Παρεμβάσεις ύψους 9 εκατ. ευρώ σε επτά οικισμούς της Ρόδου

Παρεμβάσεις ύψους 9 εκατ. ευρώ σε επτά οικισμούς της Ρόδου

Παρεμβάσεις ύψους 9 εκατ. ευρώ σε επτά οικισμούς της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1902 ΦΟΡΕΣ

Το έργο δημοπρατείται από την περιφέρεια μέσα στον Σεπτέμβριο

Διπλή συνεδρίαση πραγματοποίησε χθες με τηλεδιάσκεψη το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου.

Στην πρώτη συνεδρίαση, που ήταν ειδική, έγινε συζήτηση για την έκθεση πεπραγμένων Α’ εξαμήνου του έτους 2023 της Οικονομικής Επιτροπής της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με εισηγητή τον πρόεδρό της περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο και ακολούθησε η τακτική συνεδρίαση του σώματος κατά την οποία συζητήθηκαν διάφορα τρέχοντα θέματα.

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά στην πρώτη συνεδρίαση ο περιφερειάρχης, η Οικονομική Επιτροπή πραγματοποίησε 8 τακτικές συνεδριάσεις, συζητήθηκαν 60 θέματα εκ των οποίων τα 53 βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη και συνολικά 7 θέματα τέθηκαν εκτός ημερήσιας.

Ακολούθησε η τακτική συνεδρίαση του σώματος στην οποία το κυριότερο θέμα ήταν η τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος Δωδεκανήσου ώστε να ενταχθούν σε αυτό δύο νέα έργα που είναι αναγκαίο να εκτελεστούν στις περιοχές που έπληξε η φωτιά του Ιουλίου, ώστε να προστατευτούν οι οικισμοί από πλημμυρικά φαινόμενα.

Το ένα έργο αφορά επείγουσες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στις πληγείσες περιοχές ύψους 8,5 εκ ευρώ και το δεύτερο έργο παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο που υπέστη ζημιές ύψους 380.000 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, η περιφέρεια σκοπεύει να τα δημοπρατήσει μέσα στον Σεπτέμβριο λόγω του κατεπείγοντος ενώ τόνισε ότι οι παρεμβάσεις θα γίνουν περιμετρικά της εθνικής οδού και γύρω από οικισμούς που αντιμετώπισαν προβλήματα καθώς και σε ποτάμια και ρέματα κάνοντας όσο πιο γρήγορα γίνεται τις εργασίες.

Μάλιστα έγινε γνωστό ότι πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες κι εκτιμήσεις από αρμόδιους της Διεύθυνσης Φυσικών Καταστροφών ώστε να συμφωνηθεί η περιοχή πρώτης παρέμβασης.

Σημειώνεται ότι η περιφέρεια ζήτησε τη χρηματοδότηση των έργων από το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών του αρμόδιου υπουργείου, όμως επειδή ο χρόνος πιέζει τα έργα θα εκτελεστούν από την περιφέρεια η οποία δεν θα περιμένει τις εγκρίσεις.

«Εμείς θέλουμε να το κάνουμε άμεσα το έργο αιτηθήκαμε το συνολικό ποσό των παρεμβάσεων από το υπουργείο που χειρίζεται το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών αλλά δεν θα περιμένουμε την ένταξή του. Εμείς θα το δημοπρατήσουμε μέσα στον Σεπτέμβριο» δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε:

«Έρθει δεν έρθει η χρηματοδότηση θα κάνουμε το έργο και αν εγκριθεί το όποιο ποσό θα γίνει αλλαγή στον κωδικό για να μην φύγουν τα χρήματα από τον προϋπολογισμό μας. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι της κατεπείγουσας παρέμβασης. Το έργο θα το κάνουμε εμείς για να εκτελεστεί άμεσα».

Επίσης, όπως υπογραμμίστηκε, μέσα στα δάση δεν έχει δυνατότητα η περιφέρεια να εκτελέσει έργα όμως μπορεί να το πράξει περιμετρικά των οικισμών και στην εθνική οδό και μάλιστα είναι ένας από τους πέντε φορείς που μπορούν να εκτελέσουν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Άμεσα λοιπόν μετά την κινητοποίηση των αρμοδίων μηχανικών της περιφέρειάς μας που διενήργησαν αυτοψία αλλά και μετά από νέα αυτοψία σε συνεργασία με το τριμελές κλιμάκιο που ήρθε από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έμπειροι μηχανικοί του οποίου επισκέφθηκαν τις περιοχές που επλήγησαν, διαπιστώθηκε ότι οι οικισμοί που θα πρέπει να προστατευτούν είναι Μαλώνα, Μάσσαρι, Χαράκι, Λάρδος, Κιοτάρι, Γεννάδι και Βάτι.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη συνεδρίαση, έχουν σχεδιαστεί έργα που περιλαμβάνουν συρματοκιβώτια τα οποία θα τοποθετηθούν για την προστασία των οικισμών, ενώ όλες οι παρεμβάσεις θα γίνουν στην πεδινή κοίτη των ρεμάτων και ποταμών πέριξ της εθνικής οδού και των οικισμών μετά από την αυτοψία που έγινε. Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

Επίσης στη χθεσινή συνεδρίαση ψηφίστηκε ομόφωνα και το θέμα που αφορούσε την έγκριση των προγραμμάτων σηματορύθμισης των φωτεινών σηματοδοτών στο νησί μας, μετά τη σύνταξη σχετικής μελέτης για την τροποποίηση των προγραμμάτων σηματορύθμισης χειμερινής περιόδου πέντε κόμβων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που είναι οι εξής:

- Εθνική οδός Ρόδου-Λίνδου Κ4 Αγία Βαρβάρα (Lidl).

- Εθνική οδός Ρόδου-Λίνδου Κ7 Διασταύρωση Τσαΐρι-Αεροδρόμιο.

- Εθνική οδός Ρόδου-Λίνδου Κ11 Άγιος Νεκτάριος.

- Εθνική οδός Ρόδου-Λίνδου Κ20 Διασταύρωση Κολύμπια.

- Αεροδρόμιο ανατολικές ακτές Κ22 Διασταύρωση επαρχιακής με Τσαΐρι-Αεροδρόμιο.

Τέλος, το σώμα θα προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης νομοθετικής παρέμβασης στο υπουργείο Εργασίας, σχετικά με το θέμα της υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης και τα προβλήματα που προκύπτουν από την υποχρέωση υπαγωγής σε διπλούς και τριπλούς κοινωνικούς φορείς σε ακριτικά νησιά με έντονα στοιχεία εποχικής επαγγελματικής δραστηριότητας.

Το θέμα εισηγήθηκε η περιφερειακή σύμβουλος Αναστασία Γαμπιεράκη η οποία τόνισε ότι στα ακριτικά νησιά το κράτος έχει πολυνομοθετήσει με αποτέλεσμα ακόμα και υπερήλικες να καλούνται να καταβάλουν αναδρομικά αστρονομικά ποσά στους ασφαλιστικούς φορείς για δραστηριότητες πολύ μικρής διάρκειας και ως εκ τούτου να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα με την καταβολή των συντάξεών τους.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη