Ξεκινάει σήμερα το Summer Aviation Forum

Ξεκινάει σήμερα το Summer Aviation Forum

Ξεκινάει σήμερα το Summer Aviation Forum

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2208 ΦΟΡΕΣ

Θεσμό αποτελεί πλέον για τη Ρόδο το Summer Aviation Forum που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 30 Αυγούστου, στις «Πηγές Καλλιθέας», για δεύτερη χρονιά, με ένα άκρως επίκαιρο θέμα: τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού σε σχέση με τις αερομεταφορές.

Για το πολύ σημαντικό αυτό event, παραχώρησαν χθες, στο Δημαρχείο, συνέντευξη Τύπου οι κ. Γιάννης Σταυλάς, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Αεροπορικής Ένωσης και διευθυντής της Οργανωτικής Επιτροπής του Φόρουμ, ο κ. Henrik Hololei, βασικός σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Catalin Radu ο οποίος είναι γενικός διευθυντής της αρχής πολιτικής αεροπορίας του Καζακστάν, ο κ. Ανδρέας Παπαθεοδώρου, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, πρόεδρος της Ελληνικής Αεροπορικής Ένωσης και μέλος του Δ.Σ. της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, ο Δρ. Κώστας Ιατρού, γενικός διευθυντής της Hermes air transport organization (σ.σ. μίας διεθνούς οργάνωσης αερομεταφορών) ο οποίος είναι και ο κύριος διοργανωτής του Φόρουμ και επίσης διευθύνων σύμβουλος του “Airtransport news”.

Ξεκινώντας ο κ. Σταυλάς, χαρακτήρισε το Φόρουμ ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τον τόπο μας και ιδιαίτερα φέτος καθώς αναφέρεται σε δύο ζωτικής σημασίας για το νησί εμπορικούς τομείς: τις αερομεταφορές και τον τουρισμό. Όπως είπε, λοιπόν, στο Φόρουμ συμμετέχουν αξιόλογοι παράγοντες από όλη την αλυσίδα των αερομεταφορών.

Σ’ αυτό θα δημιουργηθούν δύο πάνελ συζήτησης και, όπως και πέρυσι, πάλι διοργανωτής είναι το “Airtransport news” με τον κ. Ιατρού. Επίσης, το Φόρουμ τελεί υπό την αιγίδα της περιφέρειας και του δήμου Ρόδου, με τη στήριξη του ΔΟΠΑΡ και της ΔΕΡΜΑΕ, του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης ενώ δεν θα μπορούσαν να το διοργανώσουν δίχως την αρωγή των χορηγών.


Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Επικοινωνίας και Τύπου, κ. Κώστας Ταρασλιάς, είπε:
«Με ιδιαίτερη χαρά, υποδεχόμαστε στη Ρόδο, για μία ακόμη φορά, την πραγματοποίηση μίας τόσο σημαντικής οργάνωσης και μίας τόσο σημαντικής συνεδρίασης διότι θεωρούμε ότι ο κλάδος των αερομεταφορών έχει μία πολύ μεγάλη σημασία για την οικονομία της Ρόδου. Η οικονομία του νησιού, στηρίζεται κατ’ εξοχήν στον τουριστικό τομέα και δεν θα μπορούσε, σε καμία περίπτωση, να λειτουργήσει η τουριστική αγορά χωρίς να ενισχυθεί από τις αερομεταφορές...».

Είπε, ακόμη, ο κ. Ταρασλιάς ότι, ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης, και στο παρελθόν, στήριξε αυτή την πολύ μεγάλη διοργάνωση, της οποίας τα πορίσματα είναι πάρα πολύ χρήσιμα για εμάς, αφού στα πλαίσια των συζητήσεων «ο προορισμός της Ρόδου γίνεται ακόμα πιο εμφανές πόσο σημαντικός είναι και για την τουριστική οικονομία αλλά και για τις αερομεταφορές», είπε και τους καλωσόρισε.

Από πλευράς περιφέρειας, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Χρήστος Μπάρδος είπε ότι ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος και η περιφέρεια με ευγνωμοσύνη στηρίζει αυτό το event πιστεύοντας ότι οι αερομεταφορές αποτελούν σημαντικό κλάδο στο τουριστικό προϊόν που τόσο εύστοχα προβάλλουμε στο εξωτερικό. «Αυτές οι δράσεις, είναι μοναδικές και διεθνείς. Το Φόρουμ ταιριάζει στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στον δήμο και γι’ αυτό ακριβώς από την πρώτη στιγμή, εδώ και αρκετά χρόνια, στηρίζουμε αυτό το event, νιώθοντας ότι οι αερομεταφορές αποτελούν σημαντικό κομμάτι ενίσχυσης της βαριάς βιομηχανίας Νοτίου Αιγαίου που είναι ο τουρισμός», είπε.

Ο κ. Hololei, αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τους διοργανωτές, είπε ότι δίνεται η δυνατότητα μέσα από αυτό το Φόρουμ να βρεθούν από κοντά και να συζητήσουν διεξοδικά σημαίνουσες προσωπικότητες των αερομεταφορών. Είπε, ακόμη, ότι η πανδημία του κορωνοϊού ήταν μία πολύ μεγάλη πρόκληση για τον τουρισμό, ωστόσο αυτός στην Ελλάδα έδειξε μία πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα, κάτι που σίγουρα οφείλεται και στις πολύ καλές πολιτικές και τα μέτρα που ακολουθήθηκαν και σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο και με μεγάλη χαρά διαπιστώνει ότι ο τουρισμός φέτος στη Ρόδο είναι αυξημένος κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, ενώ έχει υπερβεί και το 2019, κάτι που επιβεβαιώνει τη μεγάλη επιτυχία.

Η επιτυχία του τουρισμού εδώ, οφείλεται σίγουρα και στην πολύ μεγάλη ανάπτυξη που σημειώνουν οι αερομεταφορές-συνέχισε-δεδομένης της σχέσης των δύο κλάδων και είναι πραγματικά πολύ σημαντικό που διοργανώνεται αυτό το φόρουμ εδώ ώστε οι επαγγελματίες του χώρου να έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν τα τεκταινόμενα. Είπε, ακόμη, ότι η έννοια της βιωσιμότητας είναι πάρα πολύ σημαντική, τόσο για τις αερομεταφορές όσο και για τον τουρισμό καθώς όλο και περισσότεροι τουρίστες δίνουν έμφαση σ’ αυτά.

Ο κ. Radu, εξέφρασε τη χαρά του αφού μέσα από το Φόρουμ θα αναδειχθεί η πολύ σημαντική σχέση αερομεταφορών και τουρισμού. Όπως είπε, για τον ίδιο είναι πολύ σημαντική η επαφή με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα απ’ αυτό το Φόρουμ, με επαγγελματίες του χώρου ώστε να συζητηθεί διεξοδικά πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που δημιουργήθηκαν κατά την πανδημία και πώς θα συνεχίσουμε από εδώ και πέρα. Δεν παρέλειψε, ακόμη, να πει ότι η Ρόδος αποτελεί σημείο αναφοράς στη σχέση αερομεταφορών και τουρισμού και είναι ακριβώς πολύ σημαντικό ότι όλες αυτές οι σημαίνουσες προσωπικότητες θα βρεθούν εδώ στο πλαίσιο του Φόρουμ.

Σε σχέση με τις διμερείς επαφές Ελλάδας-Καζακστάν, σημείωσε ότι βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η υπογραφή μίας αεροπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών που είναι πολύ πιθανό να ενταχθεί και στο πλαίσιο μίας ευρύτερης, οριζόντιας, συμφωνίας ανάμεσα στην Ε.Ε. και το Καζακστάν. Ήδη υπάρχουν απευθείας πτήσεις ανάμεσα στο Καζακστάν και την Ελλάδα και αναμένεται σύντομα ένας μεγάλος tour operator του Καζακστάν να ξεκινήσει σχετικό πτητικό έργο ενώ είναι πολύ πιθανό και η Ρόδος να ενταχθεί σ’ αυτές τις πτήσεις.

Ο Δρ. Ιατρού, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Ρόδος είναι ένας προορισμός που πραγματικά είναι φιλόξενος, καθώς και ότι υπάρχει επαγγελματισμός και άψογη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, αφού χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να διοργανωθεί αυτό το σημαντικό event εδώ και «είναι τιμή μας που φέρνουμε αυτές τις προσωπικότητες στη Ρόδο γιατί θα δοθεί η δυνατότητα να είναι οι πρεσβευτές της Ρόδου και του Νοτίου Αιγαίου σε όλη την υδρόγειο», όπως είπε και ανέφερε κι εκείνος ότι, το συνέδριο που θα γίνει σήμερα, θα επικεντρωθεί στη βιώσιμη ανάπτυξη των αερομεταφορών για τις επόμενες χρονιές.

Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο κ. Παπαθεοδώρου απηύθυνε θερμές ευχαριστίες στους διοργανωτές και είπε ότι η σχέση αερομεταφορών και τουρισμού είναι πάρα πολύ στενή. «Η ζήτηση για αερομεταφορές είναι παράγωγή ζήτηση και από την άλλη αυτό που διαπιστώνουμε έντονα στον Αιγαιακό χώρο και σίγουρα στη Ρόδο είναι η έννοια της προσβασιμότητας, η γεωγραφική ασυνέχεια που υπάρχει από την ηπειρωτική καθιστά την αεροπορική πρόσβαση πολύ σημαντική», είπε ακόμη και τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρωτοπορεί στον χώρο της έρευνας και της διδασκαλίας και στον τουρισμό και πως πλέον υπάρχει ένα καινούργιο εργαστήριο τουριστικών μεταφορών, υποδομών και ανάπτυξης προορισμών το οποίο διευθύνει και τέλος υπογράμμισε ότι στηρίζουν τη συγκεκριμένη εκδήλωση που πλέον αποτελεί θεσμό.

Διαβάστε ακόμη

Ιδιαίτερα ικανοποιητικά εξελίσσεται η τουριστική κίνηση στο νησί μας

ΤUI Γερμανίας: Ξεκίνησαν οι κρατήσεις για το 2025

ΞΕΕ: Ικανοποίηση για το «φρένο» της Ε.Ε. στις αθέμιτες πρακτικές της Booking

Οι Ιταλοί “ψηφίζουν” Αστυπάλαια για διακοπές το φετινό καλοκαίρι

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου