αποτέλεσμα με σύμφωνη γνώμη, και τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και οι εργαζόμενοι του καταλύματος να κριθούν προσωρινά κρατούμενοι και να οδηγηθούν στη φυλακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 46χρονος ιδιοκτήτης επισήμανε μεταξύ άλλων πως τα δωμάτια τα ενοικιάζει μόνο σε αλλοδαπούς που διαθέτουν κάρτες ασύλου, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες και φυσικά εκδίδει και νόμιμες αποδείξεις για τα χρήματα που εισπράττει.

Μάλιστα προσκόμισε και 52 ενδεικτικές αποδείξεις που είχαν κοπεί από τις 6 έως τις 24 Αυγούστου, ενώ πρόσθεσε πως στο κατάλυμά του δεν λειτουργεί ρεσεψιόν, κάτι που σημαίνει πως το κλειδί του δωματίου παραδίδεται στον πελάτη όταν έρχεται κι αυτός το επιστρέφει όταν φεύγει, ενώ δεν υπάρχει η δυνατότητα να γνωρίζει ποιον ή ποιους, αυτός που διαμένει στο δωμάτιο, φιλοξενεί. Επιπλέον ο 46χρονος τόνισε ότι το συγκεκριμένο οίκημα βρίσκεται σε κεντρικότατο σημείο και εφόσον παρείχε δωμάτια για να αποκρύψει εκεί αλλοδαπούς, θα γινόταν άμεσα αντιληπτό.

Ο ίδιος προσκόμισε και ένα σημαντικό αριθμό φωτοτυπιών από τις κάρτες ασύλου των ενοίκων που κρατάει στην επιχείρηση του και ξεκαθάρισε πως ούτε σε «εγκληματική οργάνωση» ανήκει, αλλά ούτε κατάλυμα με σκοπό την απόκρυψη των αλλοδαπών, ουδέποτε προσέφερε.

Σε ό,τι αφορά τους δύο συγκατηγορούμενούς του, ο 46χρονος είπε πως κι αυτοί διαμένουν στο κατάλυμά του, νόμιμα, και πως κάποιες φορές τους χρησιμοποιούσε ως διερμηνείς.

Τέλος ο 46χρονος ανέφερε πως μέσα στα σχέδιά του ήταν να ενοικιάσει στο τέλος Σεπτεμβρίου τα δωμάτια του σε εκπαιδευτικούς, ένστολους κ.ά.
Σε ό,τι αφορά τον 47χρονο αλλοδαπό από την Παλαιστίνη που διέμενε στον Λίβανο, είπε πως λόγω των καταστάσεων που επικρατούν εκεί και προκειμένου να βοηθήσει τη 18χρονη κόρη του να σπουδάσει αποφάσισε να έρθει μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα. Έτσι μέσα Ιουλίου 2023, αφού πλήρωσε 2.000 ευρώ για τη μεταφορά του αυτή, ήρθε από το Μπόντρουμ της Τουρκίας στη Ρόδο. Όταν έφθασε στο νησί μας δύο άλλοι αλλοδαποί του μίλησαν για ένα φθηνό ξενοδοχείο, αυτό του 46χρονου και πράγματι πήγε εκεί και του εξήγησε τους λόγους που ήρθε στη Ρόδο, ενώ για την ενοικίαση του δωματίου έδωσε το διαβατήριο που κατείχε.

Τότε ο 46χρονος ιδιοκτήτης του καταλύματος, του είπε πως θα τον βοηθούσε όσο μπορούσε έως ότου βγάλει τα νομιμοποιητικά έγγραφα που χρειαζόταν, και του πρόσφερε στέγη και τροφή. Ο 47χρονος Παλαιστίνιος είπε επίσης πως ο ίδιος τότε προθυμοποιήθηκε να κάνει κάτι για να βοηθήσει τον ιδιοκτήτη του καταλύματος, αλλά ο τελευταίος του ζήτησε να κάνει τον διερμηνέα όταν και όποτε τον χρειάζονταν καθώς μιλάει Αραβικά.

Αλλά και ο 33χρονος Παλαιστίνιος είπε στην απολογία του – σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- ότι ήρθε στη Ρόδο πριν από τρεις εβδομάδες μέσω της Τουρκίας και έχοντας καταβάλει 2.000 ευρώ στους διακινητές. Όταν έφθασε στο ξενοδοχείο μαζί με άλλους, είπε στον 46χρονο ότι δεν έχει χρήματα για να μείνει αλλά ούτε και για να φάει κι εκείνος τον λυπήθηκε και προσφέρθηκε να τον φιλοξενήσει για λίγες ημέρες δίνοντάς του στέγη και τροφή. Ο Παλαιστίνιος θέλοντας να ανταποδώσει την καλοσύνη αυτή έκανε, όπως είπε, τον διερμηνέα (μιλάει Γαλλικά και ελάχιστα Αγγλικά) για να βοηθήσει όταν χρειαζόταν τον ιδιοκτήτη με τους ένοικους.

Και οι δύο πάντως αλλοδαποί επισήμαναν πως ουδέποτε πήραν χρήματα από κάποιον ένοικο ή συμμετείχαν σε οργάνωση, όπως τους καταλογίζονται.
Και οι τρεις εμπλεκόμενοι μετά τις απολογίες τους οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Διαβάστε ακόμη

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου